Την ανάγκη να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα κατέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία το σε Άρτα και Πρέβεζα. Υπογραμμίζοντας πως, «αν ο Κυρ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία και θα συγκροτήσει κυβέρνηση «κουρελού» με εκβιασμούς, με πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες».

 Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται τις τελευταίες ημέρες συνολικά η προεκλογική φρασεολογία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς με άνωθεν εντολή, προκειμένου να ισορροπήσουν, κατά το δυνατόν, το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων.

 Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η προχθεσινή συνέντευξη του Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «μπαταχτσή»: «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι γίνεται με το χρέος, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, να μας εγκαλεί ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ’ έξιν μπαταχτσής», είπε.

 Αλλά και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ακολουθώντας την ίδια ρητορική τόνισε χθες: «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι χάνει και βρίσκεται σε σύγχυση. Από τη μία, λέει ότι θα πάρει διερευνητική εντολή και θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης στις 22 Μαΐου. Από την άλλη, λέει ότι δεν συνεργάζεται με τον κ. Ανδρουλάκη. Τι μένει; Το σχέδιό του να κάνει κυβέρνηση, αν έρθει πρώτος, με πιέσεις, εκβιασμούς, με αποστασίες. Μόνη λύση αλλαγής και σταθερότητας η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 21 Μαΐου, για προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής».

 Φαίνεται πως στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να αλλάξουν την κεντρική προεκλογική τους ατζέντα και να κάνουν λόγο για «ισχυρή εντολή διακυβέρνησης» και «κυβέρνηση μακράς πνοής». Μπορεί ο Αλέξη Τσίπρας να επιτίθεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ουσιαστικά αναζητά την πολιτική του στήριξη για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ακόμη και χθες από την Άρτα, αφού απάντησε στις κατηγορίες πως χρησιμοποιεί συνθήματα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας «αυτά τα συνθήματα δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν σε όλους τους δημοκράτες πολίτες. Έγιναν επίκαιρα επειδή η Δεξιά δεν άλλαξε», τόνισε την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.

 Στην Άρτα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε και αθλητικά πειράγματα. Συγκεκριμένα, όταν πλησίασε τον κόσμο για να συνομιλήσει με κάποιους πολίτες, ένας από αυτούς του είπε, «σαν τον Σλούκα να το βάλεις στο τέλος, να τους τελειώσεις και ας είσαι βάζελος», αναφερόμενος στο μυθικό buzzer beater τρίποντο του γκαρντ του Ολυμπιακού στο ματς με τη Φενερμπαχτσέ. Ο Αλέξης Τσίπρας χαμογέλασε και του απάντησε: «Με buzzer beater; Μου έδωσες ιδέα τώρα!».

 Πάντως τα αυτογκόλ δεν φαίνεται πως λείπουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και αν διαψεύδει ο Αλέξης Τσίπρας δηλώσεις υποψηφίων του κόμματός του, οι επίσημες δηλώσεις προκαλούν αναταραχή στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και σύγχυση στην κοινωνία. Ο Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για «τα κωλόπαιδα που πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση» που εκστόμισε προχθές ο Κώστας Ζουράρης, απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου μάλλον αμήχανα, λέγοντας πως έχει ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης...

 Νέο «κρούσμα» χθες με την Αθηνά Λινού, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να ψηφίσει υπέρ διάταξης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούσα απόφοιτος του Χάρβαρντ, άφησε ανοιχτό το παράθυρο σημειώνοντας ότι «εξαρτάται από το «τι θα λέει η διάταξη»...

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή