Γιάννης Οικονόμου: Σπέκουλα σε βάρος της απόφασης για το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ερευνά την τραγωδία στα Τέμπη
«Με το ακαταδίωκτο προστατεύονται τα μέλη της επιτροπής ώστε να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Το ακαταδίωκτο δεν είναι για να κρυφτούν οι ευθύνες, αλλά για να προστατευτούν τα μέλη της Επιτροπής και να κάνουν σωστά την δουλειά τους, σημείωσε από την Λαμία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο Star Forum 2023 που γίνεται στη Λαμία, έκανε λόγο για σπέκουλα εις βάρος της απόφασης για το ακαταδίωκτο της επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη.
Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Πολιτικές αντιθέσεις για τη διαφάνεια» μαζί με τον σύμβουλο Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο και τον γραμματέα του τομέα Θεσμών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μανώλη Βελεγράκη.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το ακαταδίωκτο θεσμοθετήθηκε καθώς «ανάμεσα στις πολλές αδυναμίες που υπάρχουν στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, είναι και η φάμπρικα των αγωγών, όχι κατ’ ανάγκη από τους πληγέντες, αλλά και οποιονδήποτε άλλον θα θελήσει να στραφεί κατά της επιτροπής για επαγγελματικό όφελος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι με το ακαταδίωκτο προστατεύονται τα μέλη της επιτροπής ώστε να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή δεν είναι για να κρυφτούν οι ευθύνες.
«Πώς όμως το αντιλαμβάνεται αυτό η αντιπολίτευση; Το αντιλαμβάνεται ως μια ευκαιρία για να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τα μυαλά πονεμένων ανθρώπων» είπε ο κ. Οικονόμου, για να συμπληρώσει πως «το μόνο που πρέπει να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους είναι να χαμηλώσουμε τα μάτια».
Αναφορικά με το ζήτημα της δημοκρατίας και τον ρόλο του κράτους ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως η ελληνική δημοκρατία «δεν είναι λαϊκή δημοκρατία και δεν υπάρχουν λαϊκά δικαστήρια, αλλά υπάρχουν θεσμοί, νόμοι αλλά και κοινωνικές πλειοψηφίες που διαμορφώνουν συσχετισμούς στη βουλή για να ψηφίζονται αυτοί οι νόμοι».
Παράλληλα σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την δημοκρατία τονίζοντας πως η δημοκρατία έχει κανόνες.
Ν. Ηλιόπουλος: Το δίλημμα των εκλογών είναι αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μια κυβέρνηση αλήθειας η μια κυβέρνηση συγκάλυψης
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας αναφορικά με το ζήτημα της διαφάνειας είπε ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση με αφορμή το ζήτημα των υποκλοπών.
«Τι θα γινόταν αν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ο κόσμος μάθαινε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί μέσα από την ΕΥΠ δημοσιογράφους, την ηγεσία του στρατού κτλ»; διερωτήθηκε ο κ. Ηλιόπουλος για να συμπληρώσει πως «στη χώρα μας έχουμε έναν πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος διεκδικεί το προνόμιο να είναι εκτός νόμου».
«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι η χώρα είναι ένα δικό του χωράφι και κληρονομικά του ανήκει, αλλά η πρακτική του αυτό δείχνει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ηλιόπουλος ενόψει των εκλογών είπε πως «το δίλημμα είναι αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μια κυβέρνηση αλήθειας η μια κυβέρνηση συγκάλυψης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην προεκλογική ατζέντα των ημερών σημειώνοντας πως προφανώς οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν λαμβάνοντας υπόψη τα προγράμματα του κάθε κόμματος για την επόμενη ήμερα, σημειώνοντας πως «η χώρα με απλή αναλογική μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που μπορεί να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια, στην λεηλασία, θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία κ.α».
Μαν. Βελεγράκης: Απαιτείται έλεγχος της κρατικής εξουσίας από την κοινωνία
Από την πλευρά του ο γραμματέας τομέα Θεσμών ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μανώλης Βελεγράκης, μιλώντας για το ζήτημα της διαφάνειας στο κράτος είπε ότι απαιτείται έλεγχος της κρατικής εξουσίας από την κοινωνία, σημειώνοντας πως «κρατική δράση με φιμέ τζάμια δεν υπάρχει γιατί πρέπει τα τζάμια να είναι διάφανα».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολυνομία που υπάρχει στην χώρα μας τονίζοντας πως η πραγματικότητα υπολείπεται των κανόνων αυτών, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της επόμενης ημέρας από τις εκλογές, είπε ότι σημαντικό ζήτημα είναι «να συζητήσουμε τι διαφάνεια χρειαζόμαστε, ποιες είναι οι εγγυήσεις, αλλά και τα πεπραγμένα αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου».
Επίσης ο κ. Βελεγράκης, μίλησε και για το ζήτημα των υποκλοπών τονίζοντας πως και ο ίδιος ήταν θύμα αυτής της κατάστασης, λόγω των συνομιλιών που είχε με τον κ. Ανδρουλάκη.
Τόνισε δε ότι με αφορμή αυτό το γεγονός αποκαλύπτεται ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και αυτών που τελικά γίνονται στη πράξη.
«Οι διακηρύξεις ήταν ότι όλα θα βγουν στο φως και στη πραγματικότητα το σκάνδαλο της συγκάλυψης εξελίσσεται σε πιο μεγάλο σκάνδαλο από την ίδια την παρακολούθηση» είπε ο κ. Μανώλης Βελεγράκης.