Απολογία Ραγκούση με... σκιές - Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει μισές απαντήσεις μέσω Facebook (!) για την εκμίσθωση της βίλας
Προκλητική χλιδή
Με μακροσκελή ανάρτηση στα social media ο Γιάννης Ραγκούσης επιμένει να πετάει την μπάλα στην κερκίδα ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, καθώς επιχειρεί δήθεν να ενημερώσει το πανελλήνιο αναφορικά με τη βίλα της Πάρου.
Δεν απαντά, όμως, στα σοβαρά και ουσιώδη ερωτήματα που σαν σκιές πέφτουν πάνω του και βαραίνουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής συστηματικά αποσιωπά το ακριβές κόστος τόσο της αρχικής κατασκευής των 199,8 τ.μ. όσο και της επέκτασης της «σεσημασμένης βίλας» που σήμερα έφθασε να καταλαμβάνει έκταση 450 τ.μ. Διότι είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα οι ισχυρισμοί του ότι όλο αυτό το υπερπολυτελές μεγαθήριο με το πανάκριβο design των εσωτερικών χώρων, τα εξεζητημένα έπιπλα, όλα σε λευκό φόντο να δένουν με το λευκό της όλης βίλας, και ακόμη τη λουξ πισίνα και τo άρτιο γήπεδο τένις με χορτοτάπητα, κόστισε μόλις 600.000 ευρώ. Παράλληλα, παραμένει θολή η εικόνα για το πόσο χρόνο τη νοικιάζει, καθώς και τα έσοδα που αποφέρει η εμπορική χρήση της.
Ακριβές κόστος
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, για την ολοκλήρωση της κατασκευής έλαβε και δάνεια από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς συνολικού ύψους 120.000 ευρώ, τα οποία τα εξυπηρετεί μέχρι σήμερα. Συνεπώς, τι λέει ο κ. Ραγκούσης; Ότι κατασκεύασε και σήμερα διαφημίζει σε 13 εμπορικές πλατφόρμες μια βίλα απίστευτης χλιδής 450 τ.μ. με τα 145.00 ευρώ που ήταν το άτοκο δάνειο του ΟΕΚ και τα δάνεια 120.000 ευρώ που έλαβε ο ίδιος. Δηλαδή την κατασκεύασε με μόλις 265.000 ευρώ.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, στα οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει πειστική απάντηση παραμένουν:
Ποιες ανάγκες;
Γεννάται, επίσης, το ερώτημα. Αφού η οικογένεια Ραγκούση δεν αντιμετωπίζει «έντονες κοινωνικές ανάγκες», πώς εγκρίθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο η λήψη του δανείου για μονοκατοικία 200 τ.μ. με πισίνα στην Πάρο; Είναι γνωστό ότι η σύζυγος του κ. Ραγκούση -και ενώ ο ίδιος ήταν δήμαρχος- στις αρχές Μαρτίου του 2007 αιτήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του, όπως προκύπτει από την αρχική αίτησή τους που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας, που δηλώνει ως email επικοινωνίας το email του δημάρχου Πάρου, στο πλαίσιο του προγράμματος, λήψης άτοκου δανείου από τον ΟΕΚ που προβλέπονταν για πολυτέκνους για κοινωνικούς λόγους.
Σύμφωνα με το έντυπο που συμπλήρωσε η οικογένεια Ραγκούση, το πρόγραμμα αυτό αφορούσε αποκλειστικά και μόνο πρώτη κατοικία για πολύτεκνους ή τρίτεκνους με πρόβλημα υγείας σε ένα μέλος της οικογένειάς τους. Η οικογένεια του δημάρχου Ραγκούση που έχει τρία και όχι τέσσερα παιδιά αιτήθηκε, δηλαδή, να κατασκευάσει ακίνητο 200 τ.μ. με πισίνα σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που διατηρούσε στην περιοχή Κώστος στην Πάρο. Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος με τα περίπου 40.000 τότε οικογενειακό εισόδημα ζήτησε να λάβει άτοκο δάνειο για 25 έτη για κοινωνικούς λόγους από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που χορηγούσε δάνεια κυρίως σε αδύναμους συμπολίτες μας στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και συγκεκριμένα πολύτεκνων οικογενειών.
Προκλητική χλιδή
Το 2013 αποφασίζει να αξιοποιήσει επιχειρηματικά τη συγκεκριμένη βίλα και, όπως λέει στην ανακοίνωσή του, ιδρύει μια ατομική επιχείρηση το 2013 για την αξιοποίηση του ακινήτου. Εκδίδει τη σχετική άδεια από το υπουργείο Τουρισμού και από τον ΕΟΤ, το δηλώνει σε διάφορες πλατφόρμες και το διαφημίζει παντού. Εμπορεύεται από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα μια προκλητικής χλιδής έπαυλη που δηλώνεται πλέον 450 τ.μ. και όχι 200 τ.μ. που ήταν αρχικά.
Εδώ όμως προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Γιατί διαφημίζει τη βίλα ότι είναι 450 τ.μ. ενώ η σύμβαση του αρχικού δανείου αναφέρεται σε 200 τ.μ.; Πώς φτάσαμε στον υπερδιπλασιασμό; Ο Γιάννης Ραγκούσης ισχυρίζεται, επίσης, ότι όλα είναι δηλωμένα στο Ε3 και ότι ορισμένοι κακώς μπερδεύουν το «Πόθεν Έσχες» του για τα έτη 2018 - 2019 - 2020 με τη φορολογική του δήλωση και ότι θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα μήπως άλλα έχει δηλώσει στην εφορία και αλλά στο «Πόθεν Έσχες» του;
14.500 ευρώ την εβδομάδα
Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι αδίκως γίνεται λόγος για εισόδημα 14.500 ευρώ την εβδομάδα, που είναι το κόστος ενοικίασης σε περίοδο υψηλής ζήτησης του ακινήτου του, καθώς το πραγματικό μεικτό κόστος τα συγκεκριμένα έτη ήταν 12.500 ευρώ τον μήνα Αύγουστο, 7.700 ευρώ τον Ιούλιο και 5.700 ευρώ τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει πόσες εβδομάδες τελικά εκμίσθωσε τη βίλα του για τα έτη που έχει καταθέσει στο «Πόθεν Έσχες» και τα εισοδήματα που στις δηλώσεις του έχει υποβάλει. Αν η βίλα είχε ενοικιαστεί με τις τιμές που ο ίδιος είπε, για παράδειγμα της χρήσης 2018, καθώς για τις άλλες χρήσεις δεν έχει δηλώσει κάποιο εισόδημα τουλάχιστον στο «Πόθεν Έσχες» του, θα έπρεπε να είχε εισπράξει περίπου 125.000 ευρώ για τους τέσσερις μήνες που αναφέρει, αν την είχε ενοικιασμένη όλο το διάστημα.
Πολλές απορίες
Ο κ. Ραγκούσης έχει δηλώσει εισόδημα για το 2018 λίγο πάνω από 7.000 ευρώ. Κατά συνέπεια προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Πόσες εβδομάδες μισθώθηκε η βίλα, πόσες ήταν οι προμήθειες που έδωσε, οι φόροι κ.λπ. για να φτάσει για τη χρήση του 2018 στα μόλις 7.000 ευρώ;
Λειτουργούσε δηλαδή την ατομική του επιχείρηση τις χρήσεις 2019 - 2020 χωρίς να παράγεται εισόδημα ή μήπως δεν τη λειτουργούσε καθόλου και απλώς ξεσπιτώθηκε έξι ολόκληρους μήνες χωρίς να του φέρνει το ακίνητο ούτε ένα ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό;
Μια άλλη ερώτηση που επίσης γεννάται: Τι είδους προσωπικό απαιτεί μια ατομική επιχείρηση που φαίνεται ότι δεν έχει κάποια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά αν πιστέψουμε τα «Πόθεν Έσχες» που ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης έχει υποβάλει;
Μήπως απασχολεί κάποιους εργαζόμενους ως εποχικούς;
Τι είδους εργαζόμενοι είναι; Κηπουροί, συντηρητές ή υπάλληλοι γραφείου και πόσους συνολικά εργαζόμενους απασχολεί στην ατομική του επιχείρηση.
Ρεπορτάζ: Νάσος Κομνηνός
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/4
Δεν απαντά, όμως, στα σοβαρά και ουσιώδη ερωτήματα που σαν σκιές πέφτουν πάνω του και βαραίνουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής συστηματικά αποσιωπά το ακριβές κόστος τόσο της αρχικής κατασκευής των 199,8 τ.μ. όσο και της επέκτασης της «σεσημασμένης βίλας» που σήμερα έφθασε να καταλαμβάνει έκταση 450 τ.μ. Διότι είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα οι ισχυρισμοί του ότι όλο αυτό το υπερπολυτελές μεγαθήριο με το πανάκριβο design των εσωτερικών χώρων, τα εξεζητημένα έπιπλα, όλα σε λευκό φόντο να δένουν με το λευκό της όλης βίλας, και ακόμη τη λουξ πισίνα και τo άρτιο γήπεδο τένις με χορτοτάπητα, κόστισε μόλις 600.000 ευρώ. Παράλληλα, παραμένει θολή η εικόνα για το πόσο χρόνο τη νοικιάζει, καθώς και τα έσοδα που αποφέρει η εμπορική χρήση της.
Ακριβές κόστος
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, για την ολοκλήρωση της κατασκευής έλαβε και δάνεια από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς συνολικού ύψους 120.000 ευρώ, τα οποία τα εξυπηρετεί μέχρι σήμερα. Συνεπώς, τι λέει ο κ. Ραγκούσης; Ότι κατασκεύασε και σήμερα διαφημίζει σε 13 εμπορικές πλατφόρμες μια βίλα απίστευτης χλιδής 450 τ.μ. με τα 145.00 ευρώ που ήταν το άτοκο δάνειο του ΟΕΚ και τα δάνεια 120.000 ευρώ που έλαβε ο ίδιος. Δηλαδή την κατασκεύασε με μόλις 265.000 ευρώ.Τα ερωτήματα, λοιπόν, στα οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει πειστική απάντηση παραμένουν:
- Πόσο κόστισε η κατασκευή της βίλας (και η επέκτασή της);
- Πού βρήκε τα χρήματα προκειμένου να ολοκληρώσει όλη αυτή τη φαραωνική υπερπαραγωγή; Ειδικοί επί της κτηματαγοράς, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη βίλα σε καμία περίπτωση δεν κοστίζει μόνο 600.000 ευρώ, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ το παραπάνω ποσό.
Ποιες ανάγκες;
Γεννάται, επίσης, το ερώτημα. Αφού η οικογένεια Ραγκούση δεν αντιμετωπίζει «έντονες κοινωνικές ανάγκες», πώς εγκρίθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο η λήψη του δανείου για μονοκατοικία 200 τ.μ. με πισίνα στην Πάρο; Είναι γνωστό ότι η σύζυγος του κ. Ραγκούση -και ενώ ο ίδιος ήταν δήμαρχος- στις αρχές Μαρτίου του 2007 αιτήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του, όπως προκύπτει από την αρχική αίτησή τους που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας, που δηλώνει ως email επικοινωνίας το email του δημάρχου Πάρου, στο πλαίσιο του προγράμματος, λήψης άτοκου δανείου από τον ΟΕΚ που προβλέπονταν για πολυτέκνους για κοινωνικούς λόγους. Σύμφωνα με το έντυπο που συμπλήρωσε η οικογένεια Ραγκούση, το πρόγραμμα αυτό αφορούσε αποκλειστικά και μόνο πρώτη κατοικία για πολύτεκνους ή τρίτεκνους με πρόβλημα υγείας σε ένα μέλος της οικογένειάς τους. Η οικογένεια του δημάρχου Ραγκούση που έχει τρία και όχι τέσσερα παιδιά αιτήθηκε, δηλαδή, να κατασκευάσει ακίνητο 200 τ.μ. με πισίνα σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που διατηρούσε στην περιοχή Κώστος στην Πάρο. Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος με τα περίπου 40.000 τότε οικογενειακό εισόδημα ζήτησε να λάβει άτοκο δάνειο για 25 έτη για κοινωνικούς λόγους από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που χορηγούσε δάνεια κυρίως σε αδύναμους συμπολίτες μας στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και συγκεκριμένα πολύτεκνων οικογενειών.
Προκλητική χλιδή
Το 2013 αποφασίζει να αξιοποιήσει επιχειρηματικά τη συγκεκριμένη βίλα και, όπως λέει στην ανακοίνωσή του, ιδρύει μια ατομική επιχείρηση το 2013 για την αξιοποίηση του ακινήτου. Εκδίδει τη σχετική άδεια από το υπουργείο Τουρισμού και από τον ΕΟΤ, το δηλώνει σε διάφορες πλατφόρμες και το διαφημίζει παντού. Εμπορεύεται από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα μια προκλητικής χλιδής έπαυλη που δηλώνεται πλέον 450 τ.μ. και όχι 200 τ.μ. που ήταν αρχικά. Εδώ όμως προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Γιατί διαφημίζει τη βίλα ότι είναι 450 τ.μ. ενώ η σύμβαση του αρχικού δανείου αναφέρεται σε 200 τ.μ.; Πώς φτάσαμε στον υπερδιπλασιασμό; Ο Γιάννης Ραγκούσης ισχυρίζεται, επίσης, ότι όλα είναι δηλωμένα στο Ε3 και ότι ορισμένοι κακώς μπερδεύουν το «Πόθεν Έσχες» του για τα έτη 2018 - 2019 - 2020 με τη φορολογική του δήλωση και ότι θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα μήπως άλλα έχει δηλώσει στην εφορία και αλλά στο «Πόθεν Έσχες» του;
14.500 ευρώ την εβδομάδα
Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι αδίκως γίνεται λόγος για εισόδημα 14.500 ευρώ την εβδομάδα, που είναι το κόστος ενοικίασης σε περίοδο υψηλής ζήτησης του ακινήτου του, καθώς το πραγματικό μεικτό κόστος τα συγκεκριμένα έτη ήταν 12.500 ευρώ τον μήνα Αύγουστο, 7.700 ευρώ τον Ιούλιο και 5.700 ευρώ τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει πόσες εβδομάδες τελικά εκμίσθωσε τη βίλα του για τα έτη που έχει καταθέσει στο «Πόθεν Έσχες» και τα εισοδήματα που στις δηλώσεις του έχει υποβάλει. Αν η βίλα είχε ενοικιαστεί με τις τιμές που ο ίδιος είπε, για παράδειγμα της χρήσης 2018, καθώς για τις άλλες χρήσεις δεν έχει δηλώσει κάποιο εισόδημα τουλάχιστον στο «Πόθεν Έσχες» του, θα έπρεπε να είχε εισπράξει περίπου 125.000 ευρώ για τους τέσσερις μήνες που αναφέρει, αν την είχε ενοικιασμένη όλο το διάστημα. Πολλές απορίες
Ο κ. Ραγκούσης έχει δηλώσει εισόδημα για το 2018 λίγο πάνω από 7.000 ευρώ. Κατά συνέπεια προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πόσες εβδομάδες μισθώθηκε η βίλα, πόσες ήταν οι προμήθειες που έδωσε, οι φόροι κ.λπ. για να φτάσει για τη χρήση του 2018 στα μόλις 7.000 ευρώ;
Λειτουργούσε δηλαδή την ατομική του επιχείρηση τις χρήσεις 2019 - 2020 χωρίς να παράγεται εισόδημα ή μήπως δεν τη λειτουργούσε καθόλου και απλώς ξεσπιτώθηκε έξι ολόκληρους μήνες χωρίς να του φέρνει το ακίνητο ούτε ένα ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό;
Μια άλλη ερώτηση που επίσης γεννάται: Τι είδους προσωπικό απαιτεί μια ατομική επιχείρηση που φαίνεται ότι δεν έχει κάποια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά αν πιστέψουμε τα «Πόθεν Έσχες» που ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης έχει υποβάλει;
Μήπως απασχολεί κάποιους εργαζόμενους ως εποχικούς;
Τι είδους εργαζόμενοι είναι; Κηπουροί, συντηρητές ή υπάλληλοι γραφείου και πόσους συνολικά εργαζόμενους απασχολεί στην ατομική του επιχείρηση.
Ρεπορτάζ: Νάσος Κομνηνός
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/4