Άκης Σκέρτσος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι πιστεύει στις συνεργασίες
«Η Ελλάδα θα είναι μια από τις 7 χώρες που θα αποκτήσει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης» σημείωσε
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «απέδειξε ότι πιστεύει στις συνεργασίες», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχιών στις επικείμενες εκλογές.
Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση στην οποία συνεργάζονται άτομα από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, «αλλά με μονοκομματική βάση στο κοινοβούλιο» και συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απέδειξε ότι μπορεί να διευρύνει την επιρροή της ΝΔ και εκτός των πλαισίων της. Θα πρέπει η αντιπολίτευση να μας πει με ποιους θα κάνει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας».
Επιπλέον, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στο Δημόσιο, που είναι – όπως είπε – η σημαντικότερη μάχη που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση, και μείζον ζήτημα είναι η ένταξη στη λειτουργία του Δημοσίου εσωτερικών ελέγχων διαδικασιών και ανθρώπων, κάτι που λείπει σήμερα από τη χώρα μας, αλλά γίνεται σε πολλά άλλα κράτη.
«Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση είναι ο στόχος μας για τον δημόσιο τομέα», σημείωσε ακόμη και τόνισε ότι «αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να αποδεχόμαστε την αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια», συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει ειλικρίνεια στην αντιπολίτευση στην προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα στο κράτος.
Τα τρία επίπεδα στόχευσης για τα Τέμπη
Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών έκανε λόγο για τρία επίπεδα στόχευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Πρώτον, η απόδοση ευθυνών, δεύτερο η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, και τρίτο η ασφαλής επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας.
Για το τελευταίο, όπως είπε, ζητήθηκε ήδη η βοήθεια από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ σε συνεργασία με την Hellenic Train και το προσωπικό του ΟΣΕ θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επόμενη μέρα με το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στους σιδηροδρόμους.
Συμπλήρωσε δε, ότι ζητήθηκε να γίνει αυστηρή αξιολόγηση των δικτύων, των τούνελ και του εκπαιδευτικού προγράμματος που εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε βήμα – βήμα όλες τις διαδικασίες, ώστε να αποτραπεί ένα νέο δυστύχημα».
«Η Ελλάδα θα είναι μια από τις 7 χώρες που θα αποκτήσει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει η αναγκαία υπευθυνότητα από όλο το προσωπικό για να αποτραπεί το δυστύχημα» είπε ο κ.Σκέρτσος.
«Δικαιολογημένος ο θυμός»
Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Μεταφορών είχαν διαπιστώσει την αδυναμία των σιδηροδρόμων γι’ αυτό η κυβέρνηση είπε ότι: «Η επόμενη δεκαετία θα είναι των σιδηροδρόμων», ενώ προσέθεσε ότι «ο δικαιολογημένος θυμός των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, μας λέει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτιάξουμε ένα κράτος που σε όλα τα επίπεδα, θα εκπέμπει σοβαρότητα υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε λόγω του θυμού το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα».
Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι «δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε όλες τις «μαύρες τρύπες του δημοσίου», αλλά – όπως τόνισε – «έχουμε τις κατάλληλες ιδέες και τους ανθρώπους να λύνουμε τα προβλήματα, κάτι που δεν το βλέπουμε στην αντιπολίτευση».
Εκτίμησε, επίσης, πως αν προκύπτει κάτι από όλα αυτά, είναι ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο επιτελικό κράτος με λογοδοσία και στοχοθεσία, με αξιολόγηση προσωπικού με βελτιωτικό χαρακτήρα, και εκπαίδευση. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση είναι ο στόχος μας για τον δημόσιο τομέα. Όταν χτίζουμε κάτι από το μηδέν αποδείξαμε ότι το κάνουμε καλά, όπως π.χ. την εμβολιαστική εκστρατεία όπου είδαμε το κράτος που θέλουμε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη και μπορεί να τα διορθώσει».