Θέσεις πολιτικής μάχης έχουν πάρει τα κόμματα μετά και την επισημοποίηση του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, δίνοντας την αίσθηση ότι χώρα βαδίζει σε «προεκλογική κανονικότητα». 

Για τη Νέα Δημοκρατία ο χρόνος μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής θα είναι το «κλειδί» για να ξεδιπλώσει το προεκλογικό της πρόγραμμα για τη δεύτερη τετραετία και να συσπειρώσει τη βάση της με στόχο η κάλπη της 21ης Μαΐου να δείξει «ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα». 

Τα πρώτα δείγματα φανερώνουν πως η Ν.Δ. στοχεύει στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αφενός με την προβολή του κυβερνητικού έργου από το 2019 μέχρι σήμερα και παράλληλα ανάλυση του σχεδίου για την επόμενη κυβερνητική περίοδο, αναδεικνύοντας εμφατικά τη σύγκρουση με το αναχρονιστικό κράτος, τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών, το θετικό αποτύπωμα της οικονομίας και τη βελτίωση του ΕΣΥ. Επί της ουσίας το αφήγημα του Μαξίμου είναι η σύγκριση των πεπραγμένων με εκείνα της περιόδου της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Και τελικά σύγκριση Μητσοτάκη - Τσίπρα.

thumbnail_periodeia
thumbnail_glyfada__2_

Ο πρωθυπουργός τόσο στην περιοδεία του στη Λαμία όσο και στις ομιλίες που πραγματοποίησε σε συγκεντρώσεις σε περιοχές της Αττικής θέτει το εξής δίλημμα: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. 

Ενδιαφέρον έχουν από άποψη σχεδιασμού και οι περιοχές που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκκινήσει την άτυπη προεκλογική περίοδο, με τις ομιλίες που πραγματοποίησε να πραγματοποιούνται στα εκλογικά κάστρα της Ν.Δ. στο λεκανοπέδιο, γεγονός που προμηνύει ποιες περιοδείες θα λάβουν χώρα μετά το Πάσχα, όταν η προεκλογική περίοδος θα βρίσκεται στο πικ της. 

5836373

Η πρώτη εξόρμηση μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη έγινε στο Μαρούσι, όπου η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του 2019 κατέγραψε ποσοστό 47,23%, έναντι του 26,99% του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας το κόμμα του Μητσοτάκη έλαβε 45,81%, εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές και καταγράφοντας διαφορά 17,5 μονάδων έναντι της Κουμουνδούρου.

Σειρά στις εντός Αττικής περιοδείες του πρωθυπουργού είχε η Γλυφάδα. Ακόμη ένα προπύργιο της Ν.Δ. στον Νότιο Τομέα, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της επικράτειας. Στη Γλυφάδα το κυβερνών κόμμα με ποσοστό 51,54% κατέγραψε προβάδισμα 27,5 μονάδων έναντι του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. 

Τελευταίος σταθμός η Ανατολική Αττική, ένα ισχυρό χαρτί της Ν.Δ., που στις κάλπες του 2019 ανέδειξε τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα με 43,13%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ με 13,52 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Παλλήνη το ποσοστό της Ν.Δ. ήταν 38,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 31,7%. 

5847723

Όσον αφορά τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, που αποτελεί μια περιφέρεια όπου η Ν.Δ. υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκη σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Περιστέρι δεσμεύτηκε ότι από εκεί θα ξεκινήσει τις προεκλογικές του ομιλίες για την Αττική. Εξάλλου, αποτελεί τη μία από τις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιος στην αναμέτρηση του Μαΐου, όπως συμβαίνει από τις εκλογές του 2004.