Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Το κλίμα στα ελληνοτουρκικά έχει φύγει από την τοξικότητα - Ο Ερντογάν βάλλεται για τους εργολάβους
Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα
Ο κ. Καιρίδης είπε επίσης πως το τουρκικό κράτος ήταν απών μετά τον σεισμό στην γείτονα και σημείωσε πως η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή.
«Οριοθέτηση»
Επιπλέον, ο «γαλάζιος» βουλευτής ανέφερε πως ο Ερντογάν βάλλεται για τις αμνηστίες που είχε δώσει στους παραβάτες εργολάβους, τα κτίρια των οποίων κατέρρευσαν. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εκτίμησε ότι το κλίμα έχει φύγει από την τοξικότητα, επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ζήτημα της οριοθέτησης.Η συνέντευξη
Ο Δημήτρης Καιρίδης είπε στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Αναφορικά με το μήνυμα που ειπώθηκε «να μην περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να ενώσουν τους δύο λαούς»: Είναι πολύ σημαντικό να σπάσει αυτό το αφήγημα εχθροπάθειας που είχε καλλιεργήσει ο Ερντογάν και το καθεστώς του όλο το προηγούμενο διάστημα ότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι εξωτερικοί εχθροί της Τουρκίας η Δύση, η Ευρώπη, η Αμερική, κατ’ εξοχήν εμείς οι Έλληνες, ο προαιώνιος εχθρός, ως το μακρύ χέρι της Δύσης σήμερα που υπονομεύουμε την πορεία της Τουρκίας απ’ την οποία μόνο ο Ερντογάν μπορεί να προστατεύσει τον τουρκικό λαό. Όλα αυτά πήγανε περίπατο και αυτό που φάνηκε ότι την ώρα της μεγάλης κρίσης το τουρκικό κράτος ήταν σε μεγάλο βαθμό απών και αντίθετα οι ξένοι, με πρώτους εμάς, να τονίσουμε ότι το πρώτο αεροπλάνο που προσγειώθηκε ήταν το ελληνικό C130 με την ανθρωπιστική βοήθεια στην πληγείσα περιοχή, σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη βοήθεια γιατί έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και για τους Σύριους που είναι οι πιο χαμένοι των χαμένων αλλά και οι Σύριοι που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και δεν έχουν συγγενείς να πάνε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη όπως κάποιοι άλλοι, και βεβαίως τους ίδιους τους Τούρκους με τα κονδύλια της ΕΕ. Αυτό είναι θετικό.
Για τον σεισμό: Η Τουρκία έχει υποστεί μια τεράστια καταστροφή. Δεν έχει γίνει πλήρως συνειδητό το μέγεθος αυτής της καταστροφής. Μιλάμε για το 16% του τουρκικού πληθυσμού που έχει πληγεί, κοντά στα 12-14 εκατομμύρια ανθρώπους μια τεράστια υλική καταστροφή πέρα από τα χιλιάδες θύματα. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για πάνω από 150 χιλιάδες εγκλωβισμένους στα χαλάσματα. Μιλάμε για ένα τεράστιο πλήγμα με μόνο ίσως ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν επλήγη η Κωνσταντινούπολη που είναι το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας αλλά μια περιοχή η οποία είναι κατά βάση είναι πολύ φτωχή, και έτσι μπορεί η Τουρκία στο μακρύ χρόνο να ανακάμψει αλλά για χρόνια θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες μπροστά της.
Για τον Ερντογάν: Ο Ερντογάν βάλλεται για τις αμνηστίες τις συνεχείς που είχε δώσει στους παραβάτες των οικοδομικών κανονισμών. Ο ίδιος μάλιστα υπάρχει σε ένα βίντεο το οποίο έχει γίνει viral στην Τουρκία και το αναφέρουν σήμερα και οι ξένες εφημερίδες, να κομπάζει για μια αμνηστία που έδωσε παραμονή των εκλογών του ’19 που είχε επισκεφτεί αυτή ακριβώς την περιοχή και έλεγε «έτσι εξασφαλίζω τα σπίτια 500.000». Αυτά τα σπίτια που σήμερα κατέρρευσαν. Προσπαθεί ο ίδιος να ξεφύγει στέλνοντας τους εισαγγελείς να κυνηγάνε τους εργολάβους και να τους συλλαμβάνουν θεαματικά αλλά το ερώτημα θα είναι πάντα και επανέρχεται ποιος υπέγραψε αυτές τις οικοδομικές άδειες από τους δημόσιους λειτουργούς, τα κομματικά στελέχη του κυβερνόντος κόμματος; Ο ίδιος ο Ερντογάν με τις αμνηστίες που είχε δώσει η κυβέρνησή του.
Για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν πριν τις εκλογές: Υπάρχουν πάντοτε τα ενδεχόμενα, το κλίμα έχει βελτιωθεί, έχουμε φύγει από την τοξικότητα. Είναι νωρίς να το πούμε. Το βέβαιο είναι ότι χρειαζότανε μια επανεκκίνηση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που έκανε η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς πρέπει να είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, να στέλνουμε αυτό το μήνυμα για να κερδίζουμε και φίλους και να επιβεβαιώνουμε διαρκώς ότι είμαστε εν δικαίω.
Για το αν εκτιμά ότι θα υπάρξει μια πρωτοβουλία αποκατάστασης των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο: Θα μπορούσε, το έχουν προσπαθήσει οι Γερμανοί στους οποίους είχαν δείξει εμπιστοσύνη οι Τούρκοι αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Θέλω να πω ότι καλό είναι το κλίμα να βελτιώνεται, να φεύγουμε από τις πολύ μεγάλες εντάσεις αλλά υπάρχει το δομικό πρόβλημα της μεγάλης διαφοράς που μας χωρίζει στο ζήτημα της οριοθέτησης η οποία διαφορά έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια με την πρωτοβουλία της Τουρκίας. ...Άρα η Ελλάδα κρατάει σιδερένια γροθιά τυλιγμένη σε ένα βελούδινο γάντι. Δεν εφησυχάζουμε, δεν είμαστε αφελείς. Δεν είμαστε στην Τουρκία του ’99 όπου υπήρχε η ευρωπαϊκή προοπτική. ...Για μένα η Τουρκία έχει σαλπάρει για άλλα λιμάνια, η αυτονόμησή της από τη Δύση είναι προδιαγεγραμμένη, έχει να κάνει με δομικές αλλαγές και εν τέλει όλο αυτό θα κατασταλάξει όταν κατασταλάξει και το ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα. Το να πιστεύει κανείς ότι θα γυρίσουμε στην παλιά Τουρκία που θα θέλει να μπει στην Ευρώπη και θα κάνει αλλαγές και θα εμφανιστεί ένας καινούργιος μετριοπαθής φιλελεύθερος τούρκος πολιτικός νομίζω ότι είναι πολύ να το περιμένει κανείς.