Αντώνης Παπαργύρης (δ/ντής ερευνών GPO): Σταθερό και διευρυνόμενο προβάδισμα για τη ΝΔ
«Είναι γεγονός ότι μια καθαρή διαφορά δίνει αυτό το οποίο λέμε μια παράσταση νίκης, έναν αέρα στο πρώτο κόμμα», είπε χαρακτηριστικά
Υπάρχει μια συνεχής ροή δημοσκοπικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες, οι λεγόμενες κυλιόμενες που τρέχουν, επομένως καθημερινά γίνονται μετρήσεις και σε αυτές δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα ο διευθυντής ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης.
«Τουναντίον, καταγράφεται ένας σταθερός συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, με τη Νέα Δημοκρατία να παγιώνει μια καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεβάζει μεν λίγο τη συσπείρωσή του, αδυνατεί ωστόσο να διεισδύσει σε άλλες εκλογικές δεξαμενές έτσι ώστε να διεκδικήσει την πρώτη θέση και να κάνει την ανατροπή. Τολμώ να πω ότι ίσως φαίνεται και λίγο διευρυνόμενο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή τη σταθεροποίηση συνηγορούν όχι μόνο τα ποσοστά της εκλογικής επιρροής, αλλά και μια σειρά από άλλους δημοσκοπικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν αυτό το προβάδισμα. Φαίνεται να είναι σταθερό και να είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί έως και την Κυριακή», ανέφερε ο κ. Παπαργύρης.
Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι η Νέα Δημοκρατία σε ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα στη δεύτερη κάλπη, ο κ. Παπαργύρης δήλωσε πως συντάσσεται με την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα είναι αυτό το οποίο θα διαμορφώσει και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί πολύ πιθανόν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αν συμβεί.
«Είναι γεγονός ότι μια καθαρή διαφορά δίνει αυτό το οποίο λέμε μια παράσταση νίκης, έναν αέρα στο πρώτο κόμμα, το οποίο θα μπορεί στη συνέχεια να στηρίξει την καμπάνια του και το αφήγημά του στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες, αν αυτές υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαργύρης αφορά σε μεγάλο βαθμό τον τύπο της κυβέρνησης τον οποίο θέλουν οι πολίτες για την επόμενη ημέρα.
«Είχαμε δύο ξεκάθαρες και καθαρές τοποθετήσεις, από τη μία πλευρά την κυβερνητική παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ξεκίνησε και συνεχίζει ακόμη το αφήγημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε εξαρχής για κυβέρνηση συνεργασίας. Αρχίζει αυτή τη στιγμή και φαίνεται ότι εμπεδώνεται ένα κλίμα στην κοινή γνώμη και στους πολίτες υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης και αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες απ' όλη αυτή την εκλογική προεκλογική περίοδο δεν κατάλαβαν με ποιο τρόπο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Κάπου δηλαδή αυτό το μήνυμα θόλωσε στην πορεία», τόνισε ο κ. Παπαργύρης, σημειώνοντας πως ήταν έτοιμοι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό, πολύ περισσότερο και πολύ πιο ώριμοι για ένα συνεργατικό σχήμα, ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να το συγκροτήσουν δεν κατάφεραν να του δώσουν ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο.
Για το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο κ. Παπαργύρης τόνισε πως καταρχήν έχει «απροσπέλαστα πολιτικά εμπόδια».
«Από εκεί και πέρα, είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Και αριθμητικά θα πρέπει να συμβούν πάρα πολλά σενάρια έτσι ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε μια κυβέρνηση ανοχής ειδικού σκοπού. Είναι πράγματα τα οποία είναι εκτός από τα κοινοβουλευτικά ειωθότα της χώρας μας, δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν κατανοητά και εύληπτα από τους πολίτες, ακόμη ακόμη και από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις», προσέθεσε ο διευθυντής ερευνών της GPO.
Σχετικά με το ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών, σημείωσε ότι πολλές φορές αποφασίζουν ακόμα και την τελευταία μέρα, το Σάββατο το απόγευμα ή και πάνω από την κάλπη. Το μόνο σίγουρο, επισήμανε, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια μαζική κατεύθυνση προς ένα συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει μειωθεί αρκετά το ποσοστό των αναποφάσιστων που προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μεγαλύτερη δεξαμενή, που κινείται στα μικρότερα κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ και πέρα. Δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, όπως συνηθίζεται, καταφέρνουν να συσπειρώσουν λίγο πριν την κάλπη, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά σε ανθρώπους που ίσως να επέλεγαν κάποιο μικρότερο κόμμα, αν θα πρέπει να μετακινηθούν προς τα μεγαλύτερα ή αν θα παραμείνουν στους χώρους στους οποίους βρίσκονταν και πριν», ανέφερε ο κ. Παπαργύρης.
Πηγή: ΕΡΤ