Η Ελλάδα έκπληξη της Ευρώπης - Ο απολογισμός Μητσοτάκη για την οικονομία: Τα άλματα ανάπτυξης αποδίδουν μέρισμα στους πολίτες
2η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2022, 5ος χαμηλότερος της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός της Ελλάδας, 300.000 νέες θέσεις εργασίας απέφερε ο εκσυγχρονισμός της αγοράς, 11 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους απέδωσε το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0»
Με την είδηση της αύξησης των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, κατά την εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα τη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους και με δεδομένο ότι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας ένα μέρος του πληθωρισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας την άμεση αύξησή τους κατά 8%».
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά τη θητεία της είναι ότι η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο συνδυάζοντας δίκαια τη συνολική πρόοδο και την προσωπική ευημερία των πολιτών. Και η ελληνική Οικονομία τα τελευταία χρόνια παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη με βελτίωση των οικονομικών της στοιχείων, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες που γράφτηκαν στον προϋπολογισμό.
Για το 2022, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενόμενου, συμπλήρωσε. Το σίγουρο, όπως είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, «το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα προέλθει από την ανάπτυξη και όχι από τη μεγαλύτερη φορολόγηση».
Τριγωνικός στόχος
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του προχώρησε στον οικονομικό απολογισμό της θητείας του εξηγώντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτά για τα οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά, που διαμόρφωναν έναν τριγωνικό στόχο.
Η πρώτη πλευρά αυτού του τριγώνου ήταν η διενέργεια τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας που απέφερε 300.000 νέες θέσεις, η θέσπιση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και η ανάπτυξη του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το οποίο έφερε στη χώρα μας περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκούς πόρους. Έτσι, η Ελλάδα έγινε πρωτοπόρος στην ψηφιακή αλλά και την πράσινη ανάπτυξη, καλύπτοντας σχεδόν το 50% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Μειώθηκαν 50 φόροι
Η δεύτερη πλευρά του τριγώνου των επιτευγμάτων της κυβέρνησης αφορά τη μείωση της φορολογίας, καθώς μειώθηκαν περισσότεροι από 50 φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Η τρίτη δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο το 2019 βαρυνόταν από τα «κόκκινα» δάνεια που είχαν φτάσει στο 45% του συνόλου των δανείων, ενώ πλέον έπεσαν σε μονοψήφιο νούμερο. Παράλληλα, τη στιγμή που οι πολίτες είδαν τις ελβετικές τράπεζες να κλυδωνίζονται, στην Ελλάδα δύο συστημικές τράπεζες αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο και όλες πλέον είναι θωρακισμένες όσον αφορά τις διεθνείς αναταράξεις.
Ο… Δαρβίνος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας την ελληνική Οικονομία αναφέρθηκε στον Δαρβίνο, ο οποίος έλεγε ότι επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές. «Και η ελληνική Οικονομία κατάφερε να δείξει εξαιρετική προσαρμοστικότητα αντιμετωπίζοντας τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, τραπεζική κρίση). Η Ελλάδα όμως κατάφερε να αντιμετωπίζει το σύνολο των δυσκολιών και να είναι η θετική έκπληξη της Ευρώπης. Η χώρα μας πέτυχε να έχει το 2022 τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση του κατώτατου μισθού τρεις φορές μέσα στη θητεία της κυβέρνησης, από τα 650 ευρώ στα 780, αλλά και αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 8% μετά από 12ετές πάγωμα. Παράλληλα, ο πληθωρισμός της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι ο πέμπτος χαμηλότερος της ζώνης του ευρώ, ενώ το χρέος της χώρας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση από όλες της χώρες της Ευρώπης ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Έτσι, η Ελλάδα έγινε το παράδειγμα για την επερχόμενη συζήτηση για το νέο σύμφωνο σταθερότητας της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/4