Ειδικοί ψυχολόγοι υποδέχονται τους συγγενείς των θυμάτων δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Τόνισε πως τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος οι συγγενείς ήθελαν να δηλώσουν τον άνθρωπό τους και να λάβουν οποιαδήποτε πληροφορία γα το πού βρίσκεται.

Ανέφερε πως όσοι είχαν βγάλει ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους υπήρχε ονοματεπώνυμο, ενώ όσοι εξέδιδαν το εισιτήριο στο τρένο δεν έδιναν όνομα.

Ακόμα, επισήμανε πως απέτυχαν συνολικά όσοι διαχειρίστηκαν τον οργανισμό των σιδηροδρόμων, καθώς καθυστέρησαν τον εκσυγχρονισμό στο σύστημα λειτουργίας του σιδηροδρόμου.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση ψυχιάτρων να μην υπάρχει οπτική επαφή των συγγενών με τους νεκρούς.

Τέλος, σημείωσε πως σε δύο ημέρες από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση όλων των σορών.


Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Ράπτη στα Παραπολιτικά 90,1

Η υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, κα Ζωή Ράπτη, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Ειδικοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες και υποδέχτηκαν τους συγγενείς. Ήταν μια πρώτη ανακούφιση να μπορείς να μιλήσεις γιατί οι δύσκολες στιγμές είναι οι πρώτες που πρέπει να πας στον τόπο υποδοχής, που αυτός ήταν το αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, και να πάρεις τις πρώτες βοήθειες που είναι πρακτικές συμβουλές. Πρακτικές που κατευθυνόμαστε και πως πρέπει να δηλώσουμε τον άνθρωπο μας.

Ζ.ΡΑΠΤΗ: Οι άνθρωποι αυτοί το πρώτο πράγμα που ήθελαν ήταν καταρχήν να δηλώσουν τον άνθρωπό τους και στη συνέχεια να μάθουν οποιαδήποτε πληροφορία ήταν δυνατή σε σχέση με το που βρίσκεται ο άνθρωπός τους. Έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε την λίστα των ανθρώπων που νοσηλεύονταν είτε στη Λάρισα είτε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη είτε στο Γενικό νοσοκομείο της Κατερίνης και στη συνέχεια έδιναν κάποιο δείγμα DNA για την περίπτωση που δεν θα βρισκόταν ο άνθρωπος τους. Πολύ δύσκολες στιγμές, ξεσπάσαμε σε κλάματα πολλές φορές. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί από τις πρώτες ώρες, που σταδιακά έρχονταν, παραμένουν στη Λάρισα όλες τις ημέρες μέχρι να υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση βρίσκονται εκεί. Δεν σας κρύβω ότι παρότι έγινε από την πρώτη μέρα η ταυτοποίηση του DNA, είναι σταδιακή η απάντηση, δεν έρχονται όλες οι απαντήσεις μαζί.

Ερωτηθείσα γιατί δεν υπάρχει εικόνα για το πόσοι άνθρωποι ταξίδευαν με τη μοιραία αμαξοστοιχία
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Απ’ όσο μαθαίνουμε οι επιβάτες δεν ήταν όλοι με τα ονοματεπώνυμά τους, γιατί όσοι μεν έβγαζαν εισιτήριο ηλεκτρονικό αυτό το όνομα καταγραφόταν, όσοι όμως έβγαλαν εισιτήριο είτε μέσα στο τρένο, επιβάτες τελευταίας στιγμής είτε στο γκισέ αφού είχε κλείσει η ηλεκτρονική πύλη για να εκδώσει κανείς εισιτήριο δεν έδιναν όνομα.

Ζ.ΡΑΠΤΗ: Με τραγικό τρόπο καταδεικνύεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια η καθυστέρηση οποιουδήποτε σοβαρού εκσυγχρονισμού στο σύστημα λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Γιατί αν μιλάμε εν έτει 2023 ότι δεν υπάρχει ψηφιακή αποτύπωση και γνώση κατά τον χρόνο έναρξης του δρομολογίου ποιοι ταξιδεύουν νομίζω ότι έχουμε αποτύχει συνολικά όσοι διαχειρίστηκαν αυτόν τον Οργανισμό να έχουν εκσυγχρονίσει και με ασφάλεια να απαντούν τα βασικά.

Αναφορικά με τη σύσταση να μην δουν οι συγγενείς τους νεκρούς τους
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Η ισχυρή σύσταση των ψυχιάτρων είναι να μην υπάρξει οπτική επαφή με τον άνθρωπο που έχουνε χάσει. Δεν μπορεί σε κανέναν να απαγορεύσεις να δει το παιδί του ή τον δικό του άνθρωπο.

Ζ.ΡΑΠΤΗ: Σαφέστατα πρέπει να ενημερώνονται όλοι όσοι θέλουν ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Χθες εκείνο το οποίο κάναμε στο νοσοκομείο της Λάρισας ήταν να ενημερώσουμε τους συγγενείς για την διαδικασία, η οποία είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία να πάρεις τον άνθρωπό σου και βεβαίως να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή, για να ολοκληρωθεί, στηρίζοντας τους ανθρώπους με τα έξι κλιμάκια, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά και στο πανεπιστημιακό όπου υπάρχουν και εκεί ασθενείς, δίνοντας την υποστήριξη από το Κέντρο ψυχικής υγείας εκεί από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και όσους έχουν προστρέξει και από τα υπόλοιπα μέρη της Θεσσαλίας γιατί έχουν έρθει και εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν σε αυτό το έργο.

Ζ.ΡΑΠΤΗ: Φιλοξενούμενες είναι 32 οικογένειες από την πρώτη μέρα, ήδη από χθες που έχουν αρχίσει οι ταυτοποιήσεις χθες ταυτοποιήθηκαν 7 σήμερα θα ταυτοποιηθούν πάνω από 20 οπότε σταδιακά οι άνθρωποι αυτοί δεν παραμένουν στο χώρο.

Ερωτηθείσα πότε πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Θα ολοκληρωθεί με την τελευταία ταυτοποίηση, υπολογίζω σε δύο ημέρες από σήμερα.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν αγνοούμενοι που δεν θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Δεν μπορώ να απαντήσω κάτι τέτοιο γιατί η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι σε εξέλιξη. Θα γίνει προσπάθεια με όλους τους δυνατούς τρόπους για να ταυτοποιηθεί κάποιος.

Ζ.ΡΑΠΤΗ: Σήμερα θα ολοκληρωθούν οι έρευνες από την ΕΜΑΚ και τους ανθρώπους που επιχειρούν εκεί.

Για τη γραμμή 10306
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Η γραμμή 10306 της ψυχολογικής υποστήριξης έχει επικοινωνήσει με πάνω από 152 επιβαίνοντες είτε ήταν τραυματίες, είτε είχαν επιστρέψει στο σπίτι τους δηλώνοντας ότι υπάρχει διαθεσιμότητα από ψυχολόγους ειδικούς για να μιλήσουν εφόσον θέλουν να πάρουν υπηρεσίες από το τηλέφωνο και φυσικά αν χρειαστεί παραπομπή σε κάποιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας να γίνει αυτό μέσω της τηλεφωνικής γραμμής.

Ερωτηθείσα αν έχει απαγορευτεί στους συγγενείς να δουν τους νεκρούς τους
Ζ.ΡΑΠΤΗ: Όχι δεν υπάρχει καμία τέτοια απαγόρευση, θα μπορεί ο συγγενής να δει τον άνθρωπό του είναι δηλαδή το ελάχιστο που κάποιος μπορεί να θέλει και δεν μπορεί από κανέναν να απαγορευτεί κάτι τέτοιο.