Ο ΣΥΡΙΖΑ «διέγραψε» τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μέσα σε μια νύχτα, κυριολεκτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε με την πλάτη στο τοίχο. Η δήλωση του πρώην υπουργού Εργασίας για άγρια φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο των επιμελητηρίων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Επί πολλές ώρες η Κουμουνδούρου βρισκόταν σε σύγχυση, προσπαθώντας να αντιληφθεί την πολιτική ζημία αλλά και τον τρόπο αντίδρασής της. Ο βομβαρδισμός ήταν συνεχής και τα πολιτικά μηνύματα που έφταναν στα γραφεία του κόμματος ήταν πολλαπλά και πανταχόθεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν την αντικατάσταση του Γιώργου Κατρούγκαλου, έστω και στο παραπέντε της εκλογικής μάχης. Λέγεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αποδέκτης συγκεκριμένων εισηγήσεων και μηνυμάτων από συνδικαλιστικούς φορείς.

Κρυφή ατζέντα

Η κατηγορία από πλευράς Ν.Δ. περί κρυφής οικονομικής ατζέντας έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στην αντίδραση της Κουμουνδούρου. Σαστισμένος ο κομματικός μηχανισμός επιδίωκε να βρει τη λύση ευρισκόμενος ανάμεσα σε φίλια και εχθρικά πυρά. Τα κομματικά στελέχη και οι υποψήφιοι πρωτοκλασάτοι βουλευτές βρίσκονταν στι περιφέρειές τους, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή της κρισιμότητας του γεγονότος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πρώτη αντίδραση του κόμματος δημοσιοποιήθηκε, αργά, χθες το πρωί και σε κλίμα αμφισβήτησης των επιθέσεων της ΝΔ. «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», σημειωνόταν μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία του προγράμματος.

«Διαγραφή» από Αλέξη

Όσο περνούσαν οι ώρες, γινόταν αντιληπτό πως το θέμα λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις και οι πολιτικές συνέπειες ήταν ανεξέλεγκτες. Λέγεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της «διαγραφής» από τα ψηφοδέλτια του Γιώργου Κατρούγκαλου. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έδωσαν την τελική λύση, όπως, περίπου, και ο τρόπος συγγραφής.

Το πρώτο μήνυμα διαγραφής του πρώην υπουργού εστάλη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο in.gr, λίγο πριν από την τελική απόφαση. «Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό. Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και 20 μέρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «είναι λαθροχειρία μεγάλη και unfair λίγες ώρες πριν τις εκλογές με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους». «Καμία αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Κοινή συναινέσει…

Την ίδια στιγμή που ο πρώην υπουργός Εργασίας ανακοίνωνε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την «παραίτησή» του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, η Κουμουνδούρου ανακοίνωνε την απομάκρυνσή του. «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής είτε συνειδητά είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή», σημείωνε η Κουμουνδούρου θυμίζοντας το ύφος του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη», ανακοίνωνε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα, πάντως με εσωκομματικές φήμες, η «παραίτηση» Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του Βόρειου Τομέα Αθηνών δεν… ενόχλησε πολλούς. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η υποψηφιότητα της κυρίας Λινού σαρώνει, θέτοντας εκτός Κοινοβουλίου και τον κ. Κατρούγκαλο, με σοβαρό κίνδυνο να μην εκλεγεί ούτε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Παραμένει υποψήφιος

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σχολίαζαν σχετικά με τη δήλωση παραίτησης του Γ. Κατρούγκαλου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου ότι, με δεδομένο πως η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, παραμένει υποψήφιος παρά τη δήλωσή του. Σε περίπτωση που εκλεγεί βουλευτής έχει το δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/5