Αντίστροφα μετράει για την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την κόντρα που ξέσπασε με τον βουλευτή Χανίων και τα όσα δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

H διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιη, καθώς τα όσα έχει γίνει το τελευταίο δεκαήμερο από τον Παύλο Πολάκη φαίνεται να έχουν εξοργίσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, πολλοί είναι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τις απόψεις Πολάκη, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που κρίνουν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διαγράψουν τον βουλευτή Χανίων.


 Φίλης: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή του πρωινή εκπομπή του Mega, σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής: «Το θέμα έχει προκύψει με μια ανάρτηση του Πoλάκη, υπάρχει μια απόφαση που ανακοινώθηκε να μη συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα άλλα τα οποία ακούγονται δεν στέκουν. Δεν λέει πουθενά στην ανάρτηση “να τους καθαρίσουμε”, λέει “να καθαρίσουμε την κατάσταση”. Το ύφος όλους μας μάς ξενίζει και το ύφος που το λέει σε προεκλογική περίοδο και επαναλαμβάνεται δίνει λανθασμένη άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υφίσταται κανένα θέμα δικαστικής δίωξης. Δικαστές υπεράνω κρίσης δεν υπάρχουν. Κατά τη γνώμη μου, ο Πολάκης δεν πρέπει να διαγραφεί, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε. Δεν ανήκω σε κόμμα που τηλεοπτικά εκτοξεύουμε διαγραφές, έχουμε συντεταγμένες διαδικασίες και, αν προκύπτουν ζητήματα, τα συζητάμε και αποφασίζουμε. Συμφωνούμε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που έχουν ανακοινωθεί, δεν προκύπτει ζήτημα διαγραφής του. Αυτό που έχει ανακοινωθεί έχει κάνει με τον κ. Πολάκη και αφορά στην κατ’ επανάληψη αλλοίωση των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο».

 Συνέχισε λέγοντας πως: «Δεν μας απασχολεί τι λέγεται στο παρασκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές λειτουργίες και αποφασίζει. Πολιτικά συμφωνώ με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Ως κόμμα έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε πολιτικές αποφάσεις. Η ανακοίνωση των ονομάτων μίας δικαστικής σύνθεσης δεν συνιστά προσωποποίηση, οι δίκες είναι δημόσιες, τα ονόματα είναι γνωστά. Άρα η ανακοίνωση ονομάτων δεν συνιστά στοχοποίηση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, και εγώ δημοσιογράφος είμαι. Πόσες φορές, όμως, στις τηλεοράσεις στοχοποιούμε πρόσωπα; Παρενέβη ο εισαγγελέας; Όχι. Εγώ ξέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να γίνει κυβέρνηση, αύριο ο Τσίπρας θα ανακοινώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς. Αυτά να τα κουβεντιάσουμε».

 Δημήτρης Παπαδημούλης: Δεν περισσεύει κανείς

Παρόμοια ήταν και η άποψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος προ ημερών σημείωσε πως δεν περισσεύει κανείς:

«Για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Alexis Tsipras, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμιά».

 Νίκος Μπελαβίλας: Είπε φανερά ό,τι πολλοί λέμε κρυφά

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς Νίκος Μπελαβίλας διαχώρισε και αυτός τη θέση του από τα περί διαγραφής Πολάκη με μια ανάρτησή του στο Facebook: «Η ιδέα να ρίξουμε τον Παύλο Πολάκη στα σκυλιά για να τα χορτάσουμε και να ηρεμήσουν είναι πάρα πολύ κακή. Τα σκυλιά στη συνέχεια θα πέσουν επάνω μας, ήδη έχουν πέσει».

Συνέχισε αναφερόμενος στον «αψύ Κρητικό»: «Ο Παύλος, αψύς, ενοχλητικός, παρορμητικός, είπε φανερά ότι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά, κατ’ ιδίαν, και μαζί μας ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ακόμα και το κορυφαίο αμάρτημά του, η αμφισβήτηση της «γραμμής» του κόμματος ουδέποτε αποτελούσε για αυτόν τον πολιτικό μας χώρο αιτία αποπομπής. Ο Παύλος Πολάκης ούτε αξιοποίησε τις θέσεις του για ίδιο όφελος, ούτε έκλεψε ταμεία, ούτε έδειρε νέους σε πλατείες και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ούτε έστησε παρακρατικούς μηχανισμούς, ούτε απείλησε τη Δημοκρατία. Αντίθετα έδωσε μάχες θαρραλέες από όπου υπηρέτησε, από το Κρατικό της Νίκαιας ως τον Τομέα της Διαφάνειας, και τράβηξε (φραστικά και μόνο φραστικά, βίαια) την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την παρακρατική σαπίλα, υπερασπίζοντας με νύχια και δόντια τη δημόσια υγεία, τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια. Ναι…καπνίζοντας και βρίζοντας. Ε…και;».


«Ίσως δεν τα έγραφα αυτά, αν δεν είχα γνωρίσει τον Παύλο Πολάκη στη μάχη που έδωσε στα Σφακιά με τους τραμπούκους απέναντί του για να επαναφέρει τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση στην πατρίδα του μετά από τριάντα χρόνια. Αν δεν τον είχα γνωρίσει να πολεμάει να σώσει ξημερώματα χωρίς να με γνωρίζει τη μητέρα μου, ό,τι έκανε πάντα σε χειρουργεία και μονάδες εντατικής για να σώσει τις ζωές των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων. Αν δεν είχα δει την αγάπη των συμπατριωτών του στα ορεινά χωριά της Κρήτης. Αν δεν τον είχαμε εδώ στον Πειραιά, δίπλα μας σε κάθε στιγμή, σε κάθε δημόσια ανάγκη», συνέχισε.

Κατέληξε, δε, λέγοντας: «Ο πρόεδρος του Κόμματος έχει και το δικαίωμα και την ευθύνη να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Τα στελέχη μας όμως όφειλαν να ακολουθήσουν και να υποδείξουν τη λογική του κατευνασμού και όχι να πυροδοτούν επί τρεις μέρες το λιντσάρισμα. Γιατί, εκτός των άλλων, πρέπει να θυμούνται ότι ο σύντροφός μας Παύλος Πολάκης επέλεξε στη ζωή του να μην είναι επαγγελματίας των διαδρόμων, αλλά ενεργός πολίτης στην ανοιχτωσιά της κοινωνίας».

 Γιώργος Κατρούγκαλος: Όχι στη διαγραφή του

Κατά της διαγραφής Πολάκη τάχθηκε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι, κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ».