Με τον χρόνο των εκλογών να έχει πια καθοριστεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονται σε θέσεις μάχης, έχοντας ξεκινήσει τις περιοδείες τους και τις στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές της Αττικής και ολόκληρης της επικράτειας, δίνοντας το έναυσμα για την άτυπη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε με την επισημοποίηση της ημερομηνίας των πρώτων εκλογών.

5849017
Οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην Αττική -μετά το δυστύχημα των Τεμπών- ξεκίνησαν από τον Βόρειο Τομέα, ένα παραδοσιακό προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας, όπου στις εκλογές του 2019 κατέγραψε ποσοστό 45,81% έναντι 28,22% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18 Μαρτίου βρέθηκε στο Μαρούσι, όπου μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών.

Η επιλογή του Μαξίμου να επανεκκινήσει τις επισκέψεις του από τον Δήμο Αμαρουσίου μετά την τραγωδία μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, καθώς στις τελευταίες εκλογές το ποσοστό της ΝΔ στον εν λόγω δήμο ξεπέρασε το 47%, αυξάνοντας μάλιστα σημαντικά τη δυναμική της σε σχέση με την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε συγκεντρώσει το 32,95% των ψηφισάντων.

Συσπειρώνει στα «προπύργια» της ΝΔ ο Μητσοτάκης

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα «γαλάζια κάστρα», ο Μητσοτάκης βρέθηκε στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, όπου το κυβερνών κόμμα με ποσοστό 51,54% κατέγραψε προβάδισμα 27,5 μονάδων έναντι του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Γενικότερα, στον Νότιο Τομέα η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 υπερίσχυσε με ποσοστό της τάξεως του 39,49% (27,19% το 2015), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα έχασε 8.460 ψήφους από τις εκλογές του 2015 έως τις κάλπες του 2019.
5847662
 

Τελευταίος σταθμός για τον πρωθυπουργό ήταν η Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής (Γέρακας), όπου η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το 2019 με 43,13% έναντι 29,6% του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας θεαματική άνοδο από το 29,02% του Σεπτεμβρίου του 2015.

Από τις πρώτες κινήσεις του Μαξίμου κατά την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου φαίνεται πως ο σχεδιασμός επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του πρωθυπουργού στις περιφέρειες που αποτελούν τα «δυνατά χαρτιά» της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο προς τις κάλπες, με έμφαση στην Περιφέρεια Αττικής, που κρίνει κατά πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα.

5836325
Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, φαίνεται να προέρχεται από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αν λάβουμε υπόψη την τελευταία έρευνα διαθέσεων της κοινής γνώμης, η ΝΔ έχει να προσδοκά από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, αφού ο ένας στους τέσσερις που δηλώνει αναποφάσιστος έχει ψηφίσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2019, συνεπώς η παρουσία του πρωθυπουργού στις περιφέρειες που η ΝΔ κατέγραψε υψηλά ποσοστά συμβάλλει στη συσπείρωση της βάσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί στον χρόνο που απομένει γειτονιές του Π. Φαλήρου, των δυτικών προαστίων (Αιγάλεω, Περιστέρι), του Πειραιά και του Χαλανδρίου. Στη Δυτική Αθήνα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιήσει και την πρώτη συγκέντρωση για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει και επισκέψεις εκτός των ορίων της Αττικής. Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Ιωάννινα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της Ηπείρου µε ορίζοντα το 2030, ενώ θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία σε ξενοδοχείο της πόλης.

Ισχυρούς συμβολισμούς είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο για την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη, όπου άδραξε την ευκαιρία να «συγκριθεί» με την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και στο θέμα της θωράκισης των εθνικών συνόρων, στη σκιά μάλιστα της τροπολογίας Παπαδημούλη για τον φράχτη.
5849207
 

Το πρόγραμμα των περιοδειών για την περίοδο μετά το Πάσχα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, τα Ιόνια Νησιά και το Νότιο Αιγαίο.

Ενισχύει την παρουσία του στα «γαλάζια κάστρα» ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την Τρίτη το πρόγραμμα του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, συνεχίζοντας τις στοχευμένες επισκέψεις του στην Αττική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 1η Απριλίου επέλεξε να επισκεφθεί και να μιλήσει στην Αγία Παρασκευή, έναν δήμο που στις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ κατέγραψε προβάδισμα 21,2% έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε κεντρική ομιλία στην Καλαμάτα και την Πέμπτη βρέθηκε στο Άργος.
5850843
 

Πρόκειται για δύο επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε περιοχές οι οποίες αποτελούν προνομιακό εκλογικό πεδίο για τη ΝΔ, καθώς στις κάλπες του 2019 το κυβερνών κόμμα κατέγραψε 44,37% στη Μεσσηνία (30,6% ο ΣΥΡΙΖΑ) και 43,43% στην Αργολίδα, έναντι 24,9% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχεδιασμός που φαίνεται πως ακολουθεί η Κουμουνδούρου για ενίσχυση της παρουσίας στα «κάστρα» της ΝΔ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσεγγίσουν παραδοσιακά ακροατήρια του κυβερνώντος κόμματος, «ποντάροντας» στην ψήφο τυχόν απογοητευμένων ψηφοφόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

5849403
Το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εντείνουν την παρουσία τους στην Αττική, και ειδικότερα σε Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα, Β' Πειραιώς, ενώ περιοδείες του προέδρου αναμένονται στην Ήπειρο, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Αχαΐα.

Οι περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη

Στην Κρήτη αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό.
5849064
 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τη Λαμία και τις Σέρρες, ενώ στον σχεδιασμό του θα βρεθούν επίσης περιοδείες σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

Στην Αττική ο Νίκος Ανδρουλάκης «επιμένει» σε περιοχές όπου το κόμμα του διατηρεί δυνάμεις, όπως ο Άγιος Δημήτριος, το Ίλιον και το Χαλάνδρι.