Γεραπετρίτης για Τέμπη: Δεν υπάρχει καμία σκιά - Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί με γοργούς ρυθμούς στο ανώτατο επίπεδο
«Η πραγματικότητα είναι ότι το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου», ανέφερε ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρελήφθη το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα δεδομένα που αφορούν την πορεία εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας και τηλεδιοίκησης ενώ θα μιλήσει και για τα πως θα ξεκινήσει η λειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων στις 22 Μαρτίου.
«Το θέμα δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι είναι προφανές ότι το θέμα δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο που θα οδηγούσε σε όξυνση, σε μια μη νηφάλια αντιμετώπιση. Θα ήταν προσβολή για τους 57 νεκρούς, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επι της αρχής, η διερεύνηση που έχει ξεκινήσει θα φτάσει μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει καμία σκιά. Η Δικαιοσύνη έχει επαλειφθεί με γοργούς ρυθμούς στο ανώτατο επίπεδο . Όπως θα το κάνει και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε διοικητικό επίπεδο. Εκτιμώ ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα είναι σε θέση να υποβάλλει το πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα» είπε ο υπουργός.
Όπως επισήμανε, αντικαταστάθηκαν οι διοικήσεις ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και τις προσεχείς ημέρες διεθνής πρόσκληση ώστε να στελεχωθεί η Αρχή μόνιμα με πρόσωπα που θα μπορέσουν να βγάλουν από την δύσκολη θέση τους οργανισμούς και να σχεδιάσουν την στρατηγική των επόμενων ετών.
Τα λάθη της τραγωδίας
Μιλώντας για το δυστύχημα, αναφέρθηκε σε αλληλουχία λαθών «που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν. Μολονότι ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο συγκεκριμένο σημείο και ήταν υποχρέωση σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία πάνω στον πίνακα αυτό δεν συνέβη. Υπήρξε χειροκίνητος σχεδιασμός. Δεν υπήρξε εκ των υστέρων παρακολούθηση της πορείας στον πίνακα που θα έδειχνε την αντίθετη πορεία των τρένων, επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη».
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κανένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να κρύψει τις όποιες ατέλειες υπάρχουν και δεν αποτελεί άλλοθι για παραλείψεις πλημμέλειες και λάθη», παραδέχθηκε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει αυτά να τα αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στγμή υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Διατυπώθηκε συγγνώμη που δεν παίρνει πίσω όσα έγιναν.
Αμέσως μετά το συμβάν υπήρξε ενεργοποίηση πρωτοκόλλου μαζικών καταστροφών . Λειτούργησαν δομές Υγείας, Περιφέρειας, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Ποια ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις; Θα μου επιτρέψετε να αναδείξω 2 διαστάσεις: Προσωπικό και υποδομές. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε σταδιακή αποψίλωση προσωπικού ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ που έχει την ευθύνη αποπεράτωσης των έργων. Η αποψίλωση ήρθε σταδιακά. Για μακρό διάστημα δεν έγιναν προσλήψεις ή έγιναν απειροελάχιστες. Αποτέλεσμα, να εμφανίζεται σχετική ανεπάρκεια. Η παρούσα διακυβέρνηση προσπάθησε να θεραπεύσει μέσω της διαδικασίας κινητικότητας, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, όπως και με διαδικασία προχής υπηρεσιών. Εκεί υπήρξε καλή στελέχωση, άμεση αλλά όχι επαρκής. Περίπου 200 άτομα που προσελήφθηκαν με τον τρόπο αυτό - 73 σταθμάρχες 69 κλειδούχοι και 60 τεχνικοί. Οι συμβάσεις αυτές παρατείνονται. Οι κλειδούχοι και σταθμάρχες που έχουν δελτίο παροχής έχουν την ιδια ακριβώς εκπαίδευση που έλαβε και το τακτικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά τις μόνιμες προσλήψεις, είχαμε στον προγραμματισμό του 2022 117 άτομα και για το 2023 ακόμα 100. Στον πρώτο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για 90 υπαλλήλους υπήρξαν 10.500 αιτήσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Συνολικά, πρόκειται να προσληφθούν 217 άτομα το προσεχές διάστημα».
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των σιδηροδρομικών, είπε: »Να επισημάνω ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υφίσταται για tiw κρίσιμες θέσεις πρωτίστως σταθμαρχών – είναι εγκεκριμένo από την ΡΑΣ και περιλαμβάνει 712 ώρες άσκησης, 6,5 μηνες 6 ημέρες και 7 ώρες ανα ημέρα . Θεωρία και εκπαίδευση στο πεδίο και εξεταστικό στάδιο. Το πρόγραμμα θα επαναξιολογηθεί συνολικά».
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές ασφαλείας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Eίναι ζήτημα που έχει μακρά και όχι εύκολη ιστορία. Η σύμβαση που αφορούσε την τεχνολογική αναβάθμιση υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Περιλαμβάνει συνολική αναβάθμιση όλων των σηματοδοτών σε 52 σταθμούς. Σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε πλήρες δίκτυο σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Οι συμβάσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2023. Εως το τέλος Ιουνίου το βόρειο κομμάτι και ως το τέλος Σεπτεμβρίου του το νότιο κομμάτι της γραμμής. Άρα από τον Οκτώβριο θα έχουμε λειτουργικά πλήρη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση. Θα έχουμε σοβαρότατη αναβάθμιση σε ηλεκτρονικά μέσα».
Για την τηλεδιοίκηση
«Σήμερα μόνο 3 χώρες της ΕΕ έχουν τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης. Δυστυχώς το αποκτούμε με καθυστέρηση. Δεν μπορεί κανείς να πει αν θα είχαμε προλάβει αυτό το κακό αν λειτουργούσε αυτό το σύστημα. Όμως θα είχαμε περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για να το αποφύγουμε Η αρχική σύμβαση έχει πάρει πολλές παρατάσεις. Η πρώτη προθεσμία ήταν να ολοκληρωθεί 2016. Είχε ολοκληρωθεί ένα μικρό μέρος των παραδοτέων. Δεν χρειάζεται να σας πω τι σημαίνει παραδίδω ένα έργο. Σημαίνει ότι το παραδίδω λειτουργικό μετά από δοκιμή σε χρήση. Δεν σημαίνει παραδίδω το ότι έχω κάνει την πρόβλεψη της εκταμίευση τω ποσών. Αυτό δεν είναι παράδοση γι αυτό και αυτό που ακούω ότι είχε παραδοθεί ένα μέρος που αγγίζει το 70% δεν είναι σωστό. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου. Και μιλώ για λειτουργικά παραδοθέν . Δεν υπήρξε τίποτε άλλο. Γι αυτό το 33% υπήρξαν σοβαρότατα ζητήματα. Δημοσιονομικός έλεγχος. Διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος του 33% δεν ήταν πιστοποιημένο από τον εγκεκριμένο οργανισμό. Αρα δεν ήταν λειτουργικό ένα μέρος καθώς δεν ήταν συμβατό με τα υπόλοιπα συστήματα του ΟΣΕ. Από τα 33% το 15% έγινε από την αρχή μετά από το 2021 και μάλιστα έγινε αδαπάνως διότι οφείλετο ότι υπήρξε πλημμελής εκτέλεση της σύμβαση. Αρα από το 2016 πρακτικά λειτουργικά παραδόθηκε το 18%. Επειδή στο μεσόδιάστημα προέκυψε δημοσιονομικός έλεγχος, ζήτημα νέας αρχιτεκτονικής καθυστέρησε στην πραγματικότητα να υπάρξει η αναγκαία συμπληρωματική σύμβαση για κάλυψη κενών. Η υπηρεσία τεχνική του ΟΣΕ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 προειδοποιεί την διοίκηση ΟΣΕ ότι άμεσα πρέπει να υπογραφεί νέα συμπληρωματική σύμβαση. Από τον Σεπτέμβριο 2017 δεν υπάρχει καμία απολύτως πράξη έως το 2019. Για 2 χρόνια καμία εξέλιξη. Αναλαμβάνοντας η νέα διοίκηση του ΟΣΕ οφείλει να ανασχηματίσει την αρχιτεκτονική να πάει στο ΤΤΕ να κάνει πραγματογνωμοσύνη και το 2021 έχουμε νέα συμπληρωματική σύμβαση. Από το 2021 εως σήμερα ολοκληρώθηκε πρόσθετο έργο με πρωτόκολλα παραλαβής 52%. Σήμερα τυπικά έχει παραδοθεί το 70%».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι:
«Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι δεν τα είχαμε ενώ θα έπρεπε και αυτό είναι τραγικό. Έγινε προσπάθεια από διοικήσεις για να τρέξουν έργα. Υπήρξαν οι παθογένειες που συνοδεύουν τα δημόσια έργα με αποτέλεσμα το ανθρώπινο χέρι να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης. Η επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει. Μέχρι Σεπτέμβριο που θα παραδοθεί όλο το έργο θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο που αφορά λειτουργία που αφορά μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που αθ είναι στα κρίσιμα πόστα, μείωση δρομολογίων για διασφάλιση παρακολούθησης, μείωση ταχύτητας συρμών, ταχύτατη αποπεράτωση διαδικασιών προσλήψεων, αύξηση μηχανοδηγών και συνοδών μελών , αστυνόμευση δικτύου για κλοπές και δολιοφθορές. Θα γίνει κακούργημα όχι μόνο η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού αλλά και η κλεπταποδοχή».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρελήφθη το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα δεδομένα που αφορούν την πορεία εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας και τηλεδιοίκησης ενώ θα μιλήσει και για τα πως θα ξεκινήσει η λειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων στις 22 Μαρτίου.
«Το θέμα δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι είναι προφανές ότι το θέμα δεν επιδέχεται πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο που θα οδηγούσε σε όξυνση, σε μια μη νηφάλια αντιμετώπιση. Θα ήταν προσβολή για τους 57 νεκρούς, ανέφερε χαρακτηριστικά.«Επι της αρχής, η διερεύνηση που έχει ξεκινήσει θα φτάσει μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει καμία σκιά. Η Δικαιοσύνη έχει επαλειφθεί με γοργούς ρυθμούς στο ανώτατο επίπεδο . Όπως θα το κάνει και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε διοικητικό επίπεδο. Εκτιμώ ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα είναι σε θέση να υποβάλλει το πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα» είπε ο υπουργός.
Όπως επισήμανε, αντικαταστάθηκαν οι διοικήσεις ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και τις προσεχείς ημέρες διεθνής πρόσκληση ώστε να στελεχωθεί η Αρχή μόνιμα με πρόσωπα που θα μπορέσουν να βγάλουν από την δύσκολη θέση τους οργανισμούς και να σχεδιάσουν την στρατηγική των επόμενων ετών.
Τα λάθη της τραγωδίας
Μιλώντας για το δυστύχημα, αναφέρθηκε σε αλληλουχία λαθών «που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν. Μολονότι ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο συγκεκριμένο σημείο και ήταν υποχρέωση σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία πάνω στον πίνακα αυτό δεν συνέβη. Υπήρξε χειροκίνητος σχεδιασμός. Δεν υπήρξε εκ των υστέρων παρακολούθηση της πορείας στον πίνακα που θα έδειχνε την αντίθετη πορεία των τρένων, επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα δεδομένα αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη». «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κανένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να κρύψει τις όποιες ατέλειες υπάρχουν και δεν αποτελεί άλλοθι για παραλείψεις πλημμέλειες και λάθη», παραδέχθηκε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει αυτά να τα αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στγμή υπήρξε ανάληψη της ευθύνης. Διατυπώθηκε συγγνώμη που δεν παίρνει πίσω όσα έγιναν.
Αμέσως μετά το συμβάν υπήρξε ενεργοποίηση πρωτοκόλλου μαζικών καταστροφών . Λειτούργησαν δομές Υγείας, Περιφέρειας, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Ποια ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις; Θα μου επιτρέψετε να αναδείξω 2 διαστάσεις: Προσωπικό και υποδομές. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε σταδιακή αποψίλωση προσωπικού ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ που έχει την ευθύνη αποπεράτωσης των έργων. Η αποψίλωση ήρθε σταδιακά. Για μακρό διάστημα δεν έγιναν προσλήψεις ή έγιναν απειροελάχιστες. Αποτέλεσμα, να εμφανίζεται σχετική ανεπάρκεια. Η παρούσα διακυβέρνηση προσπάθησε να θεραπεύσει μέσω της διαδικασίας κινητικότητας, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, όπως και με διαδικασία προχής υπηρεσιών. Εκεί υπήρξε καλή στελέχωση, άμεση αλλά όχι επαρκής. Περίπου 200 άτομα που προσελήφθηκαν με τον τρόπο αυτό - 73 σταθμάρχες 69 κλειδούχοι και 60 τεχνικοί. Οι συμβάσεις αυτές παρατείνονται. Οι κλειδούχοι και σταθμάρχες που έχουν δελτίο παροχής έχουν την ιδια ακριβώς εκπαίδευση που έλαβε και το τακτικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά τις μόνιμες προσλήψεις, είχαμε στον προγραμματισμό του 2022 117 άτομα και για το 2023 ακόμα 100. Στον πρώτο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για 90 υπαλλήλους υπήρξαν 10.500 αιτήσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Συνολικά, πρόκειται να προσληφθούν 217 άτομα το προσεχές διάστημα».
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των σιδηροδρομικών, είπε: »Να επισημάνω ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υφίσταται για tiw κρίσιμες θέσεις πρωτίστως σταθμαρχών – είναι εγκεκριμένo από την ΡΑΣ και περιλαμβάνει 712 ώρες άσκησης, 6,5 μηνες 6 ημέρες και 7 ώρες ανα ημέρα . Θεωρία και εκπαίδευση στο πεδίο και εξεταστικό στάδιο. Το πρόγραμμα θα επαναξιολογηθεί συνολικά».
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές ασφαλείας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Eίναι ζήτημα που έχει μακρά και όχι εύκολη ιστορία. Η σύμβαση που αφορούσε την τεχνολογική αναβάθμιση υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Περιλαμβάνει συνολική αναβάθμιση όλων των σηματοδοτών σε 52 σταθμούς. Σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε πλήρες δίκτυο σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Οι συμβάσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2023. Εως το τέλος Ιουνίου το βόρειο κομμάτι και ως το τέλος Σεπτεμβρίου του το νότιο κομμάτι της γραμμής. Άρα από τον Οκτώβριο θα έχουμε λειτουργικά πλήρη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση. Θα έχουμε σοβαρότατη αναβάθμιση σε ηλεκτρονικά μέσα».
Για την τηλεδιοίκηση
«Σήμερα μόνο 3 χώρες της ΕΕ έχουν τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης. Δυστυχώς το αποκτούμε με καθυστέρηση. Δεν μπορεί κανείς να πει αν θα είχαμε προλάβει αυτό το κακό αν λειτουργούσε αυτό το σύστημα. Όμως θα είχαμε περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για να το αποφύγουμε Η αρχική σύμβαση έχει πάρει πολλές παρατάσεις. Η πρώτη προθεσμία ήταν να ολοκληρωθεί 2016. Είχε ολοκληρωθεί ένα μικρό μέρος των παραδοτέων. Δεν χρειάζεται να σας πω τι σημαίνει παραδίδω ένα έργο. Σημαίνει ότι το παραδίδω λειτουργικό μετά από δοκιμή σε χρήση. Δεν σημαίνει παραδίδω το ότι έχω κάνει την πρόβλεψη της εκταμίευση τω ποσών. Αυτό δεν είναι παράδοση γι αυτό και αυτό που ακούω ότι είχε παραδοθεί ένα μέρος που αγγίζει το 70% δεν είναι σωστό. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2016 είχε παραδοθεί λιγότερο από το 33% του συνολικού έργου. Και μιλώ για λειτουργικά παραδοθέν . Δεν υπήρξε τίποτε άλλο. Γι αυτό το 33% υπήρξαν σοβαρότατα ζητήματα. Δημοσιονομικός έλεγχος. Διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος του 33% δεν ήταν πιστοποιημένο από τον εγκεκριμένο οργανισμό. Αρα δεν ήταν λειτουργικό ένα μέρος καθώς δεν ήταν συμβατό με τα υπόλοιπα συστήματα του ΟΣΕ. Από τα 33% το 15% έγινε από την αρχή μετά από το 2021 και μάλιστα έγινε αδαπάνως διότι οφείλετο ότι υπήρξε πλημμελής εκτέλεση της σύμβαση. Αρα από το 2016 πρακτικά λειτουργικά παραδόθηκε το 18%. Επειδή στο μεσόδιάστημα προέκυψε δημοσιονομικός έλεγχος, ζήτημα νέας αρχιτεκτονικής καθυστέρησε στην πραγματικότητα να υπάρξει η αναγκαία συμπληρωματική σύμβαση για κάλυψη κενών. Η υπηρεσία τεχνική του ΟΣΕ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 προειδοποιεί την διοίκηση ΟΣΕ ότι άμεσα πρέπει να υπογραφεί νέα συμπληρωματική σύμβαση. Από τον Σεπτέμβριο 2017 δεν υπάρχει καμία απολύτως πράξη έως το 2019. Για 2 χρόνια καμία εξέλιξη. Αναλαμβάνοντας η νέα διοίκηση του ΟΣΕ οφείλει να ανασχηματίσει την αρχιτεκτονική να πάει στο ΤΤΕ να κάνει πραγματογνωμοσύνη και το 2021 έχουμε νέα συμπληρωματική σύμβαση. Από το 2021 εως σήμερα ολοκληρώθηκε πρόσθετο έργο με πρωτόκολλα παραλαβής 52%. Σήμερα τυπικά έχει παραδοθεί το 70%».Στη συνέχεια, ανέφερε ότι:
- Έως το 2016 παραδόθηκε λειτουργικά 18%
- Από 2016 έως 2019 0%
- Και από 2019 εως σήμερα επιπλέον 52%.
«Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι δεν τα είχαμε ενώ θα έπρεπε και αυτό είναι τραγικό. Έγινε προσπάθεια από διοικήσεις για να τρέξουν έργα. Υπήρξαν οι παθογένειες που συνοδεύουν τα δημόσια έργα με αποτέλεσμα το ανθρώπινο χέρι να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης. Η επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει. Μέχρι Σεπτέμβριο που θα παραδοθεί όλο το έργο θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο που αφορά λειτουργία που αφορά μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που αθ είναι στα κρίσιμα πόστα, μείωση δρομολογίων για διασφάλιση παρακολούθησης, μείωση ταχύτητας συρμών, ταχύτατη αποπεράτωση διαδικασιών προσλήψεων, αύξηση μηχανοδηγών και συνοδών μελών , αστυνόμευση δικτύου για κλοπές και δολιοφθορές. Θα γίνει κακούργημα όχι μόνο η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού αλλά και η κλεπταποδοχή».