Εύα Καϊλή: «Δεν γυρνάω στην Ελλάδα αν δεν αποδείξω την αθωότητά μου»
«Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει»
Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στην φυλακή, αλλά και για την απόφασή της να μην γυρίσει στην Ελλάδα, αν πρώτα δεν αποδείξει την αθωότητά της, μίλησε η Εύα Καϊλή, στο «Βήμα της Κυριακής».
Ειδικότερα, όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν θα υποκύψω, αν αποτύχω να πείσω την βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δεν θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρεπόμουν να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του λυκείου μαζί τους. Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει».
Δεν έκρυψε μάλιστα πως μέσα στην φυλακή σκέφτηκε να βάλει τέλος στην ζωή της. «Είναι αλήθεια μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς. Δείλιασα δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δεν με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα».
Με υποτίμησαν, με προσέβαλαν ως γυναίκα, με απαξίωσαν είπε αλλά θα συνεχίσει τον αγώνα όπως τον χαρακτηρίζει για την αθώωσή της. Μάλιστα οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή σχεδιάζουν να ζητήσουν άρση του κατ` οίκον περιορισμού αλλά και να της αφαιρεθεί το βραχιολάκι, των δυο περιοριστικών όρων δηλαδή που της επιβληθηκαν προκειμένου να αποφυλακιστεί.
Σημειώνεται ότι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποφυλακίστηκε την Μεγάλη Παρασκευή (14/4), καθώς κρίθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους για το σκάνδαλο Qatargate.
Η 44χρονη πολιτικός ήταν η τελευταία από τους κατηγορούμενους του σκανδάλου διαφθοράς που παρέμενε, εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, στις φυλακές του Χάρεν.
Όπως δήλωσε ο συνήγορός της δεν βρέθηκαν δακτυλικά της αποτυπώματα στα χρήματα που φαίνεται να πέρασαν από τα χέρια του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι το διάστημα 2018 – 2022, κυρίως σε μετρητά και προέρχονταν από το Κατάρ, από το Μαρόκο και από την Μαυριτανία.
Η Εύα Καϊλή ήταν η τελευταία, μεταξύ των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο, που παρέμενε σε φυλακή του Βελγίου. Μετά τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση αφέθηκε ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο θεωρούμενος «εγκέφαλος» του Qatargate που συνεργάστηκε με τις Αρχές, ενώ ακολούθησε και η αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.