Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στα Γιάννενα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν την Κόρινθο. Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει μαζί με τον μαραθώνιο των αρχηγών. Ένας αγώνας δρόμου για την επικράτηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου. Μια περίοδος που και οι δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής θα επιδιώξουν να αναδείξουν τα προεκλογικά τους προγράμματα.
Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού του προγράμματος. Την Τετάρτη βρέθηκε στην Κόρινθο, χθες εξήγγειλε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταφορές και το απόγευμα πορήδρευσε στην Πολιτική Γραμματεία. Στη συνεδρίαση αναλύθηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, όπως αυτό θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο.

Ψηφοδέλτια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής θα ολοκληρωθεί το σύνολο των ψηφοδελτίων της χώρας. Εκτός από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα ανακοινωθεί σε επίσημη παρουσίαση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου ή λίγο πριν από αυτή.

Η παρουσία του στην Κόρινθο δεν ήταν τυχαία προγραμματισμένη. Πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος με επίκεντρο την πρώτη κατοικία. Ο συμβολισμός, κατά τα στελέχη του κόμματος, ήταν η βάση της μεσαίας τάξης, στην αγορά της Κορίνθου με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους. Ταυτοχρόνως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στις περιοχές όπου η Ν.Δ. έχει κυριαρχία.

Ο στόχος είναι η άλωση των κάστρων του αντιπάλου. «Είμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν ένα σχέδιο», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι «η αναδιανομή του πλούτου και της περιουσίας της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς τους λίγους και ισχυρούς», απευθυνόμενος στους ανθρώπους της αγοράς. Χαρακτηριστικό της ομιλίας του είναι πως στο επίκεντρο βρέθηκαν η ακρίβεια και οι έμμεσοι φόροι. «Έχουμε αισχροκέρδεια και κρατική αισχροκέρδεια. Τέσσερα δισ. παραπάνω ήταν το 2022 τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Τα δίνει επιδοτήσεις, όχι στον πολίτη, αλλά στις εταιρείες ενέργειας για να κρατάνε ψηλά τις τιμές του ρεύματος, στις εταιρείες διύλισης για να κρατάνε ψηλά τις τιμές της βενζίνης, στα σούπερ μάρκετ για να κρατάνε ψηλά τις τιμές. Δεκαπέντε μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες το 2022 είχαν κέρδη 20ετίας. Την ίδια ώρα, δεκάδες δισ. είναι οι απώλειες για τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πλέον με έμφαση στην οικονομία. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Νίκου Φίλη, σύμφωνα με την οποία «πρώτη κίνηση της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης για διάστημα τριών μηνών, έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Ιδιαίτερα, όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 111 δισεκατομμύρια ευρώ».

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή