Σκουρλέτης στα Παραπολιτικά 90,1: Oι δημοσκοπήσεις έχουν μια δομική αδυναμία - Οι πολίτες φοβούνται τη διαρκή χειραγώγηση της κοινής γνώμης
Τι δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υποψήφιος βουλευτής
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τα τοπικά νομίσματα:
Πρώτα απ’ όλα αυτή η θέση δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας, δεύτερον είναι τραβηγμένο να εγκαλούν τον Τσακαλώτο ο οποίος ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και έδωσε μια μάχη για την σταθεροποίηση της οικονομίας γιατί αυτή ήταν που έθετε ζήτημα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, και να μην έχουν απολογηθεί ακόμα αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα και βάλαν σε κίνδυνο την αποπομπή της από τη ζώνη του ευρώ. Αναφέρομαι δηλαδή στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Το κείμενο είναι ένα συλλογικό κείμενο που είναι διάφορα άτομα τα οποία έχουν συμβάλλει όχι στη συγγραφή του αλλά στην κατάθεση προτάσεων σε ένα ανοιχτό προγραμματικό διάλογο που είχε γίνει με διάφορες ιδέες γιατί μιλάει για περιφερειακά παράλληλα νομίσματα. Η μεγάλη αντίφαση της ΝΔ είναι ότι στην Ελλάδα ο μόνος ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή αυτή την πολιτική είναι η ΝΔ με το market pass, το fuel pass τα οποία είναι μορφές παράλληλου νομίσματος. Το παράλληλο νόμισμα είναι μια εγγύηση του κράτους, το κράτος κόβει χρήμα το βάζει σε μια κάρτα και ο ιδιώτης το αποδέχεται γιατί του εγγυάται το κράτος. Και είναι μορφές που τις χρησιμοποιούνε σε ακραίες καταστάσεις γιατί όντως με την πολιτική της η ΝΔ οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις, σε φτωχοποίηση βίαιη μέσω της ακρίβειας της αύξησης του ρεύματος άρα πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.
Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ:
Νομίζω πως έχουν μια δομική αδυναμία οι δημοσκοπήσεις πιο πολύ στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στο να αποτυπώνουν τις πραγματικές διαθέσεις του κόσμου και αυτό πρέπει να το ψάξουμε, ίσως χρειάζονται και νέα εργαλεία.
Ερωτηθείς αν φοβούνται οι πολίτες το predator:
Οι πολίτες αυτό που φοβούνται είναι αυτή την επιχείρηση διαρκούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι μέσα από την επίσημη συστημική ενημέρωση, το δεύτερο που κάνει τους πολίτες να ανησυχούνε και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά τα οποία κατανοούν περισσότερο τις νέες τεχνολογίες είναι η διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων με διάφορους πολλαπλούς τρόπους. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας. Από το Predator και την υπόθεση των υποκλοπών δυστυχώς δεν πήραμε απαντήσεις και πηγαίνουμε στις εκλογές με τεράστια ερωτηματικά. Απόδειξη περί αυτού είναι η έκθεση PEGA όπου είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά για τον ίδιο. Δεν έχει ξαναγίνει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από μόνος του για λόγους ευθιξίας. Προσπάθησε να τους πνίξει όλους δίπλα του, κάποιους τους έπνιξε και πατάει πάνω τους για να διασωθεί. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας.
Για την απομάκρυνση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ:
Εάν ο κ. Μητσοτάκης λεει ότι θα κρατήσω τη διερευνητική εντολή της κυβέρνησης και λεει ταυτόχρονα ότι δεν του κάνει ο κ. Ανδρουλάκης τι θα επιχειρήσει να κάνει τελικά, να λαφυραγωγήσει από άλλους χώρους, να εξαγοράσει βουλευτές; Τι θα την κάνει; Εμείς έχουμε πει ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα προγραμματικών συγκλίσεων για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα και εκεί καλούμε και τον κ. Ανδρουλάκη να μας πει πχ για το δημόσιο σύστημα υγείας έχουμε συμφωνήσει ενάντια στο νόμο Πλεύρη και σε δέκα πράγματα. Υπάρχουν συγκλίσεις άρα λοιπόν απέναντι σε αυτά κ. Ανδρουλάκη τοποθετήσου και μη λες «δεν μπορώ να συνεννοηθώ ούτε με τον ένα ούτε με τον άλλο».
Ερωτηθείς πως θα ξεπεράσουν το εμπόδιο του προσώπου του πρωθυπουργού με το ΠΑΣΟΚ:
Ελπίζω αυτή η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη να είναι μια τοποθέτηση προεκλογικής σκοπιμότητας, να μην το εννοεί. Γιατί αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει και κυρίως ενδιαφέρει τον κόσμο είναι τι θα κάνει με τα καυτά προβλήματά του άρα το θέμα του προσώπου προφανώς το λύνουν οι συσχετισμοί που θα προκύψουν μέσα από την κάλπη.
Για την απλή αναλογική:
Θα πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία που είναι μια ευκαιρία εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος όπου ο καθένας τελικά παίρνει αυτό που πραγματικά του αναλογεί και να πάμε σε κυβερνήσεις οι οποίες θα είναι πιο ισχυρές. Αυτή η κουλτούρα πρέπει να χτιστεί είναι ευκαιρία. Εάν ο καθένας μείνει στις θέσεις του σε αυτές τις εκλογές να το πει και από τις πρώτες, να το πει μεταξύ πρώτων και δεύτερων και ο λαός τότε θα μπορέσει να δώσει λύση. Θα αναλάβει ο καθένας το κόστος του να απορρίψει μια ορατή διέξοδο για την ίδια τη χώρα.