Την επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, που θα συνεπαγόταν ακόμη και τριπλασιασμό των σημερινών επιβαρύνσεων για 1.700.000 ασφαλισμένους, επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο εμπνευστής του φερώνυμου νομοθετήματος, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων που τελικά οδήγησαν στην «παραίτησή» του από υποψήφιος βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η παραδοχή του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «σφαγέας των συνταξιούχων» εξαιτίας των συνολικά 22 περικοπών - χαρατσιών του νομοθετήματος της προηγούμενης κυβέρνησης, ενίσχυσε την εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κρυφή ατζέντα επιβαρύνσεων σε βάρος της μεσαίας τάξης. Παρά την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια και την απόδοση των λεγομένων του σε «προσωπικές απόψεις», αυτό που μένει τελικά μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου είναι η ανησυχία των ελεύθερων επαγγελματιών ότι αποτελούν σταθερά τον «εύκολο στόχο» για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Νόμος Κατρούγκαλου
Με βάση τον νόμο που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος κρίθηκε
αντισυνταγματικός στο σκέλος των κρατήσεων, ο καταλογισμός των εισφορών σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία γινόταν στο τέλος της οικονομικής περιόδου,
ανάλογα με τον τζίρο και όχι τα κέρδη, με αποτέλεσμα το ύψος τους να είναι τετραπλάσιο σε σύγκριση με τον νόμο Βρούτση, που θέσπισε τις ασφαλιστικές κατηγορίες και μάλιστα ειδική κατηγορία για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, στην οποία θα παραμένουν τα πέντε πρώτα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2015-2019 έκλεισαν 250.000 μικρές επιχειρήσεις, ενώ άλλοι 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προχώρησαν σε διακοπή των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών εξαιτίας των υπερβολικά υψηλών επιβαρύνσεων.
Παραδείγματα
Στην περίπτωση που γινόταν πραγματικότητα το σχέδιο Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, οι
εισφορές θα αυξάνονταν από 100% έως και περίπου 200%, με έναν επαγγελματία που εισπράττει 20.000 ευρώ ετησίως και σήμερα καταβάλλει 230,23 ευρώ τον μήνα, να φτάνει στα 449 ευρώ, ή λόγου χάρη κάποιον που πληρώνει σήμερα 276,31 ευρώ τον μήνα για εισόδημα 55.000 ευρώ να φτάνει τα 1.235,21 ευρώ.