«Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να βρίσκεται μαζί μας ένας άνθρωπος που έπαιξε τότε κορυφαίο ρόλο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί. Ο Αγγελος Ζαχαρόπουλος. Του εκφράζω την βαθιά ευγνωμοσύνη μας - και τον σεβασμό μας». 

Αυτό τόνισε στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με πολλούς να αναρωτιούνται ποιος είναι ο  Αγγελος Ζαχαρόπουλος, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. 
345038302_556939719791721_6516818237494510979_n
Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος υπήρξε γενικός διευθυντής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, του ανατέθηκε η οργάνωση και η διεύθυνση ειδικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Γεωργίας, για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ορίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, η οποία διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών. Η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις επιβραβεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών με τιμητική πλακέτα όπου αναγραφόταν: «Σε ανταπόδοση της σημαντικής του προσφοράς στην ευρωπαϊκή μας πορεία».
346041159_3638351073155881_2968935201144100728_n

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο

Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Καστανιά Αγράφων (νομός Καρδίτσας), στο δημοτικό σχολείο του οποίου φοίτησε. Τις γυμνασιακές του σπουδές πραγματοποίησε στο Γυμνάσιο Καρδίτσας. Στη συνέχεια, σπούδασε γεωπόνος και πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στα έργα υποδομής της γεωργίας σε μια από τις φημισμένες Grandes Ecoles του Παρισιού.

Το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του αφιερώθηκε στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στο πλαίσιο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας, όπου υπήρξε γενικός διευθυντής. Τα έργα αυτά ήταν πρώτης προτεραιότητας στον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, καθώς και στην παρεχόμενη τότε τεχνική και οικονομική βοήθεια εκ μέρους διεθνών οργανισμών (UNDP, Νέα Υόρκη· Διεθνής Τράπεζα, Ουάσιγκτον ΟΟΣΑ, Παρίσι· FAO-Ρώμη κ.ά.).

Στις σχετικές διαπραγματεύσεις και στο συντονισμό υλοποίησης των αντίστοιχων προγραμμάτων είχε ενεργό συμμετοχή.

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, του ανατέθηκε η οργάνωση και η διεύθυνση ειδικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Γεωργίας, για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ορίστηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, η οποία διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών. Η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις επιβραβεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών με τιμητική πλακέτα όπου αναγραφόταν: "Σε ανταπόδοση της σημαντικής του προσφοράς στην ευρωπαϊκή μας πορεία".

Από το 1982 συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, την οποία περάτωσε το 1993 με τιμητική διάκριση, η οποία του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο Ζακ Ντελόρ. Αμέσως μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσελήφθη στον Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση ως σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, έτυχε, εκτός των προαναφερθεισών, και των εξής τιμητικών διακρίσεων:

- Από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, του χρυσού σταυρού του "Officier de la legion d'honneur".

- Από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο Α, του χρυσού σταυρού του "Ταξιάρχου των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου".
- Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τιμητική πλακέτα "σε αναγνώριση της σημαντικής του προσφοράς στη γεωργική ανάπτυξη της Ελλάδας και στην Ευρωπαϊκή μας πορεία".