Μπορεί να είναι μείζον ζήτημα η καταγγελία κακοποίησης εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη, αλλά και οι πληροφορίες για δεύτερη καταγγελία, η οποία δεν έγινε, όμως σε ό,τι αφορά το δικαστικό κομμάτι, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν πρόκειται να εξεταστεί πριν τον Δεκέμβριο. 

Όπως αναφέρεται, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι σε θέση, αυτήν τη στιγμή, να επεξεργαστεί την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει λάβει ακόμη ούτε την δικογραφία.

Οπότε στην καλύτερη περίπτωση το θέμα μπορεί να συζητηθεί σε πρώτο βαθμό στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 30 Μαΐου. Επίσης υπάρχουν και κάποια διαδικαστικά που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης.



Για παράδειγμα, θα πρέπει να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για τη δικογραφία και αναλόγως θα κάνει την εισήγηση του. Και τότε όμως, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί είναι πολύ πιθανόν η Επιτροπή να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας όπως συνήθως γίνεται.

Επίσης ,μπορεί ο Αλέξης Γεωργούλης να δηλώσει κώλυμα και έτσι να αναβληθεί η εξέταση της υπόθεσης και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδριάζει μόνο μια φορά το μήνα, κάθε αναβολή ισοδυναμεί με ένα μήνα καθυστέρηση.

Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη μετά την εισήγηση που θα δεχθεί από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Αν υπολογιστεί και το γεγονός πως τον Αύγουστο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είναι κλειστό, η υπόθεση Γεωργούλη είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει στα Βελγικά δικαστήρια πριν από τον φθινόπωρο.

Όσο για τους λόγους που έχει καθυστερήσει περίπου τρία χρόνια η υπόθεση να φτάσει σε σημείο που είναι αυτήν τη στιγμή, δικηγόροι στο Βέλγιο έχουν διαφορες απόψεις.

Αρχικά,  η καταγγέλλουσα δεν έδωσε αμέσως στις αρχές το όνομα του φερόμενου ως θύτη, οπότε δεν γινόταν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Η μήνυση έγινε σε δεύτερο χρόνο εν τω μεταξύ μεσολάβησε και η πανδημία που πολλές υποθέσεις όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά σε όλο το κόσμο πήγαν πίσω, δεν βρέθηκε και κάποιος να ζητήσει να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεση, οπότε δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση.