Εκλογές 2023: Το νέο κόμμα «Βολτ» Ελλάδος - Ποιοι το ίδρυσαν και τι πρεσβεύουν
Θα κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με τους Πράσινους και Οικολόγους και τα νέα πανευρωπαϊκά ρεύματα των Πειρατών, της πολιτικής Φιλοζωίας και του Οικοφεμινισμού
Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, προοδευτικό, πραγματιστικό και πολυσυλλεκτικό. Έτσι προσδιορίζει η ιδρυτική διακήρυξη το νέο κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με την ονομασία, «Βολτ» Ελλάδος.
Το νέο κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών πραγματοποίησε ήδη το πρώτο ιδρυτικό του συνέδριο στις 11 και 12 Μαρτίου στην Αθήνα.
Το Βολτ Ελλάδας είναι το ελληνικό κόμμα-μέλος του κινήματος Volt Europa, που στοχεύει σε μια «ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοκρατική, ισότιμη και δίκαιη για όλους τους πολίτες της».
Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική του διακήρυξη, το Βολτ έχει χαρακτήρα προοδευτικό, πραγματιστικό και πολυσυλλεκτικό, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και πιστεύει ότι «μόνο ενωμένοι μπορούν οι λαοί της Ευρώπης να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις».
Οι δύο νέοι συμπρόεδροι του Βολτ Ελλάδας: η Θεοδώρα Φαμπρικέζη και ο Νικόλας Φουρναράκης είναι έτοιμοι να πιάσουν δουλειά.
— Βολτ Ελλάδας - Volt Greece (@VoltGreece) March 13, 2023
Όλο το #Volt, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης θα είναι δίπλα τους, και τους εύχεται συγχαρητήρια! pic.twitter.com/twHffbkXcv
«Για αυτό», επισημαίνεται, «πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα: τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας με έναν κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό στρατό, με έναν Πρόεδρο εκλεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες, ένα Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας».
Το ευρωπαϊκό Volt έχει έναν ευρωβουλευτή και κοινοβουλευτική παρουσία στην Ολλανδία και την Γερμανία.
Όσο για το ελληνικό Βολτ, να σημειωθεί ότι ο πρωταρχικός πυρήνας των μελών του προέρχεται από το «Ποτάμι», όπως και ο ένας από τους δύο προέδρους του, ο Νικόλας Φουρναράκης. Συμπρόεδρος εξελέγη η Θεοδώρα Φαμπρικέζη.
Το Βολτ Ελλάδας θα κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με τους Πράσινους και Οικολόγους και τα νέα πανευρωπαϊκά ρεύματα των Πειρατών, της πολιτικής Φιλοζωίας και του Οικοφεμινισμού.
Οι θέσεις του Βολτ για την Παιδεία
Ο Δημήτρης Σακατζής, εκπαιδευτικός, στο βήμα του 1ου συνεδρίου του Βολτ, μίλησε για τις θέσεις του νέου κόμματος σχετικά με την Παιδεία.
Ως προτάσεις άμεσης εφαρμογής, ανέφερε τα εξής:
-Συμβολική μετονομασία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Εκπαίδευσης. Τα θρησκεύματα να υπαχθούν σε μια γενική γραμματεία του.
-Αύξηση της αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων ως προς τη διοικητική, οικονομική, παιδαγωγική και επιστημονική πλευρά.
-Αποκομματικοποίηση της διοικητικής δομής του υπουργείου και αξιολόγηση της κεντρικής και των περιφερειακών του υπηρεσιών, με στόχο την αξιοκρατία.
Οικονομία: Αναπτυξιακός εκσυγχρονισμός
Ο Στέφανος Τύρος ανέπτυξε τις θέσεις του Βολτ για την οικονομία. Βασική πολιτική κατεύθυνση είναι ο αναπτυξιακός εκσυγχρονισμός της οικονομίας.
«Στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη φορολόγηση του πλούτου, τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 5%, και τη δημιουργία δουλειών υψηλής προστιθέμενης αξίας», ανέφερε.
Και προσέθεσε: «Υποστηρίζουμε τη σταδιακή καθιέρωση ενός καθολικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τη μείωση της ανέχειας και ένα σύστημα αποκεντρωμένης και καθολικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους κατοίκους της χώρας».
Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, οι θέσεις του κόμματος επικοινωνούνται μέσω των social media.
Στο βίντεο που ακολουθεί, η Κατερίνα Γεωργίου εξηγεί τις θέσεις για το μεταναστευτικό.
«Η υποδοχή και ένταξη μεταναστών και προσφύγων είναι σημαντική για τη χώρα μας, που αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα, αρκεί να μην γίνεται ανεξέλεγκτα», υποστηρίζει.
Στην σελίδα του ελληνικού Βολτ στο Facebook ανακοινώθηκε πως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όλα τα Volt σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πραγματοποίησαν ή συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στην Ουκρανία.