«Ζυμώσεις» στην ακροδεξιά πολυκατοικία – Το εκλογικό μπλόκο στον Μπογδάνο, οι τριγμοί στην Ελληνική Λύση, το ερωτηματικό για το κόμμα Κασιδιάρη και οι «ορφανές» ψήφοι
Κυριαρχεί το ερώτημα σχετικά με το πού θα κατευθυνθούν οι δυνητικοί ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων
Εξελίξεις στην… ακροδεξιά πολυκατοικία και ζυμώσεις ενόψει των εκλογών έφεραν ο αποκλεισμός από τον Άρειο Πάγο της «Πατριωτικής Ένωσης» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και οι τριγμοί στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, που ενδεχομένως να απαντηθεί από σήμερα (και πριν οι ανώτατοι δικαστές περάσουν στο επόμενο στάδιο της ανακήρυξης των κομμάτων). Μέσα στην ημέρα, αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου μετά την προσφυγή που κατέθεσε αργά χθες βράδυ ο επικεφαλής του κόμματος «Ελληνες» Δημήτρης Μιχάκης, που ζητεί να αναγνωριστεί το δικό του κόμμα ως δικαιούχος του ονόματος «Έλληνες» και να αφαιρεθεί η ονομασία από το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (που έχει την ονομασία Εθνικό Κόμμα Έλληνες).
Το μπλόκο σε Μπογδάνο
Το σίγουρο είναι ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν μπορεί να συμμετέχει το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Κωνσταντίνου Μπογδάνου– Πρόδρομου Εμφιετζόγλου λόγω συμβόλου και «ονόματος», όπως αποφάσισε ομόφωνα το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Ο ίδιος ο Κων. Μπογδάνος, σχολιάζοντας την απόφαση σε τηλεοπτική συνέντευξη, μίλησε για πολιτικό διωγμό και πραξικοπηματική απόφαση ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος προκειμένου να λάβει μέρος στις εκλογές ως απλός υποψήφιος. «Το καθεστώς κόβει όποιο πατριωτικό κόμμα το απειλεί. Ο ΑΠ αποκλείει πραξικοπηματικά και αδικαιολόγητα την #ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΕΝΩΣΗ και το διαρρέει πριν καν ενημερωθούμε θεσμικά. Φοβούνται τον εθνικό μας λόγο και ότι δεν μας ελέγχουν. Είμαστε και θα είμαστε εδώ. Θα μας βρουν μπροστά τους» έγραψε ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Τριγμοί στην Ελληνική Λύση
Κλυδωνισμοί στο μεταξύ, υπάρχουν και στην Ελληνική Λύση. Η απόφαση Βελόπουλου, να «εξορίσει» τρεις βουλευτές σε ξένες εκλογικές περιφέρειες από αυτές που εκλέχθηκαν με την υπόνοια της αποστασίας, οδήγησε σε δύο αποχωρήσεις (Μυλωνάκης, Αλεξοπούλου) και προκάλεσε θύελλες με καταγγελίες για οικονομική κακοδιαχείριση και «μαύρο» χρήμα αλλά και εκατέρωθεν μηνύσεις με απειλή συλλήψεων λίγο πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με τον αποχωρήσαντα βουλευτή Αντώνη Μυλωνάκη, κατατέθηκε μήνυση εναντίον του από τον Κυριάκο Βελόπουλο λέγοντας μάλιστα ότι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν. Ο ίδιος προανήγγειλε μηνύσεις «προς την εφημερίδα Κόντρα, η οποία προσπάθησε να με εξοντώσει. Προφανώς θα κάνω και κατά Βελόπουλου, από αυτόν οργανώθηκαν όλα αυτά». Πρόσθεσε δε ότι, «άλλοι θα συλληφθούν στο τέλος» και έκανε λόγο για «μια μικρή μερίδα μιας πολιτικής μαφίας, με τον αυτοκράτορα ο οποίος στο τελευταίο στάδιο προσπαθεί με εξοντώσει, δεν περνάει».
Τι θα γίνει με Κασιδιάρη – Τα αχαρτογράφητα νερά για τους δικαστές
Σε ό,τι αφορά στο κόμμα Κασιδιάρη, η απάντηση για την κάθοδό του στις εκλογές ή όχι, αναμένεται να δοθεί σήμερα, οποτε και ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει επί της προσφυγής που κατέθεσε ο κ. Μιχάκης όπως προαναφέραμε. Η προσοχή ωστόσο, στρέφεται στις 2 Μαΐου, οπότε σε δημόσια συνεδρίαση, ο Άρειος Πάγος θα κάνει την ανακήρυξη των κομμάτων και των συνδυασμών που θα «κατέβουν» τελικά στον στίβο των εκλογών. Και εδώ οι δικαστές του Α1 τμήματος, αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ερώτημα, αν το «διαζύγιο» Κασιδιάρη Κανελλόπουλου, είναι πραγματικό ή κόλπο για να παρακαμφθεί πιθανό μπλόκο στο κόμμα του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση έγκλειστου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε από την αρχή που έγινε γνωστό το πολιτικό διαζύγιο, υπήρξαν υποψίες πώς επρόκειτο για έναν ακόμη ελιγμό ώστε αν το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», δεν πάρει έγκριση μπορεί το «ΕΑΝ» να αναλάβει τον ρόλο τους και να δώσει στέγη στα στελέχη του, με τον Ηλία Καισδιάρη να δίνει τη γραμμή του κόμματος μέσα από τη φυλακή.
Οι «ορφανές» ψήφοι
Σε κάθε περίπτωση, κυριαρχεί το ερώτημα σχετικά με το πού θα κατευθυνθούν οι δυνητικοί ψηφοφόροι των παραπάνω κομμάτων όπως και του -νεοναζιστικής απόχρωσης – μορφώματος στην περίπτωση που απαγορευθεί η κάθοδός του στις εκλογές. Κι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά. Να σημειωθεί, πως η δημοσκοπική εικόνα που καταγράφει το κόμμα Κασιδιάρη, εμφανίζει μια δυναμική εισόδου στη νέα Βουλή. Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση, όπου το κόμμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, εμφανίζει ανοδική τάση σε σύγκριση με τις μετρήσεις των προηγούμενων μηνών, τέτοια που τουλάχιστον διασφαλίζει ότι περνά το κατώφλι του 3% και με το παραπάνω. Συγκεκριμένα στην αναγωγή επί των έγκυρων, το εν λόγω κόμμα φαίνεται πως συγκεντρώνει ποσοστό 4,2%.