«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές της Κυριακής, έχει πολλά νέα πρόσωπα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Είπε πως ο λαός με την ψήφο του έδωσε στον τόπο τη δυνατότητα για μια σοβαρή και γνήσια προοδευτική πρόταση για αντιπολίτευση. Τόνισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., λέγοντας πως δεν θα γίνουμε σανίδα σωτηρίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει πολλά νέα πρόσωπα, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και πρόσωπα που για πρώτη φορά έρχονται ή επανέρχονται μετά από χρόνια στην κοινοβουλευτική δράση. Βεβαίως η ανανέωση δεν είναι από μόνη της αρκετή πρέπει όλοι μας να αποδείξουμε στην πράξη και με τη δουλειά μας ότι αξίζουμε να εκπροσωπούμε αυτούς του πολίτες.

Ερωτηθείς ποιο είναι το διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες εκλογές: Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Ο λαός έταξε τις θέσεις και τις εντολές στα κόμματα και ανέδειξε με εμφατικό τρόπο μια ανάγκη. Η ανάγκη είναι να αποκτήσει ο τόπος επιτέλους μια αξιόπιστη, ισχυρή, σοβαρή, γνήσια προοδευτική εναλλακτική. Αυτό δεν το είχαμε τα περασμένα χρόνια και αυτή είναι η ανάγκη που αναδεικνύεται από την κάλπη, στο δρόμο προς τον Ιούνιο να την αποκτήσουμε αυτή τη φωνή, να την ενισχύσουμε στην κάλπη την αξιόπιστη σοβαρή μακριά από λαϊκισμό, τοξικότητα και διχασμό αντιπολίτευση την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας διότι αυτό είναι στοιχείο ποιότητας της δημοκρατίας μας.

Ερωτηθείς αν θα πάμε σε τρίτες εκλογές στην περίπτωση που δεν αποκτήσει αυτοδυναμία η ΝΔ: Υπάρχει μια τομή που είναι η λαϊκή ετυμηγορία που έχει δώσει ρόλους και έχει αναδείξει και ανάγκες. Υπάρχει μια ψήφος που έχει επιλέξει μια πολιτική η οποία εκφράστηκε από έναν πολιτικό αρχηγό, αυτή τιμήθηκε από τους πολίτες από εδώ και πέρα το αν η ΝΔ καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που ήταν εξ αρχή στόχος της, είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να το απαντήσει εκείνη και στο δρόμο προς τις κάλπες πως θα το πετύχει και κυρίως μετά αν δεν το πετύχει. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε σανίδα σωτηρίας του κ. Μητσοτάκη. Δεν μας ενδιέφερε ποτέ η προσωπική πολιτική επιβίωση του κ. Τσίπρα ή η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη για αυτό και επαναλαμβάνουμε ρητά και χωρίς καμία επιφύλαξη ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ ιδίως μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Αυτή είναι μια θέση την οποία εκφράσαμε με συνέπεια και πίστη, είναι μια θέση περί τα πράγματα που αξιολογήθηκε από τους πολίτες και πρέπει να πω ότι αξιολογηθήκαμε θετικά. Άρα το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» ήταν από την αρχή πολιτική θέση.

Βλέπουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο αυτή τη στιγμή με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, ένα εκλογικό σύστημα που έφτιαξε στα μέτρα της η ΝΔ θα της δώσει αυτοδυναμία. Εάν δεν το πετύχει η ΝΔ θα είναι πρόβλημα της ΝΔ και πρέπει εκείνη να ψάξει τι πήγε λάθος ή τι πρέπει να κάνει για να πετύχει την αυτοδυναμία. Ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε το 2016 την απλή αναλογική και έκτοτε είναι σαν να το έχει μετανιώσει. Όλους τους προηγούμενους μήνες στεκόταν αμήχανος και εκείνος και το κόμμα του απέναντι στο εκλογικό σύστημα το οποίο οι ίδιοι εισηγήθηκαν σαν να μην ήξεραν τι να το κάνουν, και τώρα έρχονται κατόπιν εορτής αφού έκαναν ότι μπορούσαν για να ναρκοθετήσουν την εναλλακτική την οποία οι ίδιοι πρότειναν με τη στρατηγική θόλωση, κυβερνήσεις ηττημένων, κυβερνήσεις ανοχής , κυβερνήσεις ειδικού σκοπού μέχρι τις ανερμάτιστες πολιτικές τοποθετήσεις τους για τον νόμο Κατρούγκαλου, για τις Πρέσπες του Αιγαίου έως και τα τοπικά νομίσματα του κ.Τσακαλώτου, και αφού έκαναν ότι μπορούσαν έρχονται και ρίχνουν όλο το φταίξιμο στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ σαν να φταίνε δηλαδή όλοι οι άλλοι. Και βλέπω τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να ανακρούσει πρύμναν χθες ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει στο δεύτερο ημίχρονο να πετύχει κάτι το οποίο δεν κατάφερε να πετύχει επί τέσσερα χρόνια; Μας λεει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σταθεί με αξιοπιστία απέναντι στη ΝΔ; Γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια; Έχει συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιολογήθηκαν με αυτό τον τρόπο για την αντιπολίτευση που άσκησαν; Αυτοί είναι οι χορηγοί της ΝΔ.

Εμείς απευθύνουμε προσκλητήριο στους πολίτες δημοκράτες και προοδευτικούς και δεν κατεβαίνουμε σε ρινγκ, εμείς κάνουμε πολιτική. Η πολιτική προφανώς δεν είναι μόνο λουλούδια και αγάπη και στοργή αλλά η πολιτική είναι αλήθεια και αξιοπιστία. Είναι αλήθεια να λες ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση, αν είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη, να παράσχει όλες αυτές τις παροχές που έχει δώσει. Εμείς δεν απευθυνόμαστε σε πολιτικές δυνάμεις ούτε αντιπαρατιθέμενοι ούτε όμως τείνοντας χείρα φιλίας, εμείς έχουμε απευθύνει ένα προσκλητήριο σε πολίτες.