Oι δημοσιογράφοι των έξι καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, πραγματοποίησαν συνάντηση στο γραφείο του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Φώτη Καφαράκη, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του ντιμπέιτ. Στη συνάντηση μετείχαν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και συντονιστής της τηλεμαχίας Γιώργος Κουβαράς και οι δημοσιογράφοι –με αλφαβητική σειρά– Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA).

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλεί σήμερα επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία οι δημοσιογράφοι προτείνουν να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα, που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στο Debate συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων, όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα», αναφέρει η σχετική επιστολή.

Μετά το τέλος της συνάντησης οι έξι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο newsroom, στο control των ειδήσεων και βεβαίως στο Studio 4, το οποίο ήδη διαμορφώνεται κατάλληλα για το debate που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στις 21:00.

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον. Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό,τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτε άλλο», τόνισε προσερχόμενος στην ΕΡΤ ο Αντώνης Σρόιτερ.



Από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε «ήμουνα και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η Διακομματική Επιτροπή».

Για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης η κ. Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του debate, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων, δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κ.λπ., ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up, γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες, «οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up, ενώ θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε». Σε ερώτηση για το αν έχει άγχος η δημοσιογράφος, είπε χαμογελώντας: «Το άγχος πάει με το ταλέντο έλεγε η Έλλη Λαμπέτη».



Οι θεματικές ενότητες του ντιμπέιτ θα είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.