Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90.1 Fm», στην έκτακτη εκπομπή με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, νομίζω ότι με τη νομοθετική προχειρότητα του κ. Βορίδη, με τις πολιτικές παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε συζητήσει και έχουμε ασχοληθεί πολύ παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε, εμμέσως δεν αποδίδω σε κανέναν κακή πρόθεση, με αυτό το φασιστικό μόρφωμα, το κόμμα Κασιδιάρη. Εμείς εδώ και καιρό, πριν προκύψει αυτό το ζήτημα, είχαμε αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων, όμως, επειδή αυτό ήταν ένα μείζον ζήτημα, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο Κοινοβούλιο για αυτό το θέμα και να αναζητήσουμε μια συνθετική και συναινετική λύση. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βορίδης, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού ήταν απολύτως διχαστικός και δεν μπόρεσε να βρεθεί λύση.

Αναφορικά με την έκκληση του κ.Βορίδη να συστρατευτούν όλα τα κόμματα

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Στα λόγια το είπε, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε και το γεγονός ότι δεν έκανε μετατοπίσεις ώστε να βρεθεί συνθετική λύση και να υπάρξει πολιτική συνεννόηση μαρτυρά το αντίθετο. Άλλωστε δεν υπάρχει πιο εμπρηστική και νοσηρή δήλωση από αυτή του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος είπε ότι κλείνουμε το μάτι στη Χρυσή Αυγή και ότι υπάρχουν εκλεκτικές σχέσεις. Είναι άλλο ένα επεισόδιο σε ένα σίριαλ μιας αρρωστημένης πολιτικής. Θυμίζω ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει νεκρό, το Σάββατο, αντί ο πρωθυπουργός να τον αποδοκιμάσει, να τον αποκηρύξει, είπε ότι είπε το αυτονόητο και τη Δευτέρα λεει αυτά για τη Χρυσή Αυγή. Προσπαθούνε να φτιάξουν μια ψεύτική, σκοτεινή εικόνα για την αντιπολίτευση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν τα πραγματικά προβλήματα και θέλουν να τσακωνόμαστε με συνθήματα.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Χρ. Τζανερρίκο

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Τι δουλειά έχει ένας υπουργός να συναντά ανώτατους δικαστικούς και μάλιστα σε καφέ; Τι είδους θεσμικές συναντήσεις γίνονται σε καφέ; Υπάρχουν τρία διαφορετικά σώματα, η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία, οι οποίες στις δημοκρατίες δυτικού τύπου έχουν το ρόλο η μια να ελέγχει την άλλη αν συναντιέται και πίνει καφέ ο ένας με τον άλλο για να συζητήσει τις λεπτομέρειες αυτό συνιστά μια καθαρή μορφή ελέγχου, παρέμβασης ή σκιαγράφησης της όλης διαδικασίας. Συνιστά την πιο καθαρή μορφή απουσίας εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, του ίδιου του πρωθυπουργού, γιατί ο κ. Γεραπετρίτης είναι ο κ. Μητσοτάκης, αυτό αποδεικνύεται. Και μάλιστα, σήμερα αυτός ο ανώτατος δικαστικός έχει δώσει δηλώσεις στον Τύπο που λεει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι έγιναν παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμμετοχή δέκα ανώτατων δικαστικών διασφαλίζει την αμεροληψία

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι διασφαλισμένο και με μικρότερη σύνθεση, αλλά δεν έφερα εγώ αυτή τη νομοθέτηση, ο κ. Βορίδης την έφερε, ο οποίος μας έκανε χθες (σημ. Μεγάλη Τρίτη) με δασκαλίστικο τρόπο μαθήματα. Θέλω να πιστεύω, παρά την απουσία μας από τη χθεσινή ψηφοφορία, ότι αυτός ο νόμος θα βάλει το φραγμό που πρέπει στην κάθοδο της Χρυσής Αυγής.

ΔΗΜ: Λέτε «θέλω να πιστεύω»...

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Μα είναι δυνατόν, θέλετε να έχω την άποψη να αποτύχει και να κατέβει το φασιστικό μόρφωμα; Απλά εμείς λέμε ότι αν υιοθετείτο η συναινετική πρόταση του κ. Κοντιάδη, δεν θα είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα αλλά αυτό είναι μια εκτίμηση. Εγώ δεν πάω σε τοξικότητα και διχασμό που έρχεται ο κ. Βορίδης στο Κοινοβούλιο και κάνει στην Αριστερά μαθήματα κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας.

Ο κ. Βορίδης, στην πρώτη τοποθέτηση που έκανε πριν από ένα μήνα, είχε μιλήσει για την ανάγκη να μην υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας, μα και εμείς την ίδια ανησυχία έχουμε. Το να βγαίνει μετά ο κ. Βορίδης και να προσάπτει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολογία που θα μπορούσε να έχει ένα φασιστικό κόμμα του οποίου ο αρχηγός του είναι στη φυλακή είναι ντροπή και πρόκληση για τη δημοκρατία. Εμείς διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις, τις ανησυχίες μας αλλά όχι μόνο εμείς δηλαδή το ΚΚΕ με αυτή την ιστορία και αυτή τη διαδρομή κλείνουν και αυτοί το μάτι στην Χρυσή Αυγή;