Ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαΐου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης σχολίασε όσα είπε κ. Τσίπρας για μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που θα κάνει κάθαρση για το θέμα των παρακολουθήσεων και Τεμπών. «Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαινε και στη δικαιοσύνη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «για τα σενάρια αυτά έχω μιλήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Λίγο πριν τις κάλπες έπεσαν οι μάσκες. Όταν έλεγα ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αυτό εννοούσα αλλά δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σε αυτή την έκταση. Από την κυβέρνηση των ηττημένων περάσαμε στην κυβέρνηση των απελπισμένων. Τι θα κάνουν; Θα παρέμβουν και στη Δικαιοσύνη; Οι υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη. Μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις και να αντιμετωπίζει την Τουρκία, θα είναι κυβέρνηση παράλυσης. Θέλουν να μας στείλουν φυλακή για να σώσουν τις καρέκλες τους. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, θα τους βγει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».

Δυσκολίες σε κυβερνητική συνεργασία

Ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του και τη στοχοποίηση που δέχεται, μέσω της προεκλογικής εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως δεν βλέπει καμία αλλαγή τακτικής από τον Αλέξη Τσίπρα με το ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν μαύρη προπαγάνδα, «αλλά εμείς προτιμούμε να μιλάμε για το μέλλον και το πρόγραμμά μας και όχι για το παρελθόν. Δεν θα τον ακολουθήσω τον πρόεδρο στη μαύρη προπαγάνδα».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι υπάρχει δυσκολία σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, θα δημιουργούσε μια ασταθή κυβέρνηση και δεν θα εξυπηρετούσε το μέλλον του τόπου. Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το «ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη» είπε ότι με τους ψηφοφόρους του κόμματος «βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. (…) Πιστεύω ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι (πολιτών) που λένε ότι θα ψηφίσουνε ΠΑΣΟΚ» οι οποίοι είναι αρκετά κοντά με τη ΝΔ.

«Λίγο πριν το τέλος έπεσαν οι μάσκες. Δεν φανταζόμουν ότι η κυβέρνηση ηττημένων θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμένων. Κάτι πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει άλλη δουλειά από το να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι το θέμα των υποκλοπών είναι στη Δικαιοσύνη και όποιος θέλει μπορεί και στην επόμενη Βουλή να ζητήσει νέα σύγκληση της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών που θα έχει τα εχέγγυα διαφάνειας»

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών που θα έχει τα εχέγγυα διαφάνειας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθεί πια νόμιμα ένα πολιτικό πρόσωπο. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στη χυδαιότητα του. Ποινικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Και έχει γίνει με την υπόθεση του Νίκου Παππά. Η ΕΥΠ πρέπει να ασχολείται πρωτίστως με εξωτερικούς κινδύνους. Σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, η ΕΥΠ πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά με άλλες δικλείδες ασφαλείας».

«Το ζήτημα εργαλειοποιείται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και λυπάμαι», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα και η πλήρης σηματοδότηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο. «Η κίνηση του σιδηροδρόμου γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με πολλούς συγγενείς θυμάτων και καταλαβαίνω την οργή τους και η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εάν προέκυπταν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων υπάρχει διαδικασία απόλυτα προδιαγεγραμμένη από το Σύνταγμα», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε για ακόμα μια φορά τα κόμματα να κοστολογήσουν τα προγράμματά τους λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις δεύτερες εκλογές και δεσμεύθηκε να θεσμοθετήσει αν επανεκλεγεί την κοστολόγηση των προγραμμάτων. «Αν υπήρχε ανησυχία για τα δημόσια οικονομικά οι πρώτοι που θα χτυπούσαν το καμπανάκι θα ήταν οι εταίροι μας», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την κατάσταση της οικονομίας. «Βρισκόμαστε μισό βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα», είπε και υπογράμμισε ότι «ψεύδεται ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες».

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης και μιλώντας για το ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα γίνουν αλλαγές σε πρόσωπα στα υπουργεία, ενώ υπενθύμισε για ακόμα μια φορά την δέσμευσή του σχετικά με τις γυναίκες υπουργούς.

Δείτε την συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Live | Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, May 16, 2023