Συνταγματολόγοι και ΥΠΕΣ «αδειάζουν» τον Τζανερίκο - Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το «μπλόκο» Κασιδιάρη
«Στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής» σημείωσε ο κ. Βορίδης
Η Βουλή θα ψηφίσει τη Μεγάλη Τρίτη για την συμπληρωματική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου σχετικά με την ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές.
Ωστόσο, η πρωτοφανής δήλωση από τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο, προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από συνταγματολόγους, αλλά και την παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Αύριο στη Βουλή η ψήφιση της ρύθμισης
Αύριο η Βουλή θα ψηφίσει τη συμπληρωματική ρύθμιση με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση για να αποφευχθεί να κατέβει στις εκλογές με τρικ το κόμμα του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, μετά την αλλαγή που έγινε στον επικεφαλής του κόμματος.
Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει ότι, για τον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συνολικά είναι έντεκα μαζί με τον πρόεδρό του Χρήστο Τζανερίκο.
Η εξέλιξη αυτή όμως δεν άρεσε στον κ. Τζανερίκο, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Η στάση του αυτή έφερε σφοδρές αντιδράσεις, με συνταγματολόγους και την κυβέρνηση να τον «αδειάζουν».
Βορίδης: Στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος απάντησε στις ανακφορές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τονίζοντας πως στις Δημοκρατίες η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί και όχι ο κάθε δικαστής. Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε, μάλιστα, πως: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως είναι ανεξήγητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την Ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού.
Η δήλωση όμως του κ. Τζανερίκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων, οι οποίοι σε αναφορές τους μίλησαν για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα, τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του.
Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος, ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου.
«Αναγκαία η συμπληρωματική ρύθμιση»
Η συμπληρωματική ρύθμιση για αυξημένη δικαστική σύνθεση κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση ενόψει εκλογών. Ο αυξημένος αριθμός δικαστών που θα κρίνουν την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη θα προσφέρει, όπως εκτιμάται, πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που προέβλεψε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής που εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.
Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου.
Η διαδικασία για να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, κάθε κόμμα και συνδυασμός κομμάτων (όπως και μεμονωμένοι υποψήφιοι εάν υπάρξουν) θα υποβάλει στον Άρειο Πάγο, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου 2023, την αίτησή του με τους υποψηφίους του, ενώ δύο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα υποβάλει στο Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο το όνομά του, το σήμα του και το καταστατικό του κόμματος.
Στη συνέχεια το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να ανακηρυχθούν τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.