Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας έχει αλλάξει, αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι
Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι οι καλύτερες από ποτέ, όπως ανέφερε
«Σωστά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.
Μάλιστα, σημείωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι οι καλύτερες από ποτέ.
Παράλληλα εκτίμησε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα αναβληθούν λόγω του σεισμού στη γείτονα. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να τις αποφύγει.
Για τα F-35 στην Ελλάδα, ανέφερε πως χρειάζονται άλλες τρεις υπογραφές στις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως μέσα στον χρόνο θα υπάρξει η οριστική συμφωνία.
Τέλος, τόνισε πως το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει αλλάξει, αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.
Μεταξύ άλλων, τόνισε
Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον κ. Τσίπρα, είπε: Πολύ σωστά βλέπει και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης διότι υπάρχει μια διακομματική στήριξη στην αναβάθμιση την περαιτέρω των ελληνοαμερικανικών σχέσεων οι οποίες ουδέποτε ήταν σε καλύτερο επίπεδο και καλύτερο σημείο απ’ ότι σήμερα. Τέτοια διακομματική στήριξη έχουμε και στην Αμερική με τους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς τους οποίους είδε ο έλληνας πρωθυπουργός όταν ήταν εκεί και αντίστοιχα τέτοια στήριξη- και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και γενναιόδωροι- υπάρχει και στην Ελλάδα είναι κάτι στο οποίο συνέβαλε και ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι ήταν ίσως το μόνο επίτευγμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜ: Το οποίο όμως μετά ψιλο-απαρνήθηκε
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Κρίμα, αυτές είναι οι γνωστές αντιφάσεις και παλινωδίες και παλινδρομήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες λυπάμαι. Κάνουνε λάθος διότι επανέρχονται στο 3% και σε ένα ρετρό αντιαμερικανισμό, αντιδυτικισμό.
Για την επίσκεψη Μπλίνκεν
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ταυτόχρονα με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα βρίσκεται και η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι ταυτόχρονα, την ίδια μέρα δημιουργώντας και πρόβλημα ποιος θα δει ποιον, βρίσκεται ο Νο2 της αμερικανικής κυβέρνησης και το Νο2 της κινεζικής κυβέρνησης, των δύο ισχυρότερων δηλαδή κρατών του πλανήτη, των δύο μεγάλων πόλων του διεθνούς συστήματος ταυτόχρονα στην Αθήνα αυτό από μόνο του στέλνει ένα μήνυμα της αναβαθμισμένης θέσης, ρόλου, εικόνας που έχει η χώρα μας διεθνώς.
Κληθείς να κάνει σύγκριση του ταξιδιού του κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα και στην Αθήνα, σημείωσε: Δεν υπάρχει σύγκριση, ήρθε από τα δύσκολα στα εύκολα. Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα, ουδέποτε οι σχέσεις ήταν καλύτερες, προχωρούνε σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με τη δεύτερη Σούδα στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμιση της πρώτης Σούδας την Κρήτη, και με τα F35 και με το εμπόριο και τις επενδύσεις και όλα τα υπόλοιπα και το είδατε αυτό και από το κλίμα το οποίο εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες. Το ακριβώς αντίθετο στην Τουρκία. Πρώτον γιατί ο Ερντογάν συναντήθηκε τελευταία στιγμή με τον Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο χωρίς χαμόγελα, χωρίς δηλώσεις. Αν ακόμα και τώρα υπό το βάρος το συναισθηματικό που προκαλεί ο σεισμός δεν μπορούν να αγκαλιαστούν, δεν μπορούν να χαμογελάσουν μπροστά στις κάμερες, δεν μπορούν καν να βρεθούν σε ένα γραφείο και πρέπει στα όρθια να φωτογραφηθούν όλα αυτά δηλώνουν ότι η σχέση δεν είναι καλή, ότι η επίσκεψη δεν πέτυχε αυτό που θέλανε οι αμερικανοί το ξεμπλοκάρισμα της Σουηδίας, αυτό που θέλανε οι τούρκοι το ξεμπλοκάρισμα των F16. Υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά του Μπλίνκεν να αξιοποιηθούν οι σεισμοί για μια εξομάλυνση των σχέσεων αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά.
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται και δεν εξαρτώνται από την Τουρκία προφανώς επηρεάζονται αλλά έχουν αποκτήσει ένα βάθος, ένα στρατηγικό πλαίσιο χάρη και στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Για τα F16
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η αμερικανική κυβέρνηση η οποία στηρίζει το τουρκικό αίτημα δεν έχει τολμήσει καν να το υποβάλει επισήμως στο Κογκρέσο. Δεν τολμούν και η εξήγηση που δίνουν είναι ότι δεν θα τολμήσει η αμερικανική κυβέρνηση γιατί φοβάται ότι θα πάρει μια τόσο ηχηρή άρνηση που δεν θα μπορεί στη συνέχεια να την ανατρέψει. Κατά συνέπεια όλα έχουν παγώσει και το χρονοδιάγραμμα ήταν για μετά τις εκλογές. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι τουρκικές εκλογές. Όλοι θεωρούσαν ότι μέχρι τον Ιούνιο ας περιμένουμε να κάνουμε ένα μεγάλο deal με τη Σουηδία , Φιλανδία και τα F16 αυτά όμως αρχίζουν και κάνουν περίπατο. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η αναβολή των εκλογών αλλά όλοι τη συζητούνε πια.
ΔΗΜ: Ποια είναι η δική σας εκτίμησή πάνε για αναβολή;
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Σίγουρα. Το 18 Ιουνίου δεν είναι αναβολή, το 18 Ιουνίου είναι ένα μπαλαμούτιασμα το οποίο του το επιτρέπει γιατί επισήμως δεν υπάρχει το 14, να το πάει 18 που είναι η λήξη σε σχέση με την πενταετία. Θα πάει πολύ αργότερα μετά το καλοκαίρι.
Για το αίτημα της Ελλάδας για τα F35
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Όταν ήμουνα εκεί μας ανακοίνωσε ο Μενέντεζ τη δικιά του έγκριση. Χρειαζόμαστε άλλες τρεις υπογραφές από το Κογκρέσο, του αρχηγού της μειοψηφίας στη Γερουσία, του αρχηγού της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το γεγονός ότι ο πιο ισχυρός και ο πιο δύσκολος ο Μενέντεζ το προσυπέγραψε σε τόσο γρήγορο χρονο δείχνει την αποφασιστικότητα του Κογκρέσου να προχωρήσουμε με τα F35. Άρα πιστεύω ότι μέσα στο χρόνο θα έχουμε την οριστική συμφωνία για τα F35 με ορίζοντα βεβαίως το ’28-’29 διότι πρέπει να μπουν στη γραμμή παραγωγής η οποία είναι πλήρης, είναι το πιο δημοφιλές μαχητικό στον κόσμο.
ΔΗΜ: Άρα θα πει κάτι ο Μπλίνκεν σήμερα για τα F35;
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Να πει αλλά δεν βρίσκω ότι είναι κάτι το επίδικο δηλαδή και η αμερικανική κυβέρνηση το στηρίζει και για αυτό το έδωσε στο Κογκρέσο και το Κογκρέσο είναι πάρα πολύ θετικό και δείχνει κάτι το οποίο δεν έχει προσεχθεί ότι εδώ έχουμε μια αλλαγή της αμερικανικής στάσης με πρωτοβουλία του Κογκρέσου, με το Μενέντεζ να επιβάλλει την πολιτική του στην αμερικανική κυβέρνηση που λεει ότι η Ελλάδα θα έχει πάντοτε το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Αν πάρουν οι Τούρκοι F16 οι Έλληνες θα πάρουν καλύτερα F16, θα πάρουν και F35 θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά ώστε να ισοφαρίζουν την όποια ποσοτική τους έλλειψη ώστε να μην χρειαστεί η Αμερική να επέμβει. Να μην υπάρχει περίπτωση εδώ πέρα σύγκρουσης για να έχουν οι Έλληνες την ισχυρή αποτροπή να αποτρέπουν. Και βεβαίως ερχόμαστε εδώ και αναβαθμίζουμε την στρατιωτική μας παρουσία ενώ την υποβαθμίσουμε στην Τουρκία την οποία πλέον δεν εμπιστευόμαστε. Θέλουμε να την κρατήσουμε, θέλουμε να την εχουμε στη Δύση αλλά δεν την εμπιστευόμαστε και δεν πρόκειται να της κάνουμε όλα τα χατίρια τα οποία θέλει. Άρα υπάρχει μια μετατόπιση της Αμερικής, είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτό και σημαντικό να το εκμεταλλευτούμε, να το αξιοποιήσουμε όπως γίνεται σήμερα.
Για τις τουρκικές εκλογές
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποφύγει τις εκλογές. Μπορεί οι εκλογές να είναι βίας, μπορεί να είναι νοθείας, μπορεί να μην είναι οι εκλογές που ξέρουμε εμείς εδώ στη Δύση αλλά το αφήγημα του Ερντογάν βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ο ίδιος εκλεγμένος. Ότι έχω το λαό είμαι απέναντι στους στρατοκράτες, τους κεμαλιστές, στο παλιό πρώην βαθύ κράτος του κεμαλισμού της Τουρκίας είμαι εκλεγμένος και έτσι κουνάει το δάχτυλο στον Σίσι στην Αίγυπτο ή τους υπολοίπους της Μέσης Ανατολής. Οι εκλογές είναι βασικό συστατικό, είναι ένας λαϊκιστής, λαϊκιστής χωρίς εκλογές δεν γίνεται. ...Εκλογές δεν μπορούν να γίνουν τώρα είχαμε σεισμό χθες και πρακτικά πια έχει όλες τις δικαιολογίες και προσπαθεί να βρει τον τρόπο.
Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Υπάρχει αλλαγή στο κλίμα στα ελληνοτουρκικά και υπάρχει και αλλαγή και επί του πεδίου. Να πούμε ότι δεν έχουμε υπερπτήσεις, αυτό που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και με μεγάλη ένταση δεν υπάρχουν υπερπτήσεις και παραβιάσεις μόνο ένα δύο drones. Δεν έχουμε αυτό το μαζικό που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Το κλίμα έχει αλλάξει, η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, δεν ήμασταν εμείς που είπαμε «Μητσοτάκης γιοκ». Είμαστε εν δικαίω και πρέπει να δείχνουμε ότι είμαστε εν δικαίω άρα πάντοτε ανοιχτό το παράθυρο για αυτό, από εκεί και πέρα δεν είμαστε αφελής και δεν μπορούμε να είμαστε και υπεραισιόδοξοι ότι ξαφνικά η Τουρκία θα αγκαλιάσει το διεθνές δίκαιο, θα εγκαταλείψει την γαλάζια πατρίδα, η Αξενέρ θα γίνει μια μετριοπαθής φιλελεύθερη ευρωπαία κεντροδεξιά κ.ο.κ αυτά γίνονται στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν, απάντησε: Μπορεί να γίνει. Μετά την επανεκλογή Μητσοτάκη προφανώς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για ένα restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκμεταλλευόμενοι αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί χωρίς ωστόσο να τρέφουμε και υπέρμετρες φιλοδοξίες και προσδοκίες.