Τραγωδία στα Τέμπη: Οι 7 βασικοί άξονες που θα αναπτύξει ο Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - Τι συζήτησε με τον Μητσοτάκη
«Δεν προσφέροµαι για την πυρά», λέει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του
Εντός των επόμενων ωρών αναµένεται να δώσει ο Κώστας Καραµανλής το θεσµικό στίγµα του για την τραγωδία των Τεµπών.
Ο µέχρι πρότινος υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών θα µιλήσει για πρώτη φορά αναλυτικά τόσο για την εθνική τραγωδία όσο και για το τεχνικό µέρος σχετικά µε την ασφάλεια των σιδηροδροµικών δικτύων. Πέραν των πεπραγµένων της παρούσας κυβερνητικής θητείας, θα µιλήσει και για την κατάσταση που παρέλαβε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον συνιστά το γεγονός ότι τα λεγόµενά του θα τεθούν σε αντιπαραβολή µε τις αντίστοιχες τοποθετήσεις των προκατόχων του, Χρήστου Σπίρτζη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Το τελευταίο δεκαήµερο ήταν ένα διάστηµα περισυλλογής, αυτοκριτικής και εντοπισµού σηµαντικών παραµέτρων των ζητηµάτων που απασχολούν µε τόσο έντονο τρόπο τη δηµόσια συζήτηση. Τώρα ήρθε η ώρα των απαντήσεων από την πλευρά του, πάντα µε ειλικρινή διάθεση αναγνώρισης λαθών και ελλείψεων, αλλά και µε ταυτόχρονη προσήλωση στην αποτύπωση της πραγµατικότητας των τελευταίων ετών», διαµηνύουν συνοµιλητές του Κώστα Καραµανλή.
Εξάλλου, στην κυβέρνηση επιθυµούν πλέον να ενισχύσουν µε κάθε τρόπο σε επίπεδο κοινής γνώµης την προσπάθεια να προκύψει πόρισµα για τα Τέµπη τις αµέσως επόµενες εβδοµάδες και σε κάθε περίπτωση πριν από την επανέναρξη της προεκλογικής δράσης, µε τα επιχειρήµατα που θα αναπτυχθούν στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας να αποτελούν κοµβικό σηµείο σε αυτή την πορεία.
Ο µέχρι πρότινος υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών θα µιλήσει για πρώτη φορά αναλυτικά τόσο για την εθνική τραγωδία όσο και για το τεχνικό µέρος σχετικά µε την ασφάλεια των σιδηροδροµικών δικτύων. Πέραν των πεπραγµένων της παρούσας κυβερνητικής θητείας, θα µιλήσει και για την κατάσταση που παρέλαβε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον συνιστά το γεγονός ότι τα λεγόµενά του θα τεθούν σε αντιπαραβολή µε τις αντίστοιχες τοποθετήσεις των προκατόχων του, Χρήστου Σπίρτζη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ασχολήθηκαν εκτενώς
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», όλες αυτές τις ηµέρες ο βουλευτής Σερρών και οι στενοί συνεργάτες του ασχολήθηκαν εκτενώς µε το θέµα της τεκµηρίωσης των στοιχείων που θα παρουσιάσουν και µε τα οποία θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν την επιχειρηµατολογία που ανέπτυξαν πριν από λίγες ηµέρες για τα αίτια του δυστυχήµατος και την κατάσταση του δικτύου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και µια σειρά ακόµα στελεχών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.«Το τελευταίο δεκαήµερο ήταν ένα διάστηµα περισυλλογής, αυτοκριτικής και εντοπισµού σηµαντικών παραµέτρων των ζητηµάτων που απασχολούν µε τόσο έντονο τρόπο τη δηµόσια συζήτηση. Τώρα ήρθε η ώρα των απαντήσεων από την πλευρά του, πάντα µε ειλικρινή διάθεση αναγνώρισης λαθών και ελλείψεων, αλλά και µε ταυτόχρονη προσήλωση στην αποτύπωση της πραγµατικότητας των τελευταίων ετών», διαµηνύουν συνοµιλητές του Κώστα Καραµανλή.
«Κυνήγι μαγισσών»
∆εν είναι τυχαίο ότι µετά την παρουσία του στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας ο Κώστας Καραµανλής θα τοποθετηθεί δηµόσια και µέσω τηλεοπτικών εµφανίσεων, αρχής γενοµένης από την ερχόµενη εβδοµάδα. «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, διότι δεν είµαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν όλες οι συµβάσεις που η ∆ικαιοσύνη και η Βουλή θέλουν, µπορούν και οφείλουν να εξετάσουν. Είναι προφανές ότι κάποιοι, για ψηφοθηρικούς και µικροκοµµατικούς λόγους, επιδίδονται σε “κυνήγι µαγισσών”. Αλλά δεν προσφέροµαι για την πυρά», λέει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρώην υπουργός, αποτυπώνοντας το σκεπτικό µε το οποίο θα κινηθεί στο άµεσο µέλλον.Δύο συνομιλίες
Η απόφαση για τη λύση της σιωπής του αφενός στο κοινοβουλευτικό και αφετέρου στο µιντιακό πεδίο ελήφθη κατόπιν τουλάχιστον δύο συνοµιλιών που είχε µε τον πρωθυπουργό τις προηγούµενες ηµέρες, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τη στήριξή του στο πρόσωπο του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά τους χειρισµούς και τη στάση του µετά τα Τέµπη, αλλά και να συνηγορεί πλήρως στην άποψη ότι ήρθε η ώρα να υπάρξουν συγκεκριµένες αναφορές και διαπιστώσεις.Εξάλλου, στην κυβέρνηση επιθυµούν πλέον να ενισχύσουν µε κάθε τρόπο σε επίπεδο κοινής γνώµης την προσπάθεια να προκύψει πόρισµα για τα Τέµπη τις αµέσως επόµενες εβδοµάδες και σε κάθε περίπτωση πριν από την επανέναρξη της προεκλογικής δράσης, µε τα επιχειρήµατα που θα αναπτυχθούν στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας να αποτελούν κοµβικό σηµείο σε αυτή την πορεία.
Οι επτά άξονες
Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει από πηγές πέριξ του Κώστα Καραµανλή, ο ίδιος κατά την τοποθέτησή του ενώπιον των µελών της επιτροπής θα σταθεί σε επτά βασικούς άξονες:- Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια µε την περιβόητη Σύµβαση 717.
- Τι πραγµατικά συµβαίνει, σύµφωνα µε τη δική του οπτική γωνία και τις αναλύσεις των συνεργατών του, µε την τηλεδιοίκηση και ποια η γενικότερη εικόνα του σιδηροδροµικού δικτύου.
- Θα παρουσιάσει τις θέσεις του σχετικά µε τη σύµβαση µε τη Hellenic Train, αναδεικνύοντας, όπως λέει το περιβάλλον του, πτυχές που ακόµη δεν έχουν δει το φως της δηµοσιότητας.
- Θα αποδοµήσει τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για αναφορές που ουδεµία σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα.
- Θα προχωρήσει σε µια σύγκριση του επενδυτικού πλάνου της διακυβέρνησης της Ν.∆. στον σιδηρόδροµο µε το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ.
- Θα ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να µιλήσει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
- Δεν θα διστάσει να υπογραµµίσει τα δεδοµένα που συνθέτουν τη δική του πολιτική ευθύνη, όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες τις σκέψεις και τις προθέσεις του στην παρούσα συγκυρία.