«Εξελάκιας» ή «κουτάκιας» - Ποιος είναι ο Άκης Σκέρτσος που αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος έως τις εκλογές
Η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου ύστερα από επτά χρόνια του επεφύλασσε έναν σαφώς πιο διευρυμένο ρόλο
Πολλοί τον αποκαλούν «ο εξελάκιας» ή «ο κουτάκιας», λόγω του ότι περνάει ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή οργανώνοντας φακέλους και ταξινομώντας έργα και δράσεις. Ο επίσημος τίτλος για τον 47χρονο σήμερα τεχνοκράτη, από την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ήταν «υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου». Από τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας και ουσιαστικά ασχολείται με τα πάντα: την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», την προετοιμασία των περιβόητων μπλε φακέλων των υπουργών, δηλαδή του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής, την επιμέλεια των ειδικών αναπτυξιακών σχεδίων για κάθε περιφέρεια για το 2030 (που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στις περιοδείες του) και άλλα πολλά.
Από σήμερα και μέχρι τις 21 Μαΐου, το κύριο καθήκον του θα είναι αυτό του εκπροσώπου Τύπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής και έχει ως εκ τούτου περιορισμό τηλεοπτικών εμφανίσεων. Σήμερα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έγινε και μια άτυπη… «παράδοση-παραλαβή» από τον Οικονόμου στον Σκέρτσο.
Πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο πολιτικό μάνατζμεντ και λόμπινγκ από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ, ο Άκης Σκέρτσος ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ το 2012 διατέλεσε διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μεταπήδησε στο ΣΕΒ ως γενικός διευθυντής τον Ιούνιο του 2014, μετά την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως το πρόσωπο-κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού.
Η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου ύστερα από επτά χρόνια του επεφύλασσε έναν σαφώς πιο διευρυμένο ρόλο. Έχοντας μια μεγάλη ομάδα πλέον (υπό τον Θανάση Κοντογεώργη) της γενικής γραμματείας συντονισμού, είχε ευρείες αρμοδιότητες συντονισμού και εποπτείας του κυβερνητικού έργου, στο πλαίσιο και της λειτουργίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Παράλληλα φροντίζει να επικοινωνεί σχεδόν κάθε εβδομάδα το κυβερνητικό έργο με αρθρογραφία στον Τύπο, αλλά και με συχνές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το πρώτο του άρθρο, μάλιστα, το είχε γράψει για την Εφημερίδα των Συντακτών, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, όπου ανέλυε την ανάγκη ύπαρξης τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, που «όχι μόνο δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα, αλλά εμπλουτίζει τη δημοκρατική διακυβέρνηση, καθώς υπηρετεί και ενισχύει στην επιδίωξή της να πετύχει το βέλτιστο για όλους τους πολίτες και τη χώρα».
Όσο για την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, την είχε αποκαλύψει πρώτη φορά ο ίδιος σε μια ομιλία-έκπληξη, έξω και πέρα από τις τακτικές του τοποθετήσεις, στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. «Σας μιλώ, λοιπόν, σήμερα από αυτό το βήμα ως ο εγγονός του πρόσφυγα παππού μου, του Χρήστου, και της γιαγιάς μου Αδαμαντής που διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές του περασμένου αιώνα με την ανταλλαγή των πληθυσμών από την Ανατολική Θράκη για να εγκατασταθούν στον Ασκό Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Έφτασαν εκεί και έφτιαξαν μία οικογένεια, πρόκοψαν ως μυλωνάδες και έκαναν πέντε παιδιά», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, χαρτογραφώντας την καταγωγή της οικογένειάς του: «Ή του άλλου παππού μου του Παναγιώτη, του περήφανου αγρότη από την ορεινή Κορινθία που έκανε τρία παιδιά με τη γιαγιά μου Ευτυχία και δούλευαν στα χώματα του οροπεδίου του Φενεού, του τόπου που τόσο αγαπούσε μέχρι τα βαθιά του γεράματα». Μίλησε επίσης για τον πατέρα του Βασίλη, που, όπως τόνισε, άφησε τις δύσκολες αγροτικές δουλειές στην Γκούρα της ορεινής Κορινθίας στα μέσα της δεκαετίας του '60 για να μετακομίσει στην πόλη και να γίνει τελικά τραπεζικός υπάλληλος. Έκανε βέβαια αναφορά και στη σύζυγό του Αυγή και στον γιο τους Βασίλη, μαθητή γυμνασίου σήμερα.
Συνέδεσε δε στην ίδια ομιλία την οικογενειακή του πορεία με το ιδεολογικό του και πολιτικό στίγμα. «Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι. Το ότι εγώ ως εγγονός του πρόσφυγα μυλωνά και του αγρότη, ως ο γιος του τραπεζοϋπαλλήλου και της γραμματέως αγγλικών, της μητέρας μου της Άννας, και μετέπειτα νοικοκυράς, κατάφερα να γίνω κάποια στιγμή γενικός διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και τελικά μέλος αυτής της κυβέρνησης δεν με κάνει παιδί των βιομηχάνων, δεν με κάνει παιδί μιας άλλης ανώτερης τάξης, ούτε κάποιον χωρίς κοινωνική ή ταξική συνείδηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος.