Στην τελική ευθεία η ∆ικαστική Αστυνομία – Ο Κώστας Τσιάρας μιλάει στα «Παραπολιτικά» για τη λειτουργία του νέου σώματος
Πώς θα στελεχωθεί και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες
Ενα πάγιο αίτηµα δικαστών και εισαγγελέων, ένα νέο Σώµα που θα υποβοηθήσει σηµαντικά το έργο της ∆ικαιοσύνης, υλοποιείται τους επόµενους µήνες µε πρωτοβουλία του υπουργού ∆ικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος κατάφερε να θεσµοθετήσει ένα Σώµα που αναµένεται να συµβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση, αλλά και στην ορθή απονοµή δικαίου.
Πρόκειται για τη ∆ικαστική Αστυνοµία, έναν αυτοτελή, νέο θεσµό, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης και θα υποβοηθά το έργο δικαστών και εισαγγελέων. Η λειτουργία αυτού του Σώµατος, το οποίο για δεκαετίες έµενε στα χαρτιά, είναι πλέον πολύ κοντά, αναβαθµίζοντας σηµαντικά τον τρόπο που τα δικαστήρια λειτουργούν στη χώρα µας.
Ο αρµόδιος υπουργός, µιλώντας στα «Π», τονίζει ότι τους επόµενους µήνες η ∆ικαστική Αστυνοµία, ένα «όνειρο» ετών, που για χρόνια έµεινε στα χαρτιά, θα γίνει πραγµατικότητα και οι άνδρες και οι γυναίκες που θα τη στελεχώνουν θα κάνουν την εµφάνισή τους στα δικαστήρια όλης της χώρας. «H ∆ικαστική Αστυνοµία θα αποτελέσει σύντοµα πραγµατικότητα και για τη χώρα µας», επισηµαίνει ο κ. Τσιάρας και αποκαλύπτει πως πλέον το υπουργείο ∆ικαιοσύνης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισµού και τη στελέχωση του νεοσύστατου Σώµατος. «Η εξαιρετικά σηµαντική αυτή µεταρρύθµιση θα συµβάλει στην ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων µε επιστήµονες και πραγµατογνώµονες, που θα παρέχουν µε υπευθυνότητα τις εξειδικευµένες επιστηµονικές γνώσεις τους σε εκκρεµείς σύνθετες υποθέσεις. Περαιτέρω, µε τη λειτουργία της ∆ικαστικής Αστυνοµίας αναµένεται να αντιµετωπιστεί το ζήτηµα των ανεκτέλεστων δικαστικών αποφάσεων -γεγονός που θα συνεπάγεται την αύξηση αντίστοιχων εσόδων του ∆ηµοσίου µε σηµαντικά ποσά-, αλλά και να εµπεδωθεί η ασφάλεια στα δικαστικά καταστήµατα της χώρας. Μετά τη σύσταση του νέου Σώµατος βρισκόµαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισµού και τη στελέχωση της ∆ικαστικής Αστυνοµίας», τονίζει ο υπουργός ∆ικαιοσύνης.
Η ∆ικαστική Αστυνοµία, άλλωστε, έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι µόνο, καθώς αποτελεί παγκόσµια πρακτική, η οποία έφερε σηµαντικά αποτελέσµατα όπου και αν λειτούργησε. Θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστηµονικό προσωπικό. Πρόσφατα µάλιστα καθορίστηκαν µε Προεδρικό ∆ιάταγµα και σηµαντικά διαδικαστικά ζητήµατα για τη λειτουργία της. Συγκεκριµένα, ορίστηκαν ο ρουχισµός, ο οπλισµός και το σήµα των ανδρών και των γυναικών που θα στελεχώνουν το ένστολο τµήµα της ∆ικαστικής Αστυνοµίας. Μαύρος µπερές, γκρι χιτώνιο και µαύρη γραβάτα θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων ο ρουχισµός, ενώ στον οπλισµό προβλέπονται όπλο, ράβδος και σφυρίχτρα. Ωστόσο, υποχρεωτικό είναι µόνο το πιστόλι, ενώ τα υπόλοιπα που προβλέπονται είναι προαιρετικά. Το διακριτικό σήµα της ∆ικαστικής Αστυνοµίας απεικονίζει στο κέντρο του τον σταυρό του εθνοσήµου, ενώ περιµετρικά φέρει τη φράση «Ενεκεν αλήθειας και πραότητας και δικαιοσύνης».
Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τµήµατος περιλαµβάνονται αυτά που αφορούν στη φύλαξη των δικαστικών µεγάρων και των δικαστικών αιθουσών, στην εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και στις επιδόσεις δικογράφων. Αντίστοιχα, µε τη δηµιουργία του πολιτικού-επιστηµονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευµένου επιστηµονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις γνώσεις του σε κρίσιµους τοµείς και σε ζητήµατα επί εκκρεµών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.
Επιπλέον, για την υποβοήθηση του έργου των δικαστηρίων, στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού-επιστηµονικού προσωπικού της ∆ικαστικής Αστυνοµίας περιλαµβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστηµονικών-τεχνικών εκθέσεων επί ζητηµάτων εκκρεµών υποθέσεων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς και η µετάφραση και διερµηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων, δικογράφων ή στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας των δικών.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/3/23.