Το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση, ούτε καν ανοχή, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως το κόμμα του πιστεύει στην απλή αναλογική που είναι συνώνυμη της Δημοκρατίας.

Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν διαφορές σε θέματα, όπως στα «κόκκινα δάνεια».

Ανέφερε πως στις 22 Μαΐου θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση, αλλά χωρίς το ΜέΡΑ25.

Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κος Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν το ΜέΡΑ25 προτίθεται να μπει στη «διαχείριση της συγκυρίας» όπως λεει ο κ. Δραγασάκης
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις τις οποίες σκέφτονται ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς. Εμείς είμαστε κόμμα που έχουμε μια συνέπεια, αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και αυτά που λέμε πιστεύουμε και τα λέμε χρόνια τώρα και δεν αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες. Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη δημοκρατία όμως η απλή αναλογική για να τιμηθεί πρέπει να τιμηθεί στην πράξη. Εδώ θα δώσω ένα δίκιο στον κ. Μητσοτάκη, θυμάμαι ότι είχε πει στη ΔΕΘ «αν με εκλέξετε εμένα ξέρετε τι να περιμένετε, αν κυβερνήσουν αυτοί της προοδευτικής διακυβέρνησης τι ακριβώς θα κανουν;» και σε αυτό είχε δίκιο. Η απάντηση η δική μας δεν είναι ότι είμαστε εναντίον μιας συγκυβέρνησης και μιας προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά λέμε ότι όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ξεκάθαρο ολιγαρχικό για εμάς, απαράδεκτο, μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά ξέρεις σου λεει «αυτά θα έκανα, αυτά θα συνεχίσω να κάνω ψήφισέ με» και εμείς οι υπόλοιποι οι οποίοι πιστεύουμε στην απλή αναλογική έχουμε μια ιερή υποχρέωση να πούμε στους πολίτες ότι η διαφορά μας με τον Μητσοτάκη για τα κόκκινα δάνεια θα κάνουμε το Α-Β-Γ, για το χρηματιστήριο θα κάνουμε το τάδε, τον ΦΠΑ δεν θα τον κρατήσουμε στο 24%... Τουλάχιστον 10 πράγματα θα πρέπει να έχουμε να πούμε αν είναι να κυβερνήσουμε από κοινού. Εμείς λέμε ότι αν ήμασταν Γερμανία ή Ιταλία όπου το σύνταγμα επιτρέπει μετεκλογικά να παραμείνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κόμματα τα οποία θα συγκυβερνήσουν λόγω απλής αναλογικής να έχουν ένα εύλογο χρόνο να σφυρηλατήσουν ένα κοινό , συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα είχαμε τη στάση που έχουμε. Το σύνταγμα μας όμως μας δίνει 2,5 μέρες, σε 2,5 μέρες δεν μπορείς ούτε τα υπουργεία να μοιράσεις και εμείς δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να πάρουμε ένα υπουργείο.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμείς δυο χρόνια προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ όποιον θέλει να μιλήσουμε για τα πράγματα που αφορούν τους πολίτες όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία μεταξύ μας. Τους είχαμε πει ότι οι πόρτες μας είναι ανοιχτές αλλά επειδή δεν είμαστε μικρομέγαλοι δεν περιμένουμε εσείς να έρθετε στα δικά μας γραφεία, να έρθουμε εμείς στα γραφεία σας να μιλήσουμε για να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλυσης στα βασικά ζητήματα της χώρας. Όταν ο κ. Τσίπρας κλείνει τις πόρτες και λεει «καμία συζήτηση πριν τις εκλογές ελάτε μετά» ουσιαστικά μας λεει ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο για να μου δώσετε ψήφους εμένα για να γίνω πρωθυπουργός. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ.Τσίπρας πρωθυπουργός ή για να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός. Εδώ έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένα ζητήματα.

Ερωτηθείς αν είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια ζητήματα αιχμής
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είναι αδύνατον, γιατί για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια δεν είναι απλό πράγμα αν δείτε τα νομοσχέδια-δεν τα έχει περάσει η ελληνική κυβέρνηση- πήρε στην ΕΚΤ τρία χρόνια να συλλάβουν αυτό το τέρας του Ηρακλή. Και να σας το πω και διαφορετικά μέσα σε ένα μήνα συνομιλιών θα μπορούσαμε σε 2,5 μέρες δεν γίνεται οπότε όταν μου λεει «έλα Γιάνη μου να κάνουμε κυβέρνηση» μου λεει πάρε ένα υπουργικό αυτοκίνητο και κάνε με Πρωθυπουργό. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μια τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα. Δεν θα το κάνουμε αυτό.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, μπορεί εκείνος να λεει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λεει προεκλογικά εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Μετά την 21η Μαΐου θα λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα με αυτά που λέμε σήμερα γιατί πιστεύουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που πιστεύουμε. Αυτό φέρνει το ΜέΡΑ25 στην πολιτική.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμείς θα θέλαμε να υπάρξει κυβέρνηση την 22α Μαΐου αλλά χωρίς εμάς. Γιατί ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, μεταξύ της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές.

ΔΗΜ: Μας λέτε να κυβερνήσουν Τσίπρας –Μητσοτάκης μαζί;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βεβαίως, γιατί όχι; Όλοι φαντάζομαι πιστεύετε ότι ατή η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, εγώ ως δημοκράτης λεω ότι η κυβέρνηση που πρέπει να έχει η χώρα πρέπει να αποτελείται από υπουργούς και από κόμματα τα οποία να είναι κοντά στον προγραμματικό τους λόγο και προτάσεις τους. Συμφωνούν και οι τρείς τους ότι πρέπει να υπάρχει χρηματιστήριο ενέργειας, συμφωνούν στο 24% ΦΠΑ, στα ελληνοτουρκικά λίγο πολύ συμφωνούν, δεν έχουν μεγάλες διαφορές γιατί δεν συγκυβερνούν να ησυχάσουμε.

ΔΗΜ: Με όλα αυτά που λέτε μήπως η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα για την Ελλάδα;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι το ιδανικό σύστημα για κάθε χώρα στον κόσμο, γιατί πιστεύω στην αρχή της πλειοψηφίας.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μετά τις δεύτερες εκλογές αν δεν υπάρξει δικομματική αριθμητική δηλαδή να μπορεί ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ–ΝΔ να συγκεντρώσει τους 151 μετά τις δεύτερες εκλογές θα υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Αναφορικά με τις θέσεις του για το ευρώ
Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καταρχάς εγώ δεν προτείνω την έξοδο από το ευρώ, λεω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να αναπνεύσει μια χώρα, να μπορέσει να έχει πραγματική ανάπτυξη όχι αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι δυνατόν να έχεις στη Θεσσαλονίκη, που είναι μια πετριά από τη Βουλγαρία, μικρομεσαίους που πληρώνουν 100% προπληρωμή φόρου; Έχουμε 22% φόρο την ώρα που στη Βουλγαρία έχει 12%. Η Βουλγαρία δεν είναι ακόμα στο ευρώ. Δεν φταίει το ευρώ σαν νόμισμα, εγώ δεν έχω πρόβλημα με το νόμισμα, δεν προτείνω καν έξοδο από το νόμισμα αλλά αν ρωτήσετε τον κ. Σταϊκούρα γιατί έχουμε 24% γιατί δεν το πας στο 18 στο 16% και βάζεις 24% που δημιουργεί και φορδιαφυγή; Θα σας πει «δεν μ’ αφήνουν». Κοιτάξτε τις χώρες που μπήκαν στην ΕΕ μετά εμάς, οι χώρες οι οποίες πραγματικά «πέταξαν» ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην ΕΕ είναι η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία. Τρεις χώρες που έχουν τριπλασιάσει το εθνικό τους εισόδημα, που έχουν ουσιαστικά γίνει επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας, έχουν τεράστιες επενδύσεις και έχουν μια ραγδαία ανάπτυξη, παραγωγική ανάπτυξη. Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Δεν μπήκαν στο ευρώ. Ήταν τεράστιο λάθος η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ αλλά ο γέγονε γέγονε. Εγώ παραδέχομαι ότι το να βγεις από το ευρώ έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος για αυτό δεν θέλω να βγω από το ευρώ αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ το ΦΠΑ στο 24% γιατί το 24% μέσα στο ευρώ σημαίνει συρρίκνωση του ελληνισμού.

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εγώ προτείνω μέσα στο ευρώ αλλά μια κυβέρνηση του ΜέΡΑ25 θα πάμε το ΦΠΑ από το 24 στο 15%. Αν είχα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα έβαζα θέμα να βγούμε από το ευρώ αλλά θα έκανα τέσσερα πράγματα τα οποία τα θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναβίωση αυτής της χώρας.

ΔΗΜ: Πιστεύετε και εσείς στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Προφανώς και θέλω αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν θέλω έναν καλπονοθευτικό νόμο ο οποίος να μου δίνει αυτοδυναμίες στην ολομέλεια όταν δεν έχω αυτοδυναμίες στο λαό. Θα ήθελα να έχω 51% του ελληνικού λαού, ποιος πολιτικός ηγέτης δεν το θέλει αλλά δεν θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μου να έχω 51% των βουλευτών στη Βουλή όταν έχω 35% στο λαό.