Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο της απόφασης να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές - Το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό και το αίτημα του Μαξίμου
Καθαρό σήμα στήριξης στην παράταξη
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες 20/2 στις 11:00, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ήθελε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή για το αν θα κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Η συνομιλία, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ήταν σε καλό κλίμα. «Πήρα την απόφασή μου…» είπε ο πρώην πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη σειρά του «το σέβομαι». «Η παράταξη είναι ισχυρή, θα κερδίσουμε τις εκλογές» πρόσθεσε επίσης ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τον πρωθυπουργό να του ζητάει να είναι παρών στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος με τη σημερινή του ανακοίνωση.
Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται να έχει λάβει την απόφαση εδώ και καιρό και όσο περνούσαν οι μέρες, το κλίμα του παρασκηνίου έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση.
Καθαρό σήμα στήριξης στην παράταξη
Τελικά στη λιτή ανακοίνωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να εντάξει στο «φεύγω» του και ένα καθαρό σήμα στήριξης στην παράταξη ολοκληρώνοντας 34 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας.Είναι σαφές άλλωστε ότι το κόμμα ήθελε παρόντα τον Καραμανλή στην επικείμενη αναμέτρηση, η οποία είναι σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «πιο κρίσιμη από πολλές άλλες».
«Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.Μητσοτάκης: «Θα είναι παρών στην μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά»
«Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας», ανέφερε με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας σίγουρος για τον Καραμανλή ότι «απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».Βουλευτής για 34 χρόνια
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του «Εθνάρχη» και ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής από τον Ιούνιο του 1989. Βρέθηκε για 12 χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ, από το 1997 έως το 2009, ενώ διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2009.Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 – τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου – με την ανακοίνωση του αποτελέσματος παραιτήθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ. προκηρύσσοντας έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού και τον διαδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή
Μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή ήταν στην ομιλία του στα Ανώγεια τον περασμένο Αύγουστο, σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί, ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν, και από εκεί και πέρα, απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής στους επόμενους μήνες δεν προέβη σε νέα τοποθέτηση για το θέμα, ούτε συμμετείχε όμως σε οποιαδήποτε προεκλογική διαδικασία.