Εκλογές 2023: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την ήπια στρατηγική Μητσοτάκη - Γιατί δεν θέλουν οι πολίτες πόλωση και τοξικότητα
Η ηπιότητα και η αποδοχή των όποιων λαθών από τον Μητσοτάκη «πολιορκητικός κριός» στον κεντρώο χώρο
Τη διττή προσέγγιση, αφενός της ανάδειξης των προγραμματικών προτεραιοτήτων του για την επόμενη τετραετία και αφετέρου της απουσίας σαφούς στρατηγικού προσανατολισμού στον χώρο της αντιπολίτευσης και δη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, άρα και εναλλακτικής όσο και ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης, θα εξακολουθήσει ο πρωθυπουργός και τις τελευταίες πέντε ημέρες της προεκλογικής περιόδου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι το θετικό αφήγημα, στο οποίο στηρίχθηκε κατά μείζονα λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, απέδωσε καρπούς «τροφοδοτώντας» σε μεγάλο βαθμό το ασφαλές (δημοσκοπικό) προβάδισμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά και των ποιοτικών ερευνών, η στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιμείνει τόσο στην ανάδειξη των πεπραγμένων σε οικονομία, κοινωνικό κράτος, ασφάλεια, υγεία και παιδεία μεταξύ άλλων όσο και στη φωτοσκίαση των κεντρικών αξόνων του σχεδίου του για την επόμενη τετραετία αποδεικνύεται σοφή.
Κυρίως, επειδή απέφυγε να πέσει στην παγίδα της πόλωσης, της ανέξοδης κοκορομαχίας και εντέλει της τοξικότητας.
Ο χώρος του Κέντρου
Κυβερνητικά στελέχη, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, εκτιμούν στην «Α» ότι η προσήλωση του κυβερνώντος κόμματος στη συζήτηση για τις λύσεις στις μείζονες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο τόπος, οι ήπιοι τόνοι, αλλά και η ειλικρινής αναγνώριση των υστερήσεων της τρέχουσας τετραετίας φαίνεται να προικοδοτούν τη ΝΔ με τη μερίδα του λέοντος από τους διεκδικούμενους ψηφοφόρους, που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου, ενώ... λοξοκοιτάζουν τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ.
Έτερη κυβερνητική πηγή πληροφόρησης επιβεβαίωνε, δε, πως οι συνεχείς υπομνήσεις από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η αναθεώρηση του άρθρου 16, έγιναν ακριβώς για να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων προς τη ΝΔ που, όπως λέγεται, μπορεί να εγγυηθεί την ταχύτερη δυνατή πραγμάτωση των αναγκαίων τομών.
Σύγχυση και Τουρκία
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην «Α» ότι και στο... finish της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την... πεπατημένη του: θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις ανάμεσα στους αρχηγούς και τις πολιτικές δυνάμεις, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν τον «κορμό» της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, αναδεικνύοντας ενώπιον των πολιτών τούς προφανείς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λογική της χαλαρής ψήφου ή απερίσκεπτων επιλογών.
Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το δίλημμα σταθερότητα και σιγουριά σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον ή πισωγύρισμα σε επικίνδυνους πειραματισμούς θα καταστεί εκ των πραγμάτων εντονότερο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.
Εδώ και ημέρες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός υπερβαίνοντας τις παραδοσιακές και εν πολλοίς αδιέξοδες εσωτερικές αντιπαραθέσεις έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο επανάκαμψης της αναθεωρητικής ατζέντας μετά την ανάπαυλα καταλλαγής, στο φόντο των φονικών σεισμών στη γείτονα, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται στιβαρή ηγε- σία, ενώ επιμένει στη λογική μιας ενιαίας εκλογικής αναμέ- τρησης, ο δεύτερος γύρος της οποίας μπορεί να δώσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως τονίζεται από την Πειραιώς.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή