Εκλογές: Τα δύο «κλειδιά» για το «στοπ» στον Κασιδιάρη - Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να βάλει φρένο στις βλέψεις του καταδικασμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις
Έτοιμη για το νοµοθετικό «µπλόκο» στο κόµµα του Ηλία Κασιδιάρη και κάθε άλλου καταδικασµένου στελέχους της εγκληµατικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή είναι η κυβέρνηση, µε τη σχετική ρύθµιση να κατατίθεται ακόµα και σήμερα (23/01) στη Βουλή, ώστε να έχει ψηφιστεί στην Ολοµέλεια µέχρι το τέλος της εβδοµάδας. Βούληση του πρωθυπουργού είναι η ρύθµιση να βρει τη µέγιστη δυνατή συναίνεση στη Βουλή, κάτι που ωστόσο καθίσταται δύσκολο µετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ, που ανησυχεί ότι µια τέτοια διάταξη µπορεί να στρώσει το έδαφος για µελλοντική απαγόρευση και κοµµουνιστικών κοµµάτων.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να την υπερψηφίσει, κάτι που εφόσον συµβεί (περάσει, δηλαδή, µε τις ψήφους Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ), θα αποµακρύνει τον Νίκο Ανδρουλάκη ακόµα περισσότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, µετά την πρόσφατη επίθεση που έκανε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Πολάκης.
Η νέα ρύθµιση που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπει ότι το Α’ Τµήµα ελέγχει αν συντρέχουν οι νέες προϋποθέσεις, δηλαδή στην προκειµένη περίπτωση αν στο κόµµα Ελληνες ηγείται ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης. Αν κρίνει ότι αυτό συµβαίνει, «το ζήτηµα παραπέµπεται αµελλητί στην Ολοµέλεια του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται εντός δύο ηµερών από την παραποµπή», και έτσι η Ολοµέλεια έχει τον τελευταίο λόγο για τον αποκλεισµό του κόµµατος από τις εκλογές.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Ιανουαρίου 2023.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να την υπερψηφίσει, κάτι που εφόσον συµβεί (περάσει, δηλαδή, µε τις ψήφους Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ), θα αποµακρύνει τον Νίκο Ανδρουλάκη ακόµα περισσότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, µετά την πρόσφατη επίθεση που έκανε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Πολάκης.
Εμπιστευτικά
Η διάταξη, την οποία πρώτα είχαν δηµοσιοποιήσει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ τα «Π», είχε σταλεί εµπιστευτικά εδώ και αρκετό διάστηµα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη στον Μιχάλη Καλογήρου, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στον ∆ηµήτρη Μάντζο, δικηγόρο και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, και τον Παναγιώτη ∆ουδωνή, συνταγµατολόγο και γραµµατέα Πολιτικού Σχεδιασµού, για ενηµέρωση και άτυπη διαβούλευση.Ενόχληση
Στο Μαξίµου υπήρξε ενόχληση από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ ήταν σε εξέλιξη αυτή η άτυπη τριµερής διαβούλευση, επέλεξε να µη στείλει τη δική του αντιπρόταση, αλλά να δηµοσιοποιήσει ότι θα την καταθέσει ως ξεχωριστή πρόταση νόµου. Τα σηµεία-κλειδιά της διάταξης που ετοιµάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση είναι δύο. Το πρώτο είναι η πρόβλεψη ότι η οργάνωση και η δράση κάθε κόµµατος πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και πως για την αξιολόγηση της συνδροµής της προϋπόθεσης αυτής λαµβάνεται, ιδίως, υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη µελών του κόµµατος ή της πραγµατικής ηγεσίας του σε συγκεκριµένα αδικήµατα:- α) Κάθειρξη για τα αδικήµατα των κεφαλαίων 1-6 του ∆εύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή προσβολές του δηµοκρατικού πολιτεύµατος, προσβολές της διεθνούς υπόστασης της χώρας, εγκλήµατα κατά άλλων κρατών, εγκλήµατα κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας και εγκλήµατα κατά της δηµόσιας τάξης.
- β) οποιαδήποτε ποινή για εγκλήµατα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
- γ) ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκηµα.
Άρειος Πάγος
Το δεύτερο σηµείο-κλειδί στην ίδια ρύθµιση είναι η εµπλοκή ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, µε τα εχέγγυα που παρέχει αυτό, και συγκεκριµένα του Αρείου Πάγου. Με την ισχύουσα νοµοθεσία, αφού έχουν προκηρυχθεί εκλογές και εντός δύο ηµερών µετά τη λήξη της προθεσµίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α' Τµήµα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δηµόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασµούς.Η νέα ρύθµιση που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπει ότι το Α’ Τµήµα ελέγχει αν συντρέχουν οι νέες προϋποθέσεις, δηλαδή στην προκειµένη περίπτωση αν στο κόµµα Ελληνες ηγείται ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης. Αν κρίνει ότι αυτό συµβαίνει, «το ζήτηµα παραπέµπεται αµελλητί στην Ολοµέλεια του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται εντός δύο ηµερών από την παραποµπή», και έτσι η Ολοµέλεια έχει τον τελευταίο λόγο για τον αποκλεισµό του κόµµατος από τις εκλογές.
«Να μην ξανασυμβεί»
«Έχουµε υποφέρει πάρα πολύ από κοµµατικές και πολιτικές τερατογενέσεις τα προηγούµενα χρόνια. Η Χρυσή Αυγή, η είσοδός της στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν µια τέτοια περίπτωση, αυτό δεν πρέπει να ξανασυµβεί. Πρέπει να υπάρξει ένα κάθετο τείχος, ένα “όχι” που θα προέρχεται από όλα τα κόµµατα της ελληνικής Βουλής», τόνισε χαρακτηριστικά προ ηµερών ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, επιδεικνύοντας το πνεύµα µε το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Ιανουαρίου 2023.