Όθων Ηλιόπουλος: Ποιος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου
Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Harvard και Κλινικός Ογκολόγος στο Massachusetts General Hospital Cancer Center είναι ο Όθων Ηλιόπουλος, ο άνθρωπος που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του.
Μάλιστα, ο διακεκριμένος επιστήμονας ήταν από αυτούς που συμβούλευαν τον Αλέξη Τσίπρα στην περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέτει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις.
Οι θέσεις του για την πανδημία και το ΕΣΥ
Ο Όθων Ηλιόπουλος όλη την προηγούμενη περίοδο τοποθετούνταν για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία, ενώ τόνιζε την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ.
«Το δίδαγμα της πανδημίας είναι ότι χρειαζόμαστε μια εύρωστη δημόσια υγεία», είχε τονίσει σε συνέντευξή του στην Αυγή το 2022 όταν είχε πάρει μέρος και στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σχετικά με την πρόταση που θα πρέπει να έχει η Αριστερά για το ΕΣΥ, ο Όθων Ηλιόπουλος είχε τονίσει ότι: «Στην πανδημία φτάσαμε με ένα αποδυναμωμένο σύστημα Υγείας. Όπως αποδυναμωμένο ήταν και στη βόρεια Ιταλία, με τη μεγάλη καταστροφή που ξέρουμε. Η κυβέρνηση Σαλβίνι είχε απολύσει τους γιατρούς και είχε μειώσει τη χρηματοδότηση στην Υγεία.
Είχαμε την έξοδο 4 προς 1, όπως είχε εφαρμοστεί από τα Μνημόνια όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών ο τωρινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ΕΣΥ αποδεκατίστηκε και συμπιέστηκε με τους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές κλινικές, διότι συγχωνεύτηκαν σε πάρα πολλά μέρη. Επίσης, έχει σημασία η ιδιαίτερη γεωγραφική κατανομή του προσωπικού, αλλά και η κατανομή σε ειδικότητες.
Σήμερα, το σύστημα Υγείας είναι σαν ένα πιθάρι. Έχει ελάχιστους εξειδικευμένους στην κορυφή, ελάχιστους πρωτοβάθμιους στη βάση και πάρα πολλούς γιατρούς με σχετική εξειδίκευση που κατανέμονται μη βέλτιστα. Το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι πυραμίδα. Να υπάρχει μεγάλη κάλυψη πρωτοβάθμιας και στη συνέχεια να υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, τα οποία να είναι επανδρωμένα με ειδικότητες αιχμής.
Ακόμη μία παράμετρος είναι η δυνατότητα διακίνησης και κατανομής ανάμεσα στα νησιά και στα κέντρα, η δυνατότητα μεταφοράς ασθενών ορθολογικά. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας Ξανθού-Πολάκη, φτάσαμε μεν στην πανδημία με καλύτερη κατάσταση από το 2015, αλλά αδύναμοι. Τέλος, η πανδημία δεν έγινε ευκαιρία για να ενισχυθεί το ΕΣΥ».
Τι πρέπει να γίνει μετά την πανδημία στο ΕΣΥ
Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος είχε προτείνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν στο ΕΣΥ μετά την πανδημία. Αυτές ήταν οι εξής:
- Να καταγράψουμε άμεσα τον ανοσολογικό χάρτη της χώρας.
- Να έχουμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο για όλους τους ασθενείς.
- Να αναβαθμιστεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα απελευθερώσει τους υπάρχοντες γιατρούς από καθήκοντα που ανήκουν στους νοσηλευτές.
- Να έχουμε ψυχική υγεία.
- Να μεταφέρουμε τη νοσηλεία σε εξωτερικά ιατρεία.
- Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα κατ’ οίκον παρακολούθησης από εξειδικευμένους νοσοκόμους, ώστε να ενισχυθεί η σωστή παρακολούθηση και η μετανοσοκομειακή νοσηλεία.
- Να έχουμε ορθολογικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
«Χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σημαντικό κομμάτι θα έχει η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι ιδιώτες γιατροί συμμετέχουν σημαντικά στην παροχή υγείας στον πληθυσμό. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει με όρους που θα είναι συμφέροντες και για τους δύο. Αυτό είναι διαφορετικό από τις ΣΔΙΤ που προτείνει τώρα η κυβέρνηση», είχε τονίσει ο Όθων Ηλιόπουλος.
Για τις θέσεις του έχει μιλήσει σε μια σειρά τηλεοπτικές εκπομπές.
Το βιογραφικό του Όθωνα Ηλιόπουλου
Ο καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School.
Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.
Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.