Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν αποκλείεται να αναβληθούν οι εκλογές στην Τουρκία μετά τον σεισμό
Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
Υπενθύμισε ότι το 1999 οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι Έλληνες. Είπε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει. Εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Mάλιστα, ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι εκλογές στην Τουρκία.
Ανέφερε ότι η διάσωση κάποιων ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, είπε πώς είναι δυνατόν οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μη συνεννοήθηκαν νωρίτερα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου στην Νίκη Λυμπεράκη στα Παραπολιτικά 90,1 έχει ως εξής:
Αναφορικά με τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και Συρία και αν υπάρχουν περιθώρια δράσης της ΕΕ
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το δράμα που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στην περιοχή ξεπερνάει και τη Συρία και την Τουρκία, γίνεται παγκόσμιο πρόβλημα και για αυτό υπάρχει και παγκόσμια αντίδραση. Να σας θυμίσω ότι το 1999 με 19.000 νεκρούς, 24.000 τραυματίες και περίπου 500.000 αστέγους η Κωνσταντινούπολη δοκιμάστηκε οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι Έλληνες. Θυμάμαι τότε με την ιδιότητά μου του δημάρχου Αθηναίων βγήκα δημόσια και κάλεσα σε ένα κύμα αλληλεγγύης και στήριξης κάτι το οποίο συνοδεύτηκε από την αυθόρμητη αντίδραση των ελλήνων πολιτών και κυρίως από τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας.
Αυτό είχε ένα αποτέλεσμα, έσπασε τον πάγο γιατί λίγο καιρό πριν είχαμε φτάσει στα πρόθυρα ξανά του πολέμου. Και τα Ίμια και η υπόθεση Ότσαλαν, αυτά όλα μπήκανε στην άκρη και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις καλύτερης συνεννόησης, πιο ανθρώπινης που επέτρεψε τις δύο χώρες να ζήσουν 15-16 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα το 2013, τότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν οι δυο κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και υπογράψαμε 25 συμφωνίες άρα μπορεί να προκύψει κάτι μέσα από το χάσμα που αφήνει ο σεισμός. Η φύση καμιά φορά συνωμοτεί για να ανακαλύπτει ο άνθρωπος τον εαυτό του και το διπλανό του.
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρώπη θα βοηθήσει. Η Ευρώπη έχει ειδικά κονδύλια για να βοηθάει χώρες που υφίστανται τέτοιες δραματικές καταστάσεις, το ίδιο όμως και οι γείτονες.
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι γίνεται με τους Σύριους; Τι γίνεται με τους Κούρδους της περιοχής εκείνης; Δεν είναι μόνο η Τουρκία είναι η περιοχή ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται και ήρθε η ώρα ο άνθρωπος να αποδείξει ότι είναι πάνω από όλα άνθρωπος, οι δε διεθνείς θεσμοί να παίξουν το δικό τους ρόλο.
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται η Ελλάδα είναι η πρώτη που βοηθάει και δείχνει το υψηλό επίπεδο πολιτισμού της χώρα μας. Βεβαίως μη νομίζετε ότι αλλάζουν τα πράγματα σε ότι αφορά τις θέσεις, τη στρατηγική, τις πάγιες πολιτικές του βαθέως συστήματος της γειτονικής χώρας. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για μια προσέγγιση, αυτή την προσέγγισή μπορούν να την αναλάβουν ως πρωτοβουλία και οι δύο πλευρές.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα αναβληθούν οι εκλογές στην Τουρκία
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα είναι πιθανά γιατι μην ξεχνάτε ότι έχει αυτό το συνταγματικό δικαίωμα ο πρόεδρος της Τουρκίας και αυτή την ώρα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση του ασκεί μεγάλη κριτική για τα όσα είχαν προηγηθεί και τρεις μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές οι σεισμοί πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης και κυρίως το αφήγημα του κόμματος του Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη που δεν έχει ανάγκη κανέναν. Να όμως που έχει ανάγκη τους πάντες. Όλα συμβαίνουν σήμερα δεν συνάδουν με αυτό το αφήγημα και προκαλούν αισθήματα απογοήτευσης σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας που θα έχει αντίκτυπο και στις εκλογές.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα προκύψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα για τα οποία είμαι βέβαιος ότι στις Βρυξέλλες το συζητούν διότι προς τα πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Προς το Νότο; Εκεί εξακολουθεί η κατάσταση να είναι αβέβαιη, ρευστή και ο πόλεμος να μαίνεται. Αυτοί οι άνθρωποι αν πάρουν το δρόμο προς ένα ασφαλή προορισμό αυτός ο δρόμος περνάει πάλι μέσα από την Τουρκία και έρχεται να αγγίξει τα σύνορα της Ευρώπης όπου εκεί η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη της σε αυτό και είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιες αρχές κάνουν τις απαραίτητες επαφές και συνεννοήσεις ώστε να μην έχουμε ένα νέο παρόμοιο ίσως και πιο πιεστικό κύμα σαν εκείνο του 2015.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει ένα κύμα προσφύγων αντίστοιχο με του 2015
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα τώρα. Τότε είχαμε την τρομοκρατία, τους τζιχαντιστές, οι άνθρωποι είχαν τον πόλεμο, δικτατορίες τώρα όμως έχουν τη φύση η οποία είναι πολύ πιο ισχυρή τι θα κάνουν; Αν δεν καταφέρουν να τους εξασφαλίσουν αυτή τη στιγμή τις απαραίτητες, τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να ζήσουν ανθρώπινα θα σηκωθούν να φύγουν. Μιλάμε για τεράστια μεγέθη, μιλάμε για κοντά 500 χιλιάδες άστεγους αυτή τη στιγμή και δεν έχουν καταμετρηθεί και τα θύματα, προστίθενται συνέχεια καινούργια. Έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά ο κρατικός μηχανισμός. Η δικιά μας συμμετοχή είναι ανθρώπινη, έχει το συμβολισμό της, έχει και την ουσία της αλλά η διάσωση κάποιων ανθρώπων είναι σταγόνα στον ωκεανό σε αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή τόσο μεγάλη.
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τούρκοι και οι Έλληνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό είμαστε συναισθηματικοί λαοί. Μπορεί να κάνει ο ένας τον άλλο χαλί να τον πατήσεις εάν παίξεις με το συναίσθημα και αυτή τη στιγμή συναισθηματικά η Ελλάδα, παίρνοντας αυτή τη πρωτοβουλία, έστειλε τα μηνύματα της και υπάρχει ανταπόκριση. Ποιος δεν θέλει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή; ... Μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη δεν θα μας το συγχωρέσει ούτε η ιστορία αλλά ούτε και η φύση που «συνωμότησε» με δράμα μεγάλο να φέρει τους δύο λαούς και πάλι κοντά τον ένα στον άλλο.
Αναφορικά με τη ρύθμιση για το μπλόκο σε μορφώματα να κατέβουν στις εκλογές
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απορώ πως οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου δεν συνεννοήθηκαν και πριν και μετά. Η κυβέρνηση έστειλε τα μηνύματα της εξαρχής το θέμα είναι αν ανταποκρίθηκαν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στο τέλος μέσα από αυτή τη συζήτηση καταλήξαμε να έχουμε στο να έχουμε τη σύμφωνο γνώμη και του ΠΑΣΟΚ για να περάσει η τροπολογία. Θα πω κάτι μέσα από την εμπειρία, οι συνεννοήσεις τόσο στη διπλωματία όσο και στη πολιτική για να οδηγηθούμε σε ένα συμπέρασμα γίνονται πριν φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν διαρραγεί αυτά.
Πρέπει να ξαναβρούμε το δρόμο της συνεννόησης, υπάρχουν σημεία που έχουμε μεγάλες διαφορές από την άλλη μεριά όμως εκεί που συμφωνούμε γιατί να διαφωνούμε; Και πέραν αυτού κάνουμε και κάτι άλλο, διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και πολύ ορθά φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα αλλά δεν είναι θέμα πλέον μόνο κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης είναι του πολιτικού συστήματος. Και μιας και επιστρέφω πλέον και εγώ στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά από χρόνια στο εξωτερικό βρίσκω μια άλλη Ελλάδα.
Αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό δεν τα είχαμε ζήσει εμείς παλιότερα. Δηλαδή πριν μια δεκαετία ναι υπήρχαν συγκρούσεις, υπήρχαν αντιπαραθέσεις πάντα γίνονταν αυτά, είναι σκληρή η ελληνική πολιτική δεν είναι στο επίπεδο του ανώτερου ευγενούς δημοκρατικού πολιτισμού της Δύσης γιατί εδώ έχουμε και αδύναμους θεσμούς αλλά από την άλλη μεριά ήθελα να πιστεύω ότι ωριμάζουμε στο πέρασμα του χρόνου και μπορούμε να συνεννοηθούμε και για τα εθνικά θέματα, η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη αλλά και για την κοινωνική συναίνεση.
ΔΗΜ: Την πόλωση εδώ την τροφοδότησε και η υπόθεση των υποκλοπών και με διαχείριση που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη από την πλευρά της κυβέρνησης
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί η Δικαιοσύνη έχει πάρει το δρόμο της και θα βγάλει τα συμπεράσματά της όλα όμως αυτά έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα και μια αντιπαράθεση η οποία δεν βοηθάει.