Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό η Βουλή συνεχίζει το έργο της μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως θα παραμείνει ανοιχτή η Βουλή ώστε να ψηφιστούν κανονικά και τα τελευταία νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση με πιο σημαντικό αυτό του Υπ. Εσωτερικών όπου αποκαλούν ερανιστικό και περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες που δεν πρέπει να μείνουν πίσω.

Πληροφορίες που διακινούνται κάνουν λόγω για άνοιγμα του Κοινοβουλίου στις 24 Απριλίου, όχι για να συνεχιστεί το κοινοβουλευτικό έργο αλλά να προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές, από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Πηγές μας αναφέρουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο την Δευτέρα 24 Απριλίου ή την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Οι εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος.

Επικρατέστερο σενάριο είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει τα ποσοστά αυτοδυναμίας και έτσι τη Δευτέρα 22/5 θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Από το Σύνταγμα προβλέπεται οτι, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να γνωρίζει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η προσπάθεια δεν πετύχει, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος. Αν αποτύχει και αυτός δίνεται η ευκαιρία στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Οι διερευνητικές θα κρατήσουν έως 9 ημέρες ώστε την 10η η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να επιχειρήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Εάν διαπυστωθεί αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ώστε η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Στο διάστημα, 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Έπειτα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012, δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Οι δεύτερες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου πιθανή ημερομηνία 2/7, με λίστα βουλευτών.