Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η υπόθεση Γεωργούλη δεν είναι ήσσονος σημασίας θέμα - Θα πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον του
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως είναι δύσκολο ο κ. Παπαδημούλης, που είχε ακούσει κάτι φήμες, να μην είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
«Η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη φαίνεται πως δεν είναι ήσσονος σημασίας θέμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως όταν κάποιος έχει τέτοιες συμπεριφορές γεννά ερωτήματα. Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον του ευρωβουλευτή.
Παράλληλα ο υπουργός είπε πως είναι δύσκολο ο κ. Παπαδημούλης, που είχε ακούσει κάτι φήμες, να μην είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα με τον κ. Παπαδημούλη, ο κ. Βορίδης απάντησε πως προφανώς έχει κινηθεί πλημμελώς κάτι που αξιολογείται.
Ακόμη ο υπουργός επισήμανε πως υπάρχει ζήτημα με τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλουσας.
Επιπρόσθετα δήλωσε πως για να τονιστεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς πρέπει να τονιστούν τα ελαττώματα της Δεξιάς.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη από το τμήμα του Αρείου Πάγου, είπε πως αναμένεται να βγει ακόμα και στις 2 Μαΐου.
Τέλος, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί πείραξε τον κ. Τζανερρίκο η διεύρυνση της σύνθεσης του Αρείου Πάγου.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Φαίνεται ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας θέμα από όσα διαβάζουμε. Διαβάζουμε ότι η καταγγέλλουσα έχει εξεταστεί από ιατροδικαστή και έχει συνοδεύσει την μήνυσή της από έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις σωματικές βλάβες που έχει υποστεί, φαίνεται ότι είναι βαριές σωματικές βλάβες, δεν ξέρω αν αυτό εμπεριέχει και στοιχεία τα οποία μας δείχνουν βιασμό, αυτό δεν ξέρω αν προκύπτει αλλά είναι από τα εξεταστέα ζητήματα. Όταν ένας οποιοσδήποτε κι αν το κάνει αυτό πολλώ δε μάλλον ένα πολιτικό πρόσωπο όταν έχει τέτοιες συμπεριφορές προφανώς αυτό γεννά πολλά ζητήματα. Το δεύτερο είναι ότι πέρα από αυτό το κακοποιητικό γεγονός φαίνεται ότι έπαιρνε ο συγκεκριμένος μέρος σε εκστρατείες κατά της κακοποιήσεως των γυναικών. Δηλαδή εκτός από αυτή καθεαυτή την προσβλητική συμπεριφορά εδώ υπήρχε και ένας εμπαιγμός από ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο υποτίθεται ότι λάμβανε μέρος σε εκστρατείες οι οποίες έχουν και πολιτικό πρόσημο συγκεκριμένο. Εδώ υπογραμμίζεται η υποκρισία της στάσεώς του.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι γνώριζαν στον ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Γεωργούλη και συγκάλυπταν
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εδώ έχουμε δύο πολιτικά ζητήματα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εδώ έχουμε μια άθλια αξιόποινη συμπεριφορά ενός πολιτικού προσώπου και βεβαίως πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον του και αυτονοήτως να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συμμετοχή του στην πολιτική ζωή με ευθύνη του κόμματος που τον έχει προτείνει. Το πρώτο πολιτικό ζήτημα το οποίο ανακύπτει είναι αν ήξερε ή δεν ήξερε και ποιος ήξερε στον ΣΥΡΙΖΑ τα περιστατικά αυτά. Εδώ φαίνεται ότι κάποιος κάτι ήξερε πάντως γιατί αλλιώς δεν ξέρω γιατί αναδεικνύεται το κομμάτι αυτής της συζήτησης από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας πω αν το γνώριζε ή δεν το γνώριζε. Να πω όμως το εξής όχι όμως ως στοιχείο γνώσεως αλλά ως στοιχείο πολιτικής σκέψεως και συμπεράσματος. Εάν υπάρχει ο υπεύθυνος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κ.Παπαδημούλης ο οποίος λεει ότι «κάτι φήμες είχα ακούσει» αυτό είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι δεν έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος για τέτοιου είδους φήμες.
ΔΗΜ: Θα έπρεπε να απευθυνθούν στην Εισαγγελία;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το πρώτο και βασικό όταν έρχεται η φήμη, επειδή η φήμη δεν είναι άτι το οποίο πλανάται κάποιοι το μεταφέρουν άρα αυτοί οι κάποιοι που το λένε αυτό, και αποτελούν τους αναπαραγωγείς αυτής της φήμης, αυτοί είναι που πρέπει να ερωτηθούν διεξοδικά από αυτόν που ακούει αυτή τη φήμη... Αυτό δεν το κάνανε άρα υπάρχει ένα ζήτημα διότι εν συνεχεία η απάντηση «φώναξα τον καταγγελλόμενο, του είπα κάτι ακούω και μου είπε όχι, τι είναι αυτά που λες» δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Λέω λοιπόν ότι και αληθή υποτιθέμενα όλα όσα λέγονται από τον κ Παπαδημούλη, την κα Τσαπανίδου, τον κ. Κούλογλου φανερώνουν ένα έλλειμμα στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας βαρύτατης καταγγελίας.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει πολιτικό θέμα για τον κ. Παπαδημούλη
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εφόσον πλημμελώς έχει ενεργήσει κατά πως φαίνεται προφανώς αξιολογείται. Αξιολογείται πάντως η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος.
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι υπάρχει ζήτημα με τη διαρροή του ονόματος του θύματος
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα το οποίο είναι η διαρροή του ονόματος. Κακό πράγμα από όπου και αν έχει γίνει γιατι σε τελευταία ανάλυση αυτό πρέπει να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του θύματος εάν και όποτε κρίνει ότι θέλει να δημοσιοποιηθεί κάτι που ούτως ή άλλως προστατεύεται από το απόρρητο της προανακριτικής ή της ανακριτικής διαδικασίας, από το απόρρητο της ποινικής διαδικασίας. Άρα εδώ έχουμε μα παραβίαση, αν την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν την έχει κάνει ΠΑΣΟΚ , αν την έχει κάνει κάποιος τρίτος αυτό δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το πω. Λέω όμως ότι προφανώς αν πίσω από αυτό υπάρχει μια σκέψη του τύπου ότι γίνεται πολιτική αξιοποίηση του γεγονότος αυτό είναι περαιτέρω αθλιότητα και προσβάλει και εξ προκειμένου την καταγγέλλουσα. Το λεω αυτό διότι εφόσον αυτή η ιστορία φτάνει πια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκεί δεν μπορείς να γυρνάς να λες ότι υπάρχει πολιτική κινητροδότηση.
ΔΗΜ: Αυτό επικαλέστηκε στην αρχική του δήλωση ο κ. Γεωργούλης
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αθλιότητα, απαράδεκτο. Δεν ξέρω ποιος επιρρίπτει τι, πάντως αυτή η συζήτηση η οποία προσπαθεί να δώσει πολιτικό κίνητρο σε μια καταγγελία η οποία ούτως ή άλλως φτάνει τώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με αίτημα άρσεως ασυλίας για μια καταγγελία που έχει γίνει προ τριών ετών και κατά τα φαινόμενα φαίνεται ότι προκύπτουν καταρχήν σωματικές βλάβες από ιατροδικαστικές εξετάσεις και μετά υπάρχει και μια ταυτοποίηση στο πρόσωπο ε! όλο αυτό δεν μπορεί να μου λεει κάποιος είναι μια πολιτική συνωμοσία για να πληγεί η ακεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ!
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το δεύτερο πολιτικό θέμα που υπάρχει είναι για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όπου για να τονιστεί αυτό το ηθικό πλεονέκτημα πρέπει να τονιστούν τα ηθικά μειονεκτήματα που έχει η Δεξιά. Εδώ υπάρχει η εξής σύνδεση, κάνει ένας οποιοσδήποτε κάτι κακό που είναι δεξιός, κανονικά θα έπρεπε να πούμε ότι είναι ένας κακός άνθρωπος ο οποίος έκανε κάτι επιλήψιμο και πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα και να αποβληθεί και να τελειώσει η συζήτηση εκεί. Δεν θέλει η Αριστερά αυτό γιατί δεν της φτάνει, πρέπει από αυτό το επιλήψιμο να αντανακλά εν συνεχεία στο σύνολο. Είναι πια μια παράταξη η οποία ενοχοποιείται γιατί κάποιος το έκανε αυτό. Τώρα λοιπόν που έχουμε κάτι επιλήψιμο από κάποιον από την Αριστερά να εφαρμόσουμε την ίδια μεθοδολογία και να πούμε ότι αντανακλά στο σύνολο της παρατάξεως στην οποία αυτό ανήκει; Διότι δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μέσα στην έννοια του επιλήψιμου δεν είναι μόνο οι κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν είναι μόνο τα σεξουαλικά αδικήματα μπορεί να είναι οικονομικά αδικήματα, όλες οι επιλήψιμες συμπεριφορές. Αυτό το εντοπίζουμε στον συγκεκριμένο και να συμφωνήσω ότι πρέπει να μιλήσουμε για τις θεσμικές αντιδράσεις του πολιτικού συστήματος και για τις δικλείδες ασφαλείας ώστε αυτός να φύγει, να τιμωρηθεί χωρίς οποιαδήποτε προστασία βεβαίως. Να συζητήσουμε την ανεπάρκεια στο σύστημά μας, να συζητήσουμε αν θέλουμε και άλλες δικλείδες ασφαλείας, να συζητήσουμε ότι σχετικό θεσμικό αλλά επειδή βρέθηκε ο Χ ξαφνικά είναι η ΝΔ οποία φταίει στο σύνολο της τώρα που βρέθηκε ο Ψ ο οποίος έχει κάνει κάτι απαράδεκτο και άθλιο και ανήκει στην αριστερά άρα τώρα να πούμε το ίδιο ότι φταίει σύμπασα η Αριστερά; Αυτό λοιπόν είναι η τεράστια παγίδα, ο λάκκος μέσα στον οποίο ουσιαστικά προσπάθησε τόσο καιρό να σκάψει η Αριστερά και τελικά έπεσε μέσα η ίδια τώρα. Γιατί όταν κουνάς το δάχτυλο με αυτό τον τρόπο και στην πραγματικότητα δεν κουνάς το δάχτυλο για να εντοπίσεις μια κακή συμπεριφορά που μπορεί να υπάρχει κάπου και να τελειώσουμε εκεί, αλλά δεν λες αυτό λες «έτσι είναι αυτοί οι άνθρωποι».
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι περιπτώσεις διαφθοράς, ποινικών αδικημάτων αυτές πρέπει να κοιτάζουμε να αντιμετωπίζονται με επάρκεια σε θεσμικό επίπεδο αλλά δεν μπορούν να αποτελούν το κατ’ εξοχήν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να είναι ιδεολογική και προγραμματική, πρέπει να είναι αξιακή αλλά δεν μπορεί να παίρνει αυτό το χαρακτήρα. Πόσα έχει επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς; Ατελείωτη συζήτηση για να καταλήξει σήμερα αυτός που μιλάει και κραδαίνει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να έχει δύο καταδικασμένους υπουργούς, τον έναν στο ψηφοδέλτιό του και να έχει τώρα τον κ. Γεωργούλη με την απίστευτη υποκρισία της καμπάνιας για την υπεράσπιση εναντίον της κακοποίησης των γυναικών να είναι αυτός ο οποίος κατηγορείται για την κακοποίηση αυτής της συγκεκριμένης γυναίκας. Άρα λεω ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στον λάκκο που έχει ανοίξει.
Ερωτηθείς για τις εκλογές
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΝΔ θα έχει μια καθαρότατη αυτοδυναμία.
Ερωτηθείς θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη ή θα πάμε σε δεύτερες κάλπες επειδή θέλουν αυτοδυναμία
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι, αυτό το έχουμε πει είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι.
ΔΗΜ.: Δηλαδή κυνηγάτε την αυτοδυναμία μέχρι να σβήσει ο ήλιος
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι μέχρι να σβήσει ο ήλιος, τελειώνουμε με την απλή αναλογική. Έχουμε πει ότι δεν θέλουμε το σύστημα της απλής αναλογικής αντιθέτως έχουμε πει ότι αν εν συνεχεία στο ενισχυμένο πλειοψηφικό πάλι δεν προκύπτει αυτοδυναμία τότε είμαστε υποχρεωμένοι πια από την εντολή του λαού να κάνουμε ότι μπορούμε για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Στη δεύτερη, στο ενισχυμένο, στο σύστημα που δίνει στις δυνατότητες αποτελεσματικής και σταθερής διακυβέρνησης. Αν παρά ταύτα σε αυτό το σύστημα ο ελληνικός λαός πει «όχι, δεν διαμορφώνω συσχετισμούς αυτοδυναμίας» αυτό αλλάζει τη θέση μας, όχι όμως στην πρώτη, η πρώτη είναι εκλογή με απλή αναλογική.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τις δηλώσεις που ακούμε σήμερα από τα κόμματα τότε συντρέχουν τα εξής. Ο κ.Τσίπρας λεει ότι εγώ δεν κάνω κυβέρνηση ηττημένων, επομένως αν είναι δεύτερος δεν συζητάμε τίποτα. Ο κ. Ανδρουλάκης λεει εγώ δεν κάνω κυβέρνηση με πρωθυπουργό ή τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης λεει ότι από τη στιγμή που είμαι πρώτος εννοείται ότι θα είμαι πρωθυπουργός. Το ίδιο λεει και ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μας εξήγησε στη Βουλή τους 35 λόγους για τους οποίους δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κυβέρνηση με τον Τσίπρα. Αν πάρω στα σοβαρά αυτά που λένε μόλις τελείωσε το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Εάν πάρω στα σοβαρά αυτά που λένε υπάρχει ένα σενάριο για τη διακυβέρνηση της χώρας, η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένα άλλο. Υπάρχει μια πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι όμως ο κ. Τσίπρας ενώ λεει αυτά ταυτόχρονα λεει ότι αυτά λέγονται προεκλογικά αλλά μετεκλογικά διαμορφώνονται άλλες δυναμικές. Με δύο λόγια ότι λεω τώρα κάντε το Χ γιατί άλλα θα πούμε μετά τις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου πρωτότυπο για τον κ. Τσίπρα, το άλλα πριν άλλα μετά το έχουμε συνηθίσει.
Ερωτηθεις αν υπάρχει το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση αλλά προφανώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Αν για παράδειγμα σ’ αυτές τις εκλογές ο κ.Ανδρουλάκης ξαναπεί ότι δεν θα είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός τότε ναι, θα πάμε σε τρίτες εκλογές. Έχει σημασία τι ακούμε από την άλλη μεριά.
Αναφορικά με την αναμονή της απόφασης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη από το τμήμα του Αρείου Πάγου
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν έχουμε διάλυση της Βουλής 22 Απριλίου τότε μετράτε 8 μέρες όπου αυτές είναι οι μέρες που έχουν τα κόμματα για να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες και εν συνεχεία μετράμε 3 ακόμα μέρες προκειμένου να ανακηρύξει τους συνδυασμούς ο Άρειος Πάγος άρα μιλάμε για τις 2 Μαΐου.
Ερωτηθεις γιατί έγινε τελευταία στιγμή η νέα τροπολογία
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν η κριτική είναι γιατί το σκεφτήκαμε τώρα και δεν το σκεφτήκαμε πριν, η απάντηση είναι γιατί το σκεφτήκαμε τώρα.
ΔΗΜ: Προέκυψε ο παράγοντας Κανελλόπουλος;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η συζήτηση αυτή είναι συριζαικό επινόημα ότι αυτό συνδέεται με τον Κανελλόπουλο γιατί εμείς δεν συνδέουμε τίποτα και κάνουμε μόνο οριζόντιες και γενικές ρυθμίσεις, όμως ακόμα και αυτό προβλεπόταν γιατί το ζήτημα της εικονικότητας ήταν μέσα άρα δεν έχω αλλάξει κάτι σε αυτό. Εκείνο το οποίο σκεφτήκαμε ήταν το εξής ότι από το 1974 μέχρι το 2023 αδιαστίκτως ο Άρειος Πάγος εκείνο το οποίο έκανε ήταν ότι παρέμενε σε μια τυπική κρίση ορισμένων τυπικών προϋποθέσεων για την υποψηφιότητα. Τώρα για πρώτη φορά μετά από το 1974 ζητάμε από τον Άρειο Πάγο να κάνει και ουσιαστικές κρίσεις. Είναι αυτός που εμφανίζεται ως αρχηγός εικονικός αρχηγός ή πραγματικός αρχηγός; Αυτό είναι μια ουσιαστική κρίση.
Για τις αντιδράσεις του κ. Τζανερρίκου
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η αντίδραση του κ. Τζανερρίκου δικαιώνει την επιλογή μας ή όχι; Γιατί ο κ.Τζανερρίκος είναι ένας διακεκριμένος δικαστής. Εγω σας λεω ότι έχει την όποια άποψη θέλει για την νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να την εκφράσει στη διάσκεψη του οργάνου; Φυσικά. Γιατί αντιδρά όταν διευρύνεται η σύσκεψη; Να το πω αλλιώς, τι τον νοιάζει η διεύρυνση της συσκέψεως; Η διεύρυνση του οργάνου που αποφασίζει τι τον πειράζει; Εκεί είναι που λεω ότι μάλλον είχαμε δίκιο στην παρέμβαση μας τελικά.
Για την ελληνοποίηση του Γουοκαπ
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχουν υπογραφεί όλα τώρα πρέπει να υπογράψει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εδώ υπάρχει ένα αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης η οποία ενδιαφέρεται προκειμένου να ενταχθεί ο συγκεκριμένος να παίξει στην εθνική ομάδα άρα αυτός είναι ο λόγος της πολιτογραφήσεως του, δεν έχει καμία σημασία αν παίζει στην Α ή στη Β ομάδα. Άρα ο λόγος της τιμητικής πολιτογραφήσεως είναι οι πρόσθετες αξίες που μπορεί να δώσει η συμμετοχή του συγκεκριμένου στην Εθνική ομάδα.
Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως όταν κάποιος έχει τέτοιες συμπεριφορές γεννά ερωτήματα. Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον του ευρωβουλευτή.
«Ήξερε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τα περιστατικά αυτά;»
Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει είναι εάν ήξερε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τα περιστατικά αυτά.Παράλληλα ο υπουργός είπε πως είναι δύσκολο ο κ. Παπαδημούλης, που είχε ακούσει κάτι φήμες, να μην είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα με τον κ. Παπαδημούλη, ο κ. Βορίδης απάντησε πως προφανώς έχει κινηθεί πλημμελώς κάτι που αξιολογείται.
Ακόμη ο υπουργός επισήμανε πως υπάρχει ζήτημα με τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλουσας.
Επιπρόσθετα δήλωσε πως για να τονιστεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς πρέπει να τονιστούν τα ελαττώματα της Δεξιάς.
«Η Ν.Δ. θα έχει μια καθαρότατη αυτοδυναμία»
Την ίδια στιγμή ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ν.Δ. θα έχει μια καθαρότατη αυτοδυναμία, σημειώνοντας πως κρίσιμη κάλπη είναι η πρώτη της 21ης Μαΐου.Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη από το τμήμα του Αρείου Πάγου, είπε πως αναμένεται να βγει ακόμα και στις 2 Μαΐου.
Τέλος, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί πείραξε τον κ. Τζανερρίκο η διεύρυνση της σύνθεσης του Αρείου Πάγου.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με την υπόθεση ΓεωργούληΜ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Φαίνεται ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας θέμα από όσα διαβάζουμε. Διαβάζουμε ότι η καταγγέλλουσα έχει εξεταστεί από ιατροδικαστή και έχει συνοδεύσει την μήνυσή της από έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις σωματικές βλάβες που έχει υποστεί, φαίνεται ότι είναι βαριές σωματικές βλάβες, δεν ξέρω αν αυτό εμπεριέχει και στοιχεία τα οποία μας δείχνουν βιασμό, αυτό δεν ξέρω αν προκύπτει αλλά είναι από τα εξεταστέα ζητήματα. Όταν ένας οποιοσδήποτε κι αν το κάνει αυτό πολλώ δε μάλλον ένα πολιτικό πρόσωπο όταν έχει τέτοιες συμπεριφορές προφανώς αυτό γεννά πολλά ζητήματα. Το δεύτερο είναι ότι πέρα από αυτό το κακοποιητικό γεγονός φαίνεται ότι έπαιρνε ο συγκεκριμένος μέρος σε εκστρατείες κατά της κακοποιήσεως των γυναικών. Δηλαδή εκτός από αυτή καθεαυτή την προσβλητική συμπεριφορά εδώ υπήρχε και ένας εμπαιγμός από ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο υποτίθεται ότι λάμβανε μέρος σε εκστρατείες οι οποίες έχουν και πολιτικό πρόσημο συγκεκριμένο. Εδώ υπογραμμίζεται η υποκρισία της στάσεώς του.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι γνώριζαν στον ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Γεωργούλη και συγκάλυπταν
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εδώ έχουμε δύο πολιτικά ζητήματα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εδώ έχουμε μια άθλια αξιόποινη συμπεριφορά ενός πολιτικού προσώπου και βεβαίως πρέπει να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον του και αυτονοήτως να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συμμετοχή του στην πολιτική ζωή με ευθύνη του κόμματος που τον έχει προτείνει. Το πρώτο πολιτικό ζήτημα το οποίο ανακύπτει είναι αν ήξερε ή δεν ήξερε και ποιος ήξερε στον ΣΥΡΙΖΑ τα περιστατικά αυτά. Εδώ φαίνεται ότι κάποιος κάτι ήξερε πάντως γιατί αλλιώς δεν ξέρω γιατί αναδεικνύεται το κομμάτι αυτής της συζήτησης από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας πω αν το γνώριζε ή δεν το γνώριζε. Να πω όμως το εξής όχι όμως ως στοιχείο γνώσεως αλλά ως στοιχείο πολιτικής σκέψεως και συμπεράσματος. Εάν υπάρχει ο υπεύθυνος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κ.Παπαδημούλης ο οποίος λεει ότι «κάτι φήμες είχα ακούσει» αυτό είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι δεν έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος για τέτοιου είδους φήμες.
ΔΗΜ: Θα έπρεπε να απευθυνθούν στην Εισαγγελία;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το πρώτο και βασικό όταν έρχεται η φήμη, επειδή η φήμη δεν είναι άτι το οποίο πλανάται κάποιοι το μεταφέρουν άρα αυτοί οι κάποιοι που το λένε αυτό, και αποτελούν τους αναπαραγωγείς αυτής της φήμης, αυτοί είναι που πρέπει να ερωτηθούν διεξοδικά από αυτόν που ακούει αυτή τη φήμη... Αυτό δεν το κάνανε άρα υπάρχει ένα ζήτημα διότι εν συνεχεία η απάντηση «φώναξα τον καταγγελλόμενο, του είπα κάτι ακούω και μου είπε όχι, τι είναι αυτά που λες» δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Λέω λοιπόν ότι και αληθή υποτιθέμενα όλα όσα λέγονται από τον κ Παπαδημούλη, την κα Τσαπανίδου, τον κ. Κούλογλου φανερώνουν ένα έλλειμμα στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας βαρύτατης καταγγελίας.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει πολιτικό θέμα για τον κ. Παπαδημούλη
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εφόσον πλημμελώς έχει ενεργήσει κατά πως φαίνεται προφανώς αξιολογείται. Αξιολογείται πάντως η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος.
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι υπάρχει ζήτημα με τη διαρροή του ονόματος του θύματος
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα το οποίο είναι η διαρροή του ονόματος. Κακό πράγμα από όπου και αν έχει γίνει γιατι σε τελευταία ανάλυση αυτό πρέπει να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του θύματος εάν και όποτε κρίνει ότι θέλει να δημοσιοποιηθεί κάτι που ούτως ή άλλως προστατεύεται από το απόρρητο της προανακριτικής ή της ανακριτικής διαδικασίας, από το απόρρητο της ποινικής διαδικασίας. Άρα εδώ έχουμε μα παραβίαση, αν την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν την έχει κάνει ΠΑΣΟΚ , αν την έχει κάνει κάποιος τρίτος αυτό δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το πω. Λέω όμως ότι προφανώς αν πίσω από αυτό υπάρχει μια σκέψη του τύπου ότι γίνεται πολιτική αξιοποίηση του γεγονότος αυτό είναι περαιτέρω αθλιότητα και προσβάλει και εξ προκειμένου την καταγγέλλουσα. Το λεω αυτό διότι εφόσον αυτή η ιστορία φτάνει πια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκεί δεν μπορείς να γυρνάς να λες ότι υπάρχει πολιτική κινητροδότηση.
ΔΗΜ: Αυτό επικαλέστηκε στην αρχική του δήλωση ο κ. Γεωργούλης
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αθλιότητα, απαράδεκτο. Δεν ξέρω ποιος επιρρίπτει τι, πάντως αυτή η συζήτηση η οποία προσπαθεί να δώσει πολιτικό κίνητρο σε μια καταγγελία η οποία ούτως ή άλλως φτάνει τώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με αίτημα άρσεως ασυλίας για μια καταγγελία που έχει γίνει προ τριών ετών και κατά τα φαινόμενα φαίνεται ότι προκύπτουν καταρχήν σωματικές βλάβες από ιατροδικαστικές εξετάσεις και μετά υπάρχει και μια ταυτοποίηση στο πρόσωπο ε! όλο αυτό δεν μπορεί να μου λεει κάποιος είναι μια πολιτική συνωμοσία για να πληγεί η ακεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ!
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το δεύτερο πολιτικό θέμα που υπάρχει είναι για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όπου για να τονιστεί αυτό το ηθικό πλεονέκτημα πρέπει να τονιστούν τα ηθικά μειονεκτήματα που έχει η Δεξιά. Εδώ υπάρχει η εξής σύνδεση, κάνει ένας οποιοσδήποτε κάτι κακό που είναι δεξιός, κανονικά θα έπρεπε να πούμε ότι είναι ένας κακός άνθρωπος ο οποίος έκανε κάτι επιλήψιμο και πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα και να αποβληθεί και να τελειώσει η συζήτηση εκεί. Δεν θέλει η Αριστερά αυτό γιατί δεν της φτάνει, πρέπει από αυτό το επιλήψιμο να αντανακλά εν συνεχεία στο σύνολο. Είναι πια μια παράταξη η οποία ενοχοποιείται γιατί κάποιος το έκανε αυτό. Τώρα λοιπόν που έχουμε κάτι επιλήψιμο από κάποιον από την Αριστερά να εφαρμόσουμε την ίδια μεθοδολογία και να πούμε ότι αντανακλά στο σύνολο της παρατάξεως στην οποία αυτό ανήκει; Διότι δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μέσα στην έννοια του επιλήψιμου δεν είναι μόνο οι κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν είναι μόνο τα σεξουαλικά αδικήματα μπορεί να είναι οικονομικά αδικήματα, όλες οι επιλήψιμες συμπεριφορές. Αυτό το εντοπίζουμε στον συγκεκριμένο και να συμφωνήσω ότι πρέπει να μιλήσουμε για τις θεσμικές αντιδράσεις του πολιτικού συστήματος και για τις δικλείδες ασφαλείας ώστε αυτός να φύγει, να τιμωρηθεί χωρίς οποιαδήποτε προστασία βεβαίως. Να συζητήσουμε την ανεπάρκεια στο σύστημά μας, να συζητήσουμε αν θέλουμε και άλλες δικλείδες ασφαλείας, να συζητήσουμε ότι σχετικό θεσμικό αλλά επειδή βρέθηκε ο Χ ξαφνικά είναι η ΝΔ οποία φταίει στο σύνολο της τώρα που βρέθηκε ο Ψ ο οποίος έχει κάνει κάτι απαράδεκτο και άθλιο και ανήκει στην αριστερά άρα τώρα να πούμε το ίδιο ότι φταίει σύμπασα η Αριστερά; Αυτό λοιπόν είναι η τεράστια παγίδα, ο λάκκος μέσα στον οποίο ουσιαστικά προσπάθησε τόσο καιρό να σκάψει η Αριστερά και τελικά έπεσε μέσα η ίδια τώρα. Γιατί όταν κουνάς το δάχτυλο με αυτό τον τρόπο και στην πραγματικότητα δεν κουνάς το δάχτυλο για να εντοπίσεις μια κακή συμπεριφορά που μπορεί να υπάρχει κάπου και να τελειώσουμε εκεί, αλλά δεν λες αυτό λες «έτσι είναι αυτοί οι άνθρωποι».
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι περιπτώσεις διαφθοράς, ποινικών αδικημάτων αυτές πρέπει να κοιτάζουμε να αντιμετωπίζονται με επάρκεια σε θεσμικό επίπεδο αλλά δεν μπορούν να αποτελούν το κατ’ εξοχήν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να είναι ιδεολογική και προγραμματική, πρέπει να είναι αξιακή αλλά δεν μπορεί να παίρνει αυτό το χαρακτήρα. Πόσα έχει επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς; Ατελείωτη συζήτηση για να καταλήξει σήμερα αυτός που μιλάει και κραδαίνει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να έχει δύο καταδικασμένους υπουργούς, τον έναν στο ψηφοδέλτιό του και να έχει τώρα τον κ. Γεωργούλη με την απίστευτη υποκρισία της καμπάνιας για την υπεράσπιση εναντίον της κακοποίησης των γυναικών να είναι αυτός ο οποίος κατηγορείται για την κακοποίηση αυτής της συγκεκριμένης γυναίκας. Άρα λεω ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στον λάκκο που έχει ανοίξει.
Ερωτηθείς για τις εκλογές
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΝΔ θα έχει μια καθαρότατη αυτοδυναμία.
Ερωτηθείς θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη ή θα πάμε σε δεύτερες κάλπες επειδή θέλουν αυτοδυναμία
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι, αυτό το έχουμε πει είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι.
ΔΗΜ.: Δηλαδή κυνηγάτε την αυτοδυναμία μέχρι να σβήσει ο ήλιος
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι μέχρι να σβήσει ο ήλιος, τελειώνουμε με την απλή αναλογική. Έχουμε πει ότι δεν θέλουμε το σύστημα της απλής αναλογικής αντιθέτως έχουμε πει ότι αν εν συνεχεία στο ενισχυμένο πλειοψηφικό πάλι δεν προκύπτει αυτοδυναμία τότε είμαστε υποχρεωμένοι πια από την εντολή του λαού να κάνουμε ότι μπορούμε για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Στη δεύτερη, στο ενισχυμένο, στο σύστημα που δίνει στις δυνατότητες αποτελεσματικής και σταθερής διακυβέρνησης. Αν παρά ταύτα σε αυτό το σύστημα ο ελληνικός λαός πει «όχι, δεν διαμορφώνω συσχετισμούς αυτοδυναμίας» αυτό αλλάζει τη θέση μας, όχι όμως στην πρώτη, η πρώτη είναι εκλογή με απλή αναλογική.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν πάρει κανείς στα σοβαρά τις δηλώσεις που ακούμε σήμερα από τα κόμματα τότε συντρέχουν τα εξής. Ο κ.Τσίπρας λεει ότι εγώ δεν κάνω κυβέρνηση ηττημένων, επομένως αν είναι δεύτερος δεν συζητάμε τίποτα. Ο κ. Ανδρουλάκης λεει εγώ δεν κάνω κυβέρνηση με πρωθυπουργό ή τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης λεει ότι από τη στιγμή που είμαι πρώτος εννοείται ότι θα είμαι πρωθυπουργός. Το ίδιο λεει και ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μας εξήγησε στη Βουλή τους 35 λόγους για τους οποίους δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κυβέρνηση με τον Τσίπρα. Αν πάρω στα σοβαρά αυτά που λένε μόλις τελείωσε το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Εάν πάρω στα σοβαρά αυτά που λένε υπάρχει ένα σενάριο για τη διακυβέρνηση της χώρας, η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένα άλλο. Υπάρχει μια πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι όμως ο κ. Τσίπρας ενώ λεει αυτά ταυτόχρονα λεει ότι αυτά λέγονται προεκλογικά αλλά μετεκλογικά διαμορφώνονται άλλες δυναμικές. Με δύο λόγια ότι λεω τώρα κάντε το Χ γιατί άλλα θα πούμε μετά τις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου πρωτότυπο για τον κ. Τσίπρα, το άλλα πριν άλλα μετά το έχουμε συνηθίσει.
Ερωτηθεις αν υπάρχει το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση αλλά προφανώς αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Αν για παράδειγμα σ’ αυτές τις εκλογές ο κ.Ανδρουλάκης ξαναπεί ότι δεν θα είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός τότε ναι, θα πάμε σε τρίτες εκλογές. Έχει σημασία τι ακούμε από την άλλη μεριά.
Αναφορικά με την αναμονή της απόφασης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη από το τμήμα του Αρείου Πάγου
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν έχουμε διάλυση της Βουλής 22 Απριλίου τότε μετράτε 8 μέρες όπου αυτές είναι οι μέρες που έχουν τα κόμματα για να υποβάλλουν τις υποψηφιότητες και εν συνεχεία μετράμε 3 ακόμα μέρες προκειμένου να ανακηρύξει τους συνδυασμούς ο Άρειος Πάγος άρα μιλάμε για τις 2 Μαΐου.
Ερωτηθεις γιατί έγινε τελευταία στιγμή η νέα τροπολογία
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν η κριτική είναι γιατί το σκεφτήκαμε τώρα και δεν το σκεφτήκαμε πριν, η απάντηση είναι γιατί το σκεφτήκαμε τώρα.
ΔΗΜ: Προέκυψε ο παράγοντας Κανελλόπουλος;
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η συζήτηση αυτή είναι συριζαικό επινόημα ότι αυτό συνδέεται με τον Κανελλόπουλο γιατί εμείς δεν συνδέουμε τίποτα και κάνουμε μόνο οριζόντιες και γενικές ρυθμίσεις, όμως ακόμα και αυτό προβλεπόταν γιατί το ζήτημα της εικονικότητας ήταν μέσα άρα δεν έχω αλλάξει κάτι σε αυτό. Εκείνο το οποίο σκεφτήκαμε ήταν το εξής ότι από το 1974 μέχρι το 2023 αδιαστίκτως ο Άρειος Πάγος εκείνο το οποίο έκανε ήταν ότι παρέμενε σε μια τυπική κρίση ορισμένων τυπικών προϋποθέσεων για την υποψηφιότητα. Τώρα για πρώτη φορά μετά από το 1974 ζητάμε από τον Άρειο Πάγο να κάνει και ουσιαστικές κρίσεις. Είναι αυτός που εμφανίζεται ως αρχηγός εικονικός αρχηγός ή πραγματικός αρχηγός; Αυτό είναι μια ουσιαστική κρίση.
Για τις αντιδράσεις του κ. Τζανερρίκου
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η αντίδραση του κ. Τζανερρίκου δικαιώνει την επιλογή μας ή όχι; Γιατί ο κ.Τζανερρίκος είναι ένας διακεκριμένος δικαστής. Εγω σας λεω ότι έχει την όποια άποψη θέλει για την νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να την εκφράσει στη διάσκεψη του οργάνου; Φυσικά. Γιατί αντιδρά όταν διευρύνεται η σύσκεψη; Να το πω αλλιώς, τι τον νοιάζει η διεύρυνση της συσκέψεως; Η διεύρυνση του οργάνου που αποφασίζει τι τον πειράζει; Εκεί είναι που λεω ότι μάλλον είχαμε δίκιο στην παρέμβαση μας τελικά.
Για την ελληνοποίηση του Γουοκαπ
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχουν υπογραφεί όλα τώρα πρέπει να υπογράψει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εδώ υπάρχει ένα αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης η οποία ενδιαφέρεται προκειμένου να ενταχθεί ο συγκεκριμένος να παίξει στην εθνική ομάδα άρα αυτός είναι ο λόγος της πολιτογραφήσεως του, δεν έχει καμία σημασία αν παίζει στην Α ή στη Β ομάδα. Άρα ο λόγος της τιμητικής πολιτογραφήσεως είναι οι πρόσθετες αξίες που μπορεί να δώσει η συμμετοχή του συγκεκριμένου στην Εθνική ομάδα.