«Συνεχίζονται οι καταγγελίες για το #MeToo», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα  Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Ανέφερε πως υπήρχε σιωπηλή βία, καθώς ο φόβος των γυναικών ήταν μεγάλος και δεν τολμούσαν να καταγγείλουν.

Επίσης, είπε πως η βία δεν γνωρίζει οικονομικούς περιορισμούς, είναι χωρίς ιδεολογία και χρώμα.

Με αφορφμή την υπόθεση Γεωργούλη, σημείωσε πως ως ΝΔ «δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το θέμα».

Τέλος, η υφυπουργός τόνισε πως: «Η προστασία των θυμάτων θα πρέπει να είναι και νομοθετική, δηλαδή θεσμική, αλλά ταυτόχρονα να είναι και επί της ουσίας, να είναι δομική. Θα πρέπει να απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στοιχείων χωρίς τη συναίνεση του θύματος και πλέον η κοινωνία έχει γίνει πιο ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά. Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και θέλει τα θέματα αυτά να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και των κυβερνήσεων και της κοινωνίας γενικότερα».



Ολόκληρη η συνέντευξή της στα Παραπολιτικά 90,1

Για το κίνημα #Metoo

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Το κίνημα #Metoo που ήρθε πλέον και στη χώρα μας βρήκε τις κατάλληλες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του lockdown είχε γίνει μια πολύ μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης τότε που ήταν για την προβολή των δομών στήριξης και της γραμμής 15900 για την ψυχολογική στήριξη των γυναικών που είναι θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Θέλαμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε ότι υπάρχουν κάποιες δομές για να στηριχτούν όλες αυτές οι γυναίκες για αυτό και έχουμε και αύξηση των καταγγελιών.

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Οι καταγγελίες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας που είχαν τετραπλασιαστεί και στη γραμμή και στα συμβουλευτικά κέντρα, και συνεχίζονται και υπάρχει αύξηση των καταγγελιών σε σχέση με προηγούμενα έτη. Το μεγάλο θέμα που λέγαμε όσοι ασχολούμασταν με τα θέματα αυτά ήταν η σιωπηλή βία ότι πάντα οι γυναίκες φοβούνταν, δεν τολμούσαν, το θεωρούσαν ταμπού για να καταγγείλουν και πολλές φοβόντουσαν να μην βγουν και στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους. Για αυτό και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι βγήκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της γυναίκας.

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών όταν στο παρελθόν μπαίνανε στη διαδικασία να καταγγέλλουν μπαίνανε στο στόχαστρο και θυματοποιούνταν και για δεύτερη φορά. Για αυτό και είναι απαράδεκτο ότι έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της γυναίκας.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν κυρώσεις όταν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της παθούσης

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε άμεσα.

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Η βία δεν γνωρίζει ούτε οικονομικούς περιορισμούς, ούτε μορφωτικούς ούτε ιδεολογικούς και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες και από όλες.

Με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Ως ΝΔ σαφώς και δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το θέμα ούτε να το γενικεύσουμε με κατηγορίες, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, με hashtag που υπάρχουν στο διαδίκτυο στο παρελθόν για άλλες υποθέσεις, θα πρέπει να καταλήξουμε ότι σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να είμαστε όλες οι παρατάξεις ενωμένες.

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Εδώ έχουμε μια κατηγορία που έχει γίνει εδώ και δυόμισι χρόνια, όλοι λένε ότι υπήρχαν φήμες και ότι δεν γνώριζε κανένας και καμία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την καταγγελία και ότι όταν έγινε αυτή η καταγγελία γνωστή τότε μπήκανε στη διαδικασία να διαγράψουν τον κ. Γεωργούλη. Βέβαια ο κ. Γεωργούλης λεει ότι παραιτήθηκε από μόνο του, σε κάθε περίπτωση όμως επειδή δεν θέλουμε να είμαστε ίδιοι στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων θα πρέπει να μπούμε στη λογική ότι αυτό, δυστυχώς, μπορεί να υπάρξει σε κάθε κόμμα ή σε οποιοδήποτε στέλεχος θα πρέπει να το καταδικάζουμε και να μην το γενικεύουμε.

Ερωτηθείσα τι σκοπεύουν να δουν όσον αφορά την προστασία της ταυτότητας του θύματος

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Η προστασία των θυμάτων θα πρέπει να είναι και νομοθετική δηλαδή θεσμική αλλά ταυτόχρονα να είναι και επί της ουσίας, να είναι δομική. Θα πρέπει να απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στοιχείων χωρίς τη συναίνεση του θύματος και πλέον η κοινωνία έχει γίνει πιο ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά. Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και θέλει τα θέματα αυτά να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και των κυβερνήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.