O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για το 2030, που εκπονήθηκε από κοινού με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε πως έχει στόχο να αναδείξει την περιοχή «σε πραγματικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής».

Όπως επισήμανε, πρόκειται για τον οδικό χάρτη προς την ανάπτυξη, ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιγράφει τον δρόμο, «προκειμένου να κάνουμε την Ήπειρο από ουραγό που ήταν στην ανάπτυξη και μια σειρά άλλους δείκτες, πραγματικό πρωταγωνιστή.



Είναι η 9η παρουσίαση Περιφερειακού Αναπτυξιακού Σχεδίου που γίνεται, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «όλα έχουν ένα κοινό, συνιστούν ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο έχει εξασφαλισμένους πόρους, συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Κι αυτό νομίζω διαχωρίζει την προσπάθεια που έχουμε κάνει από άλλες απόπειρες εκπόνησης περιφερειακών σχεδίων στο παρελθόν», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι απόπειρες αυτές γίνονταν για επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

«Το σχέδιο δεσμεύει όλους, κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, να είμαστε συνεπείς, να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οδικές παρεμβάσεις προς χωριά και άλλες δράσεις που υπέδειξε η Περιφέρεια και εντάχθηκαν στο Σχέδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σχέδιο προβλέπει πάνω από 380 έργα και στάθηκε σε έργα που έχουν ξεχωριστή σημασία. Αναφερόμενος στις οδικές υποδομές, υπογράμμισε πως η Ήπειρος είναι η μεγάλη ωφελημένη από 3 οδικούς άξονες, που τη βγάζουν από την απομόνωση.



« Η Εγνατία, ένας δρόμος που έρχεται από το παρελθόν, ήταν ένα όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την Ιόνια Οδό και τον Ε65, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό δρόμο για την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, αλλά και την Αττική. Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τον δρόμο Ιωάννινα -Κακκαβιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.



Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την τεράστια αναπτυξιακή του σημασία, η διαδικασία για την παραχώρηση του λιμένα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, υπάρχει ανάδοχος, απομένει μόνο η τυπική κύρωση της σύμβασης και διευκρίνισε:

«Όταν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι, συζητάμε ουσιαστικά για μία μακροχρόνια μίσθωση, το λιμάνι και οι υποδομές εξακολουθούν να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, έρχεται ένας ιδιώτης το μισθώνει για 40 χρόνια, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επενδύσεων, οι οποίες θα έρθουν να πατήσουν πάνω στις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ήδη έχουμε κάνει. Ταυτόχρονα, σε απόλυτη συνεννόηση με τον δήμο παραχωρούμε και χρήσεις που δεν έχουν να κάνουν με τις αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία, ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να ξεδιπλώσει πλήρως την αναπτυξιακή του δυναμική»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στήριξη όλων των ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε: «Έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, να εξασφαλίσουμε τη φέτα, η οποία είναι η εξαγωγική ναυαρχίδα. Όπως έχουμε συστήματα των παράνομων εισαγωγών γάλακτος, έτσι έχουμε συστήματα ιχνηλάτησης της ποιότητας του προϊόντος».