Qatar Gate - Ραγδαίες εξελίξεις: «Κλειδί» η κατάθεση Παντσέρι – Πώς θα επηρεάσει την ποινή της Καϊλή
Nέες αποκαλύψεις έρχονται στην «φως» σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρώτη κατάθεση της Καϊλή
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, που μεταξύ άλλων, «πρωταγωνιστεί» και η Εύα Καϊλή.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί αναβρασμός για την επερχόμενη κατάθεση του Παντσέρι την Τρίτη, ο οποίος είναι πλέον σε επίσημη συνεργασία με τις βελγικές Αρχές.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, νέες αποκαλύψεις έρχονται στην «φως» σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρώτη κατάθεση της Εύας Καϊλή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη κατάθεση έγινε, όταν πραγματοποιήθηκε η έφοδος μέσα στο σπίτι της με την παρουσία του ανακριτή Κλεζ. Εκεί, η κ. Καϊλή είχε παραδεχτεί ότι γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων στο διαμέρισμά της, ωστόσο, εν συνεχεία, αποφάσισε να ακολουθήσει το επιχείρημα της αθωότητας παρότι κάποιοι τότε την είχαν συμβουλέψει να συνεργαστεί.
Πολιτικά, όπως επισημαίνεται, θα είχε τελειώσει, αλλά νομικά θα λάμβανε ποινή «χάδι». Δεδομένου όμως ότι ακολούθησε τον ισχυρισμό περί αθωότητας, οι συνήγοροί της τώρα λένε ότι δεν συνεργάστηκε με τις βελγικές Αρχές, γιατί δεν ήξερε κάτι να τους πει.
Γιατί ο Παντσέρι συνεργάστηκε με τις Αρχές;
Σχετικά με τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Αντόνι Παντσέρι που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του Qatar Gate, τόσο καιρό δεν μιλούσε, αλλά εν τέλει ενέδωσε για δύο λόγους:
– Θορυβήθηκε με την έκδοση της κόρης του από την Ιταλία στο Βέλγιο και συνεπώς φοβήθηκε ότι θα κυνηγούσαν την οικογένειά του,
– Η κ. Καϊλή και ο σύντροφός της τον στοχοποίησαν από την πρώτη στιγμή, αφού τα έριξαν όλα πάνω του.
Συνεπώς, αυτοί οι δύο παράγοντες τον «ανάγκασαν» να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Θα επηρεάσει τις ποινές τρίτων;
Ο Παντσέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πλέον δεμένα τα χέρια του, διότι πρέπει να πει όλη την αλήθεια και να μην αποκρύψει τίποτα.
Εάν δεν το κάνει, όχι μόνο «σπάει το ντιλ» με τις βελγικές Αρχές αλλά επίσης θα κατηγορηθεί για «εξαπάτηση της δικαιοσύνης».
Η κατηγορία του Παντσέρι είναι ελαφρύτερη από αυτή της Εύας Καϊλή, διότι θα ισχυριστεί ότι πρόκειται για «ενεργητική δωροδοκία» έχοντας το Κατάρ ως «πελάτη» του.
Επιπλέον, θα πει ότι λειτούργησε ως μεσάζων, ώστε να «λαδωθούν» κάποιοι.
Από την άλλη, η «παθητική δωροδοκία» για την οποία κατηγορείται η κ. Καϊλή είναι βαρύτερη, ειδικά εάν κάποιος ασκεί δημόσιο λειτούργημα, στην εν λόγω περίπτωση ευρωβουλευτής.
Πάντως, πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι ο Παντσέρι θα «δώσει» και ευρωβουλευτές από άλλα κόμματα.
Άλλωστ, δεν είναι τυχαίο ότι συνελήφθη αμέσως μετά τη συμφωνία του με τις Αρχές η λογίστριά του. Ο Παντσέρι θα δώσει ό,τι έχει στη διάθεσή του, ημερομηνίες, ποιους και πότε «λάδωσε», εάν έχει φωτογραφίες κλπ. Δεν αποκλείεται να γίνουν νέες προφυλακίσεις και κατ’ αντιπαράθεση ανακρίσεις.
Επισημαίνεται ότι νομικοί κύκλοι θεωρούν πως και η υπόθεση του Μαρόκου έχει πολύ «ζουμί».