Νέα Δημοκρατία: Καραμανλής, Σαμαράς και Μητσοτάκης έστειλαν μήνυμα νίκης στις εκλογές - «Τη σταθερότητα μόνο η παράταξή μας μπορεί να την εγγυηθεί»
Το παρασκήνιο και οι αναφορές που έκαναν εντύπωση στη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο
Η ηγεσία, κατά σειρά, των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία καλύπτει ουσιαστικά ένα τέταρτο του αιώνα, τη μισή δηλαδή και πλέον ιστορία της ΝΔ.
Η κοινή τους παρουσία και οι τοποθετήσεις τους χθες το βράδυ στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, ήταν αυτό ακριβώς που επεδίωκε η ΝΔ στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές, που απέχουν πλέον μόλις έντεκα ημέρες: Να φανεί, δηλαδή, ξεκάθαρα και δημόσια η ενότητα, η συστράτευση όλων και η ομοψυχία στο κόμμα ενόψει της 21ης Μαΐου.
Παρά τις διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις τους –σε σχέση με τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση–, οι τρεις πολιτικοί ηγέτες εξέπεμψαν τρία κοινά μηνύματα: Τον ορθό ευρωπαϊκό δρόμο που επέλεξε εξαρχής ο ιδρυτής της παράταξης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, τη διαρκή πίστη και υποστήριξη όλων των διαδόχων του στην ηγεσία στη στρατηγική αυτή επιλογή –δείγμα δηλαδή μιας ιστορικής συνέχειας της ΝΔ– και την ανάγκη για νίκη στις επερχόμενες εκλογές και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.«Η ΝΔ εγγυήτρια της σταθερότητας»
«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, απορρίπτοντας δηλαδή τα σενάρια συγκυβέρνησης.
«Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να την εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα. Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Πίσω δεν γυρίζουμε. Με τίποτα! Μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μπροστά», είπε στη δική του ομιλία ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια την ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης: «Δύο πρώην πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς για την παράταξη και για τη χώρα», ανέφερε.«Να μην κινδυνεύσουν όσα κατακτήσαμε»
«Ο τόπος τούς οφείλει πολλά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους κ. Καραμανλή και Σαμαρά, των οποίων το έργο εξήρε. «Γιορτάζουμε, συνεπώς, την ευρωπαϊκή μας παρουσία και προοπτική, ενώ μένουμε σε επιφυλακή, ώστε να μην κινδυνεύσουν όσα κατακτήσαμε. Ούτε να εκχωρήσουμε σε άλλους ένα μέλλον που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε», τόνισε στη συνέχεια, στέλνοντας το δικό του μήνυμα ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης για να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην Ε.Ε. την τελευταία τετραετία, υπογραμμίζοντας τα εξής πέντε σημεία:
- Το ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αποτέλεσε ελληνική πρόταση.
- Τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως ανέφερε, «σήμερα θέλω να θυμίσω ότι ανήμερα 25ης Μαρτίου του 2020 συνυπογράφαμε μαζί με άλλους ηγέτες επιστολή για μια λύση μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. Πολλοί το θεωρούσαν, τότε, ανέφικτο. Κι όμως, λίγο μετά, τον Ιούλιο, ήταν γεγονός. Και ναι, πήγα κι εγώ στις Βρυξέλλες. Δεν διαπραγματεύτηκα βέβαια 17 ώρες, αλλά πέντε μέρες, και έφερα πίσω στη χώρα 31 δισεκατομμύρια».
- Την καθιέρωση πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου απέναντι στην ενεργειακή κρίση από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Τον Μάιο του 2022 απηύθυνα επιστολή στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ζήτησα τότε να αντιτάξουμε στις αγορές τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρότασή μας έγινε τελικά ευρωπαϊκή απόφαση», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης.
- Την προάσπιση των συνόρων. «Ως πρωταγωνιστές, οι Έλληνες ταυτίσαμε επί του πεδίου τα εθνικά μας σύνορα με την ανατολική ευρωπαϊκή μεθόριο. Φυλάξαμε τα σύνορά μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι τα σύνορά μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».
- Την αναβάθμιση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. «Με τις υποδομές της, με την έρευνα για φυσικό αέριο εντός ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ως πύλης εισόδου φυσικού αερίου που καλύπτει τις ανάγκες όλης της Βαλκανικής, αλλά και με πρωτοβουλίες για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.