Η εκλογική νίκη της ΝΔ με double score απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου κρίση στην Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα να επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην Χαριλάου Τρικούπη για το εκλογικό στραπάτσο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασαν, για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού καταποντισμού, κατέληξαν ότι ευθύνονται δύο παράγοντες: Η στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής, με την απαξίωση των συνεργασιών, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του, κατηγόρησε ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα, είναι προφανής ο διαγκωνισμός για το ποιος εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ενδυναμωμένο πλέον εκλογικά και με φιλόδοξους στόχους να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση πέρασε στην αντεπίθεση.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία». Στην τοποθέτησή αυτή, γίνεται λόγος για «πρωταθλητές του θράσους», που «συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία».

Εκτοξεύοντας «πυρά» προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ότι: «Ο πολιτικός του κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό κατήφορο». Μάλιστα επιμένει στον χαρακτηρισμό ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο «χρυσός χορηγός» της ΝΔ και πως θα μείνει «στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Με την διαφορά πλέον να κυμαίνεται στις 8 μονάδες μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ως εφικτό στόχο να είναι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ 2ο κόμμα, στοχεύοντας σε μία αντίστοιχη μεταόπιση ψηφοφόρων, όπως αυτή του Μαΐου του 2012 που χαρακτηρίστηκε ως «εκλογικός σεισμός».

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του από το 8,10% στο 11,46%, λαμβάνοντας την στήριξη 675.386 ψηφοφόρων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα την 2η θέση σε 6 νομούς και παίρνοντας εκλογικές έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ.


@parapolitika Βγήκαν τα «μαχαίρια» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά #parapolitikagr #tiktokgreece #ekloges2023 #greece #analysis #politics #pasok #syriza ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr