Ο Σωτήρης Μήτσκας, πατέρας της αδικοχαμένης Ιφιγένειας, της 23χρονης Ιφιγένειας, που έγινε ένα από τα 57 θύματα της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, μίλησε στον ΑΝΤ1 και είπε ότι δεν γίνεται να αντικατασταθεί το παιδί του. Είπε, όμως, ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μπορούν να γίνουν μια σημαντική βοήθεια για τον ίδιο. 

«Αυτό που χάσαμε ο καθένας μας, δεν υπάρχει υποκατάστατο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι εστιάζουν, ξέρεις, στα χρήματα, ας πούμε, και δεν είναι μόνο τα χρήματα είναι και άλλα πράγματα που εγώ πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά στον ANT1.

«Μιλώντας για τη δική μου οικογένεια, έχουμε μια κορούλα που μόλις γέννησε, έχουμε ένα άλλο αγόρι που σπουδάζει στο εξωτερικό. Μακάρι να μην χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα, αλλά είναι έτσι η ζωή αυτόν τον καιρό, αυτές τις εποχές που οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική. Απλά στο μέλλον να μην υπάρξει άλλη Ιφιγένεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μήτσκας.

Όσο για την δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες θυμάτων και επιβαινόντων - ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, ο πατέρας της 23χρονης Ιφιγένειας δήλωσε τα εξής: «Προσφέρθηκαν πολλοί να έρθουν να μας βοηθήσουν να μιλήσουμε για τα ψυχολογικά. Δεν έχουμε έρθει σε επαφή ακόμα με κανέναν. Με πήρε ένας κύριος που έχασε ένα παιδάκι στο Μακροχώρι πριν χρόνια, πώς να στο πω, προτιμώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή με αυτόν, για να μου πει πώς είναι το μετά, ξέρω εγώ, πώς εξελίσσεται, που το έχει βιώσει και το βιώνει. Νομίζω πως θα μας βοηθήσει πιο πολύ».



Για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αρωγή συγγενών θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μίλησε και ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας, που συγκαταλέγεται στα 57 θύματα της τραγωδίας. Ο Χρήστος Χούπας είχε μιλήσει νωρίτερα και στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε. Δεν γνωρίζω αν είναι αρκετά ή αν είναι λίγα, διότι μπορεί να αγγίζουν και άλλους 56 ανθρώπους. Την κόρη μου δεν πρόκειται να μου την φέρει πίσω κανείς, ούτε ακόμα και αν έταζαν τον χρυσό όλου του πλανήτη».

«Αυτά τα μέτρα που πήρε η πολιτεία, είναι βάλσαμο στην πληγωμένη ψυχή μας. Και πιστεύω ότι και εγώ και κάποιοι άλλοι θα τα αξιοποιήσουμε», προσέθεσε ο κ. Χούπας.

«Αν ο άλλος είναι πλούσιος, ούτε που τον νοιάζει η οικονομική βοήθεια. Εγώ όμως που δεν είμαι και που ζορίζομαι να σπουδάσω τα ίδια μου τα τρία μου τα παιδιά φυσικά και με νοιάζει. Έρχεται δηλαδή η πολιτεία και σε βοηθάει κι εσύ θα πεις όχι; Στο χωριό μου λένε ότι από τη ζημιά δεν έχεις κέρδος. Το παιδί μου δεν πρόκειται να μου το φέρει κανείς πάλι πίσω για όλα τα πλούτη της γης. Άρα, λοιπόν; Εγώ μπορώ να πω ότι δεν δέχομαι μια βοήθεια; Δέχομαι την οποιαδήποτε βοήθεια του οποιουδήποτε».

Η ανακοίνωση για τα 11 μέτρα στήριξης 

Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται. Ελάχιστο χρέος της πολιτείας, σε αυτές τις συνθήκες, είναι να ανακουφίσει και να στηρίξει, με σεμνότητα και σεβασμό, τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Γι' αυτόν τον σκοπό:

1) Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος. Η σύνταξη, για κάθε πρόσωπο που απεβίωσε, επιμερίζεται στον/στη σύζυγο και στα τέκνα ή σε περίπτωση μη ύπαρξης συζύγου και τέκνων, επιμερίζεται στους γονείς. Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και καταβάλλεται αναδρομικά από 1η Μαρτίου, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή λήψης άλλης σύνταξης. Το ποσό της ειδικής σύνταξης προσδιορίζεται μηνιαίως στο τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Την αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2) Οι εκκρεμείς -κατά την 31/03/2023- ατομικές οφειλές των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, προς τη φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, διαγράφονται.

3) Σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται.

4) Οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς.

5) Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον σύζυγο ή στα τέκνα ή άλλως σ' έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους.

6) Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

7) Όλοι οι επιβαίνοντες φοιτητές καθώς και οι φοιτητές που είναι τέκνα, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%, δικαιούνται μετεγγραφή κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ).

8) Όλοι οι ανωτέρω φοιτητές προτεραιοποιούνται όσον αφορά τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων και τους παρέχεται δωρεάν σίτιση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

9) Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2023, 2024, 2025 (τακτικές και επαναληπτικές) θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις περί προσαύξησης μοριοδότησης για τους επιβαίνοντες, καθώς και για τα τέκνα, συζύγους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%.

10) Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

11) Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, διά ζώσης και κατ' οίκον, μέσα από το δίκτυο δομών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ, καθώς και τηλεφωνικά μέσω της Δωρεάν Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, με την ειδική επιλογή 3.

Οι ανωτέρω δράσεις υποστηρίζονται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
Για την ταχεία και άμεση εξυπηρέτηση των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δημιουργείται ειδική δομή και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και γρήγορης διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων για τα ανωτέρω μέτρα, αλλά και για κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, στην περίπτωση διασωθέντων επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια -χωρίς να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία- και αποχώρησαν από τον τόπο του δυστυχήματος χωρίς να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας στις κρατικές Αρχές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Αρωγής, προκειμένου να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.