Debate - Τσίπρας: Άκαρπη η αναζήτηση συγκλίσεων σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από τον Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καταγράψει κοινούς τόπους με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά δεν πήρε το «πράσινο φως» για κυβερνητική συνεργασία
Στο θέμα της «ενότητας» εστίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του στην τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ειδικά στα λεγόμενα των επικεφαλής των «προοδευτικών δυνάμεων», επαναφέροντας κατά διαστήματα ως ζητούμενο ένα δυνητικό πεδίο σύγκλισης, ακόμη και αν η απόπειρά του δεν έτυχε ανταπόκρισης.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καταγράψει κοινούς τόπους με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, με εδραία την πεποίθηση ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα, όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα» , στοχεύοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο να εκμαιεύσει εκείνες τις απαντήσεις που θα άναβαν προεκλογικά το “πράσινο φως” σε μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία.Η αναζήτηση συγκλίσεων
«Μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα» ανέφερε από πλευράς του κ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για τις συνεργασίες, και απευθυνόμενος στις προοδευτικές δυνάμεις εκτίμησε πως η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, όπως και ότι πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση.
Στρεφόμενος προς τα προοδευτικά κόμματα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει προοπτική σύμπλευσης πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Κληθείς, ωστόσο, να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ή θα δεχτεί αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι ο λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και πως το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί. Χαρακτήρισε, σε κάθε περίπτωση, φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα προς τις εκλογές, ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν προγραμματικές συγκλίσεις.
Η «γκλίτσα του τσομπάνη»
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να παρατηρήσει πως ο ίδιος καταγράφει, εννοώντας θετικά, «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις», σταχυολογώντας τις συγκεκριμένες απαντήσεις τους, στην προοπτική διατήρησης της πιθανότητας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Στο ίδιο πλαίσιο, «η Ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση» εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνι» και απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, «ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα στηρίξετε κύριε Κουτσούμπα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας δημόσια συνέχεια στο φλερτ του με τον Περισσό.
Σηκώνοντας το γάντι, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έσπευσε να διευκρινίσει για την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι “με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε».
Κλείνοντας, μάλιστα, ακόμη πιο εμφατικά το παράθυρο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, “η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την «προοδευτική» κυβέρνησή του-μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα και αυτό αφορά και την Ενέργεια και τις Μεταφορές και την Παιδεία”, κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Χείρα φιλίας προς τον Ανδρουλάκη
Σταθερός και ως προς την επιδίωξη προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε εξαρχής ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας ταυτοχρόνως ανοιχτά την αλληλεγγύη του προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έσπευσε να δηλώσει την συμφωνία του με τη θέση του κ. Ανδρουλάκη να μην “διορίζονται κομματικά παιδιά” στη διαδικασία στελέχωσης του κράτους, επισημαίνοντας άλλο ένα σημείο δυνητικής σύμπλευσης με την Χαριλάου Τρικούπη. «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Οι παραπάνω αποστροφές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ωστόσο, δεν έτυχαν θερμής ανταπόκρισης από μέρους του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σχολίασε την αποδοχή της πρότασής του για την κατάργηση των κομματικών διορισμών από τον κ. Τσίπρα με ένα γραπτό μήνυμα που δέχτηκε, το οποίο αναφερόταν στο διορισμό ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, επί... διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Λευκός καπνός συναίνεσης δεν υπήρξε ούτε όταν τα ονόματα των Ανδρέα Παπανδρέου, του Λεωνίδα Κύρκου και Χαρίλαου Φλωράκη ακούστηκαν στην αίθουσα της τηλεμαχίας, δηλαδή όταν ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το εάν και κατά πόσο αποτελούν σημεία αναφοράς για τον ίδιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», η οποία δεν φαίνεται προσώρας να λειτουργεί ως η κατάλληλη συγκολλητική ουσία για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.
Πηγή: protothema.gr