Γιάννης Ραγκούσης: Δήλωνε μικρά ή μηδενικά εισοδήματα στα πόθεν έσχες του για τη βίλα στην Πάρο
Τι απαντά ο βουλευτής
Νέα ερωτήματα δημιουργούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Γιάννη Ραγκούση από την οικονομική χρήση 2018 και εντεύθεν μετά τις καταγγελίες για τη βίλα των 450 τ.μ. με πισίνα στην Πάρο, την οποία και διαθέτει προς ενοικίαση μέσω ψηφιακών πλατφορμών για τη θερινή περίοδο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι και στις χρονιές που δηλώνει κάποια εισοδήματα από την εκμετάλλευση της βίλας, τα ποσά είναι τέτοια που φορολογούνται με συντελεστή 15% - μια και σε περίπτωση που δήλωνε πάνω από 12.000 ευρώ θα «ανέβαινε» στον συντελεστή 35%.
Ο κ. Ραγκούσης προχωρεί σε δηλώσεις πόθεν έσχες από το έτος 2019 (οικονομική χρήση 2018), απ' όταν δηλαδή και επανεξελέγη βουλευτής, οπότε και είχε υποχρέωση να υποβάλει.
Η δήλωση του 2019
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Διαφάνειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει στο πόθεν έσχες του 2019 (χρήση 2018) 7.232,72 ευρώ έσοδα από ακίνητα, ενώ η σύζυγός του εμφανίζεται να δηλώνει 12.000.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση
Η δήλωση προκαλεί ερωτήματα αφ' ης στιγμής βάσει των καταγγελιών ο κ. Ραγκούσης ενοικιάζει τη βίλα στην Πάρο με 14.700 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι το δηλωθέν εισόδημα αντιστοιχεί σε μόλις μιάμιση εβδομάδα επαγγελματικής αξιοποίησης του ακινήτου.
Το θέμα σχολίασε νωρίτερα την Πέμπτη και η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, με το κυβερνών κόμμα να αναφέρει ότι με βάση τα όσα δηλώνει στο πόθεν έσχες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ενοικιάζει τη βίλα του κατά μέσο όρο μία εβδομάδα τη σεζόν - και απευθύνει το ερώτημα «πόσα πραγματικά εισπράττει από την αξιοποίηση του ακινήτου» και το... ξεσπίτωμα της οικογένειάς του, για την οποία ο ίδιος μίλησε.
Η δήλωση του 2020
Αντίστοιχα, στη δήλωση πόθεν έσχες του 2020, ο κ. Ραγκούσης δηλώνει μηδενικό εισόδημα από αξιοποίηση ακινήτων για την οικονομική χρήση του 2019, ενώ εμφανίζει τη βίλα στην Πάρο στη δήλωσή του με ποσοστό κυριότητας στο 50%.
Η δήλωση του 2020, όπου και η βίλα στην Πάρο δηλώνεται από τον Γιάννη Ραγκούση με 50%, καθώς πλέον είχε χωρίσει από τη σύζυγό του.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση
Η δήλωση του 2021
Τέλος, ο Γιάννης Ραγκούσης εμφανίζεται να δηλώνει ξανά εισόδημα από ακίνητα στη δήλωση του 2021, με το ποσό να ανέρχεται στα 11.463,90.
Η Ν.Δ. θέτει επίσης ζητήματα κάλυψης του δανείου από το πόθεν έσχες αλλά και δήλωσης των μισθωμάτων στην εφορία. «Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να αξιοποιεί ο κ. Ραγκούσης πόρους που προορίζονται για αδύναμους συμπολίτες μας προκειμένου να χτίσει βίλα με πισίνα, την οποία εκμεταλλεύεται οικονομικά ως υπερπολυτελές τουριστικό κατάλυμα;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ.
«Όσο συνεχίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ραγκούσης να πετάνε υποκριτικά την μπάλα στην εξέδρα για την υπόθεση της βίλας του, που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ώστε να την εκμεταλλεύεται τουριστικά, τόσο θα συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε επιτακτικά τα ακόλουθα αμείλικτα ερωτήματα:
- Στη δανειακή σύμβαση που αφορά το ακίνητο αυτό, φαίνεται ότι το ακίνητο είναι 200 τετραγωνικά. Είναι τουλάχιστον αστείο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας να χρηματοδοτεί πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικών με πισίνα σε νησί του Αιγαίου. Από την άλλη, αν ανατρέξει κανείς στις διαφημίσεις του συγκεκριμένου ακινήτου στις διάφορες πλατφόρμες, δηλώνεται ότι είναι 450 τ.μ. Πώς από 200 τ.μ. το υπερπολυτελές ακίνητο έγινε 450 τ.μ.; Έγινε κάποιου είδους νομιμοποίηση; Πότε και με ποιες διατάξεις;
- Το δάνειο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για κοινωνικούς λόγους, ήταν 145.000 ευρώ και ο ίδιος έχει δηλώσει πως το αποπλήρωσε άμεσα. Πόσο παραπάνω κόστισε η εν λόγω επένδυση των 450 τ.μ. με την πισίνα και πώς πληρώθηκε; Καλύπτονται αυτά τα ποσά από το πόθεν έσχες του κ. Ραγκούση;
- Ο κ. Ραγκούσης στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι από το 2014 το εν λόγω ακίνητο τους χειμερινούς μήνες αποτελεί τη μόνιμη οικογενειακή κατοικία, ενώ τους τουριστικούς μήνες το νοικιάζει για βιοποριστικούς λόγους. Δηλώνονται κανονικά στην εφορία τα ποσά αυτά;
- Για πόσες εβδομάδες κατ’ έτος νοικιάζει την εν λόγω βίλα; Αν συγκρίνει κανείς τις μέσες τιμές ενοικίασης που εμφανίζονται στις πλατφόρμες όπου είναι καταχωρημένη η βίλα, με τα εισοδήματα που δηλώνει στο πόθεν έσχες του, πρέπει να τη νοικιάζει κατά μέσο όρο για μία εβδομάδα τον χρόνο. Βέβαια, αν μπει κανείς σήμερα στις εν λόγω πλατφόρμες θα δει ότι είναι ήδη «κλεισμένη» η βίλα Ραγκούση για 35 ημέρες φέτος το καλοκαίρι.
- Πόσα πραγματικά εισπράττει από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου και γιατί τη διαφημίζει με 13 διαφορετικά ονόματα σε διάφορες πλατφόρμες;
- Πού και πώς εμφανίζονται τα εν λόγω έσοδα στο πόθεν έσχες του;
- Είναι διατεθειμένος ο κ. Ραγκούσης να δώσει στη δημοσιότητα τις καρτέλες και τα παραστατικά από τις πλατφόρμες μέσω των οποίων νοικιάζει τη βίλα του, ώστε να συγκριθούν με αυτά που δηλώνει στα πόθεν έσχες του;
- Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να αξιοποιεί ο κ. Ραγκούσης πόρους που προορίζονται για αδύναμους συμπολίτες μας προκειμένου να χτίσει βίλα με πισίνα, την οποία εκμεταλλεύεται οικονομικά ως υπερπολυτελές τουριστικό κατάλυμα;».
Η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Με επιθετική ανακοίνωση απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης:
Τελικά η προγραμματική πρόταση της Ν.Δ. για το μέλλον της χώρας είναι το σπίτι μου.
Η Ν.Δ. των 400 εκατομμυρίων ευρώ δανεικών και αγύριστων είναι εμφανώς απελπισμένη από τη βροχή των αποκαλύψεων ότι στελέχη της εφορμούσαν στις ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις, την ώρα που άλλα στελέχη της, τα κοράκια της Ν.Δ., επέσπευδαν πλειστηριασμούς κατά υπερχρεωμένων πολιτών.
Για να ξεφύγει από τα σκοινιά της δύσκολης θέσης της επιλέγει να πετάξει λάσπη και σ' εμένα και να διασπείρει απίθανα ψέματα και διαστρεβλώσεις για ένα ζήτημα που έχει ελεγχθεί στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να αποδώσει -και δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδώσει- τίποτα σε βάρος μου.
Μπορεί η Ν.Δ. να έχει ανάγκη να συντηρεί την τοξικότητα των τερατωδών ψεμάτων, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτά για να ανακόψει τη φθορά της.
Προφανώς δεν μπορεί να πείσει για την ακεραιότητα των στελεχών της και έτσι επιλέγει να παρουσιάσει ψευδείς κατηγορίες που οδηγούν στο αντιπολιτικό «όλοι είναι ίδιοι».
Όμως, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι και επειδή εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο και καμιά αλλεργία στον έλεγχο, ακόμη και για εκείνα που έχουν ήδη ελεγχθεί, δηλώνω ότι ως μέλος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, κατά την πρώτη συνεδρίασή της, ως νέας ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών, θα προκαλέσω ο ίδιος τον έλεγχο της υπόθεσής μου, προσκομίζοντας και όλα τα στοιχεία που τυχόν θα μου ζητηθούν.
Στην ίδια συνεδρίαση όμως θα καλέσω να γνωστοποιηθούν και να ελεγχθούν το ίδιο και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι υπουργοί της Ν.Δ. για υποθέσεις τους, ιδίως που αφορούν την πορεία εξέλιξης και ρυθμίσεων έως και 12 εκατομμύρια ευρώ ατομικών τους δανείων.
Για ξεκίνημα θα ζητήσω να ελεγχθεί το δάνειο του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων, για το οποίο, σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες και δημοσιεύματα, επί έντεκα χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ.
Όλα τα παραπάνω θα τα ζητήσω με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της συγκεκριμένης επιτροπής.
Η εξώδικη δήλωση Ραγκούση
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει εξώδικη δήλωση, στην οποία ανέφερε στοιχεία για το δάνειο του ΟΕΚ που χρησιμοποίησε για την ανέγερση του ακινήτου στην Πάρο. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
- Ο ΟΕΚ για πρώτη φορά το 2007, βάσει Υπουργικής Απόφασης, καθόρισε δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους τρίτεκνους-δικαιούχους ΟΕΚ να συνάψουν δάνειο για ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας και ανάμεσα στις προϋποθέσεις ήταν η υποχρέωση το ακίνητο να είχε ελάχιστο εμβαδό τα 100 τμ.
Συγκεκριμένα προβλέπεται στην (ΦEK 250/27_2_2007) YΠOYPΓIKH AΠOΦAΣH, με την οποία προστέθηκαν στους δικαιούχους του άρθρου 31 του Κανονισμού προϋποθέσεων παροχής δανείων και κατοικιών και οι προστατεύοντες 3 παιδιά: «Το ελάχιστον εμβαδόν της κατοικίας (μη συμπεριλαμβανόμενης της αναλογίας των κοινόχρηστων χώρων) για τους δικαιούχους με 3 παιδιά, ορίζεται στα 100 τ.μ.».
- Σε όλους ανεξαιρέτως τους δανειολήπτες δικαιούχους του ΟΕΚ, με την Υπουργική Απόφαση του 2000 βάσει του Ν. 2224/1994, προβλέφθηκαν δύο τρόποι αποπληρωμής δανείων δικαιούχων του ΟΕΚ, είτε άτοκη αποπληρωμή του σε 25 χρόνια, είτε εφάπαξ καταβολή του υπολειπόμενου ποσού.
Συγκεκριμένα, στην ΥΑ 501//2000 (ΥΑ 50165 ΦΕΚ Β 403 2000): Ρυθμίσεις οφειλών δικαιούχων ΟΕΚ δανείων ΝΔ 1138/72 κλπ. (289865), περ. Γα ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ Ν.2224/1994, σύμφωνα με την οποία: «Οι δικαιούχοι στους οποίους έχει χορηγηθεί ή θα χορηγηθεί μετά τη δημοσίευση της παρούσης, άτοκο δάνειο για αγορά ή ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, μπορούν μετά την παρέλευση 2ετίας και πριν από τη συμπλήρωση 5ετίας από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, να εξοφλήσουν εφάπαξ, με έκπτωση 40%, το μη ληξιπρόθεσμο ποσό του δανείου, με την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν συγχρόνως οι τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τόκοι υπερημερίας». Επομένως, δεν υπήρξε καμία ατομική και πολύ περισσότερο χαριστική ρύθμιση ειδικά για εμένα από τον ΟΕΚ.
- Η χορήγηση των εν λόγω δανείων δεν ήταν ανταγωνιστική, δεν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων, με αποτέλεσμα να μπορούσαν να λάβουν το εν λόγω δάνειο όλοι όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του και επομένως όποιος το ελάμβανε, δεν το στερούσε από κάποιον άλλο τρίτεκνο ή ασθενέστερο συμπολίτη μας.