Για τα μέλη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας συνιστά διαχρονικά την ειδοποιό διαφορά από όλα τα υπόλοιπα κατά καιρούς κόμματα του Κοινοβουλίου -καθώς μόνο η ΝΔ την υποστήριζε πάντοτε-, ενώ αποτελεί και τη συγκολλητική ουσία μεταξύ των ανά περιόδους τάσεων και ηγετών: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέθεσε το 1959 την αίτηση για τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΟΚ, υπέβαλε το 1975 την αίτηση για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης το 1979. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά) υπέγραψε το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το 1993 μπήκε η Ελλάδα στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, ενώ στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά δόθηκε -και κερδήθηκε- η πολιτική μάχη για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Αυτό θα είναι ουσιαστικά και το περιεχόμενο της αποψινής εκδήλωσης (στις 7 μ.μ.) στο Ζάππειο, η οποία συμφωνήθηκε τον Απρίλιο μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά: Οι τρεις ηγέτες θα μιλήσουν κατά σειρά αρχαιότητας στην εξουσία (Καραμανλής, Σαμαράς, Μητσοτάκης) στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία, με συντονίστρια τη διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ και υποψήφια βουλευτή Επικρατείας, Πορφυλένια Κανελλοπούλου.

Τι αναμένεται να πουν Καραμανλής, Σαμαράς και Μητσοτάκης

Μπορεί οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς να αφήσουν στις ομιλίες τους αιχμές για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια και για ορισμένες πολιτικές που ακολουθεί, ωστόσο μέσα από την παρουσία τους και από τα μηνύματα που θα στείλουν για τις επερχόμενες εκλογές το βασικό ζητούμενο για τη ΝΔ, δώδεκα ημέρες πριν από τις κάλπες, αναμένεται να επιτευχθεί: Τόσο δηλαδή η ιστορική συνέχεια του κόμματος όσο -κυρίως- η ενότητα, η συσπείρωση και η ομοψυχία ενόψει της κρίσιμης κάλπης της 21ης Μαΐου.

 
Την εικόνα αυτή θα ενισχύσει και το βίντεο που έχουν ετοιμάσει στην Πειραιώς με την πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη, ενώ σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην εκδήλωση.

Από την Άρτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ήδη από χθες το απόγευμα τις προθέσεις του για τη σημερινή του ομιλία: «Η παράταξη αυτή, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν η παράταξη που πάντα έκανε τις μεγάλες επιλογές και τοποθετήθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Το ίδιο χρέος έχουμε να κάνουμε και τώρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε., αναφέροντας ως παραδείγματα τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την κοινή προμήθεια εμβολίων, για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.