Το μωσαϊκό της νέας «γαλάζιας» Κ.Ο: Οι «μητσοτακικοί», οι νεοεκλεγέντες, εκείνοι που αγωνιούν ενόψει δεύτερης κάλπης στις 25 Ιουνίου και οι... μεγάλοι χαμένοι
Πώς διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες
Ενα άκρως ενδιαφέρον μωσαϊκό, τόσο από πλευράς εσωκομματικών ισορροπιών όσο και στο κομμάτι της ανανέωσης του κοινοβουλευτικού δυναμικού της Ν.Δ., προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Περίοπτη θέση στο εν λόγω σκηνικό κατέχουν οι νεοκλεγέντες βουλευτές με άμεση αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι σηματοδοτούν την ενίσχυση του «γαλάζιου» προεδρικού στοιχείου στην επόμενη Βουλή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν με τους παλαιότερους. Παράλληλα, με δεδομένο ότι επίκειται η αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, υπάρχουν μια σειρά επιλαχόντες, κυρίως σε τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, που ευελπιστούν να ευνοηθούν από την κατανομή των εδρών και να περάσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου.
Αξιοσημείωτη είναι και η επίδοση του Γιάννη Παππά στα Δωδεκάνησα, καθώς εξελέγη πρώτος, με 17.852 ψήφους.
Αναπόσπαστο κομμάτι του «γαλάζιου» κοινοβουλευτικού καμβά συνιστούν οι πρωτοεμφανιζόμενοι του 2019 που πήραν το χρίσμα του υποψηφίου με τις ευλογίες του στενού μητσοτακικού πυρήνα και οι οποίοι εξελέγησαν τόσο στις προηγούμενες εθνικές κάλπες όσο και την Κυριακή. Στον Νότιο Τομέα τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο Βασίλης Σπανάκης, που από τελευταίος βουλευτής βρέθηκε τέταρτος, ενώ οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης και Γιάννης Καλλιάνος κράτησαν την έδρα τους. Στον Βόρειο Τομέα ο Δημήτρης Καιρίδης ανέβασε ξεκάθαρα τις μετοχές του, όπως και ο Αγγελος Συρίγος στην Α’ Αθηνών. Το ίδιο συνέβη με τον Μακάριο Λαζαρίδη στην Καβάλα και τον Φίλιππο Φόρτωμα στις Κυκλάδες.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23
Οι εξωκοινοβουλευτικοί και το Επικρατείας
Μια κατηγορία που ξεχώρισε ξεκάθαρα και έδωσε ισχυρό στίγμα στις κάλπες, με τους εκπροσώπους της να κερδίζουν όχι μόνο το προσωπικό τους στοίχημα, αλλά και αυτό του στενού μητσοτακικού συστήματος, το οποίο τους έφερε στην πρώτη γραμμή της διακυβέρνησης της προηγούμενης τετραετίας, είναι αυτή των μέχρι πρότινος εξωκοινοβουλευτικών κυβερνητικών στελεχών. Ο λόγος για πρόσωπα όπως η Σοφία Ζαχαράκη, που πρώτευσε στην Ανατολική Αττική με κάτι λιγότερες από 53.000 ψήφους, ο Κυριάκος Πειρρακάκης, ο οποίος έσπασε τα κοντέρ στην Α’ Αθήνας κόβοντας το νήμα με 55.000 σταυρούς, η Δόμνα Μιχαηλίδου, που στην παρθενική της κάθοδο στην Α’ Πειραιά πέτυχε ρεκόρ ψήφων για πρωτοεμφανιζόμενο στέλεχος με 17.000 σταυρούς, ο Νίκος Παπαθανάσης στον Βόρειο Τομέα, με σχεδόν 26.000 ψήφους, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα νότια της Αθήνας, πίσω από τον Νίκο Δένδια, με 43.000 σταυρούς, ο Στέλιος Πέτσας, που εξελέγη τρίτος στην Ανατολική Αττική με περίποιυ 35.000 σταυρούς, καθώς και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στη Μαγνησία, με περισσότερους από 20.000 σταυρούς. Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο Κοινοβούλιο θριαμβευτικά, λαμβάνοντας την πρώτη θέση με σχεδόν 27.000 πολίτες να τον εμπιστεύονται, ενώ στην ίδια εκλογική περιφέρεια η Μαρία Συρεγγέλα άγγιξε τις 13.000 ψήφους. Στο ίδιο κάδρο μπορούσαν να συμπεριληφθούν και οι προσωπικές επιλογές του προέδρου της Ν.Δ. για το «γαλάζιο» Επικρατείας. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, λοιπόν, της 21ης Μαΐου, εκλέγονται οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης (ο μόνος που συμμετείχε στη λίστα και το 2019), Χρήστος Στυλιανίδης, Ιωάννα Λυτρίβη, Γιώργος Σταμάτης, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.Αξιοσημείωτη είναι και η επίδοση του Γιάννη Παππά στα Δωδεκάνησα, καθώς εξελέγη πρώτος, με 17.852 ψήφους.
Οι πρωτάρηδες της Βουλής
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πρωτάρηδες της Βουλής, που προέρχονται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο και η επιλογή τους για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών φέρει στις πιο πολλές περιπτώσεις φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του συστήματος Μητσοτάκη, αυτοί είναι ο Δημήτρης Βενιέρης στην Α’ Θεσσαλονίκης (ο άγνωστος αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ψευδώνυμο), η δημοσιογράφος Αρια Αγάτσα στον Βόρειο Τομέα, ο Νίκος Βλαχάκος στην Α’ Πειραιά, η Σέβη Βολουδάκη στα Χανιά, ο Γιώργος Βρεττάκος, που εξελέγη πρώτος στη Β’ Πειραιά, ο Τάσος Γαϊτάνης στον Νότιο Τομέα, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησης του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού με την πολιτική, η Ιωάννα Γκελεστάθη, θυγατέρα του άλλοτε υπουργού της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επίσης στα νότια της Αθήνας, ο Λευτέρης Κτιστάκης στη Βοιωτία, ο Σπύρος Κυριάκης στην Πρέβεζα, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιάννης Γιάτσιος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιώργος Ιωάννης (αμφότεροι προσωπικά «στοιχήματα» του στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. Θανάση Νέζη), ο Διαμαντής Γκολιδάκης στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Καπετάνος στη Λάρισα, η Κατερίνα Κατσανδρή και η Βάσω Κόλλια στην Ανατολική Αττική, ο Κώστας Κεφαλογιάννης στο Ηράκλειο, ο Σπύρος Κουλκουδίνας στην Πιερία, ο επανακάμψας μετά το διάλειμμα της περασμένης τετραετίας Δημήτρης Κυριαζίδης στη Δράμα, ο Μιχάλης Λιβανός στη Β’ Πειραιά, ο Θανάσης Παπαθανάσης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Φάνης Παπάς στη Β’ Θεσσαλονίκης, η Μαρία Αντωνίου στην Καστοριά, που επιστρέφει στο Κοινοβούλιο μετά τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2019, και ο Σταύρος Παπασωτηρίου στη Φλώρινα.Μια κατηγορία που ξεχώρισε ξεκάθαρα και έδωσε ισχυρό προεκλογικό στίγμα είναι αυτή των μέχρι πρότινος εξωκοινοβουλευτικών κυβερνητικών στελεχών
Οι εν αναμονή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λίστα των εν αναμονή βουλευτών, οι οποίοι έμειναν σε πρώτη φάση εκτός νυμφώνος, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Ενδεικτικά παραδείγματα, ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη Φθιώτιδα, ο συντοπίτης του Γιώργος Κοτρωνιάς, υπό συνθήκες θα μπορούσε να επωφεληθεί ο Νίκος Μανωλάκος στην Α’ Πειραιά, στην Κοζάνη ο πρώην υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Αμαντίδης, στα Γιάννενα η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Περικλής Μαντάς στη Μεσσηνία, η Φωτεινή Αραμπατζή στις Σέρρες, η Μαρία Σούκουλη στην Κορινθία, ο Σταύρος Κελέτσης στον Εβρο, η Ασημίνα Σκόνδρα στην Καρδίτσα, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά, ο Θανάσης Λιούτας και η Κατερίνα Παπακώστα στα Τρίκαλα, ο Δημήτρης Υψηλάντης στα Δωδεκάνησα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην Ημαθία, η Αγγελική Δεληκάρη στην Καβάλα, ο Μάρκος Καφούρος στις Κυκλάδες, η Αννα Ροκοφύλλου στην Α’ Αθήνας, ο Γιώργος Καρασμάνης στην Πέλλα, ο Σάββας Χιονίδης στην Πιερία, ο Θανάσης Λιούπης στη Μαγνησία και ο Αγγελος Τσιγκρής στην Αχαΐα. Επίσης, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Π. Κοκκόρης, στη Β’ Θεσσαλονίκης η Αικ. Ζιούτα, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στην Εύβοια ο Σπ. Πανευματικός, στην Β’ Πειραιώς ο Ι. Τραγάκης και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών η Μαριάννα Τουμαζάτου.Οι «Καραμανλικοί»
Ταυτόχρονα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιδόσεις των στελεχών που παραδοσιακά βρίσκονταν κοντά στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή. Πρώτος και καλύτερος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Λάρισα, που είδε εαυτόν να πέφτει στην τρίτη θέση, ο Γιώργος Βλάχος στην Ανατολική Αττική, ο οποίος βρέθηκε τέταρτος πίσω από τρία κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Σ. Ζαχαράκη, Μ. Βορίδη και Στ. Πέτσα), ο Θανάσης Μπούρας, που στη Δυτική Αττική είδε την πλάτη του πρώτου, Γιώργου Κώτσηρα, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος κατετάγη τέταρτος στη Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, που, όπως προαναφέρθηκε, ηττήθηκε από τη Μαρία Αντωνίου. Εκτός Βουλής -και καθαρά ηττημένος- από τον Λευτέρη Κτιστάκη τέθηκε και ο Ανδρέας Κουτσούμπας στη Βοιωτία. Οσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο ίδιος εξασφάλισε μεν την έδρα του στη Ροδόπη, ωστόσο ο ακριτικός νομός είναι ο μοναδικός ο οποίος το βράδυ της Κυριακής βάφτηκε με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των συνθικών που τον χαρακτηρίζουν.Αναπόσπαστο κομμάτι του «γαλάζιου» κοινοβουλευτικού καμβά συνιστούν οι πρωτοεμφανιζόμενοι του 2019 που πήραν το χρίσμα του υποψηφίου με τις ευλογίες του στενού μητσοτακικού πυρήνα και οι οποίοι εξελέγησαν τόσο στις προηγούμενες εθνικές κάλπες όσο και την Κυριακή. Στον Νότιο Τομέα τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο Βασίλης Σπανάκης, που από τελευταίος βουλευτής βρέθηκε τέταρτος, ενώ οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης και Γιάννης Καλλιάνος κράτησαν την έδρα τους. Στον Βόρειο Τομέα ο Δημήτρης Καιρίδης ανέβασε ξεκάθαρα τις μετοχές του, όπως και ο Αγγελος Συρίγος στην Α’ Αθηνών. Το ίδιο συνέβη με τον Μακάριο Λαζαρίδη στην Καβάλα και τον Φίλιππο Φόρτωμα στις Κυκλάδες.
Εκτός Βουλής
Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις βουλευτών που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου σε σχέση με το 2019 είναι αυτές του Γιάννη Τραγάκη (αν δεν εκλεγεί στις δεύτερες κάλπες), του Μπάμπη Παπαδημητρίου στον Νότιο Τομέα, των Γιάννη Μελά και Νόνης Δούνια στην Α’ Πειραιά, του Κωνσταντίνου Μπλούχου στη Δράμα, του Στέργιου Γιαννάκη στην Πρέβεζα, του Γιάννη Αντωνιάδη στη Φλώρινα, της Στέλλας Μπίζιου στη Λάρισα, του Βασίλη Διγαλάκη στα Χανιά, του Σπήλιου Λιβανού στην Αιτωλοακαρνανία, του Γιώργου Αμυρά στα Γιάννενα, του Κώστα Κοντογεώργου στην Ευρυτανία και του Κωνσταντίνου Κόλλια στην Κορινθία.*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23