Πολλά πρόσωπα που είχαν πρωτεύοντα ρόλο έμειναν εκτός Βουλής, καθώς υπήρξε καθίζηση στα ποσοστά, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος βουλευτής Β1 Βόρειου τομέα Αθηνών με το ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Τόνισε πως έχει ακουστεί ότι θα γίνει ένα έκτακτο συνέδριο που θα αποτιμήσει τα αίτια του αποτελέσματος μετά τις νέες εκλογές.

Ακόμα, επισήμανε πως σε αυτήν την προεκλογική περίοδο πρέπει να δουν τι δεν έγινε στην πρώτη και να αλλάξουν την εικόνα που έλαβε ο κόσμος.

Τέλος, εκτίμησε ότι η ΝΔ στις νέες εκλογές θα έχει μια μικρή υποχώρηση στα ποσοστά της.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν θα εκπληρώσει το στοίχημα που έχασε προς την κ. Μπακογιάννη, απάντησε: «Βεβαίως, νομίζω ότι ο λαός τελικά κατανόησε την αδυναμία της κ. Μπακογιάννη στα σοκολατάκια και άρα έχασα».

Στη συνέχεια, με αφορμή τη μη εκλογή του, ανέφερε: «Είχαμε μια καθίζηση των ποσοστών μας, οπότε πολλά πρόσωπα τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν ένα πρωτεύοντα ρόλο έμειναν εκτός Βουλής, μέσα σε αυτούς υπήρξε και η δικιά μου μη εκλογή».

Στην ερώτηση ποια πιστεύει ότι ήταν τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Δεν θα έλεγα ότι υπήρξαν, και σωστά ήταν μια επιλογή που έγινε με απόλυτη γνώση των πραγμάτων, μια συζήτηση βάθους σε σχέση με λάθη και απολογισμό του αποτελέσματος, αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει στην ώρα του άρα μετά την ολοκλήρωση των επόμενων εκλογών».

«Έχει πέσει αυτή η ιδέα στο τραπέζι για ένα έκτακτο συνέδριο. Νομίζω ότι μετά αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα λογικό είναι όλος ο κομματικός οργανισμός να συζητήσει σε βάθος για τα αίτια του αποτελέσματος που θα δούμε τελικά ποιο θα είναι στην τελική του μορφή γιατί έχουμε εκλογές σε δύο δόσεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε με έναν ψύχραιμο τρόπο μέσα από μια συστηματική προσέγγιση των γεγονότων», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι μέσα στη λίστα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θα βγαίνουν στα ΜΜΕ, είπε: «Δεν έχω ενημερωθεί πέρα από δημοσιογραφικές πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει γίνει. Στην Κεντρική Επιτροπή που συνήλθε στην προηγούμενη Κυριακή δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο, δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση. Εγώ πιστεύω ότι το κόμμα πρέπει να κρατάει για τον εαυτό του τη δυνατότητα της επιλογής σε κάποιες εκπροσωπήσεις να προκρίνει κάποια στελέχη που τα θεωρεί πιο ικανά να μεταδώσουν το μήνυμα. Αυτό δεν είναι κακό, το κάνουν σχεδόν όλοι οι κομματικοί οργανισμοί ακόμη και η ΝΔ. Νομίζω ότι όλοι, και αυτό αφορά την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε ποιος στάθηκε την προηγούμενη περίοδο πως υπερασπίστηκε τις απόψεις, το πρόγραμμα του κόμματος άρα αυτό που χρειάζεται είναι ένα μείγμα εκπροσώπησης που να αξιοποιεί όλη την εμπειρία, να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και να καλεί αυτή τη στιγμή σε μια πανστρατιά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ερωτηθεις αν θα έπρεπε να γίνει η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, είπε: «Η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει, όχι όμως μια συζήτηση που θα βάλει όλα τα θέματα κάτω, δεν προσφέρεται ο χρόνος για κάτι τέτοιο. Ωστόσο όμως θα μπορούσε να υπάρξει μια ανταλλαγή εμπειριών, επισημάνσεων από όλα τα στελέχη μας απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετέχουνε στην ΚΕ αυτό θα ήταν δημιουργικό και γόνιμο. Δεν επιλέχτηκε, εγώ προσωπικά δεν το βρίσκω σωστό αυτό που έγινε το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και μπρος για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

«Πριν τις εκλογές θα πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξουμε στο μέτρο του δυνατού την εικόνα που προσέλαβε ο κόσμος για το ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να επιχειρήσουμε να κάνουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο αυτό που δεν έγινε στην προηγούμενη. Κατά τη γνώμη μου η συζήτηση αδίκησε τα προγραμματικά ζητήματα, δεν ήταν αυτά τα οποία τεθήκανε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Φάγαμε εβδομάδες ολόκληρες με ζητήματα τα οποία δεν ήταν ούτε της καθημερινότητας και κυρίως δεν ήταν και της προοπτικής. Δεν μπορούμε να έχουμε τόσο φλέγοντα ζητήματα τα οποία να είναι παρόντα και εμείς να ασχολούμαστε με άλλα θέματα τα οποία μπορεί να είναι τηλεοπτικά «ζουμερά» αλλά δεν αφορούν την πραγματική ζωή. Θα έπρεπε ίσως να ήμασταν πιο αιχμηροί σε κάποια προγραμματικά ζητήματα. Θέματα τα οποία τα έχουμε ούτως ή άλλως αναδείξει αλλά που δεν θα έπρεπε να χάνονται μέσα σε όλα τα υπόλοιπα. Να πιέσουμε δηλαδή την κυβέρνηση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την κριτική ότι φταίνε οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ γιατί δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν, είπε: «Σε καμία περίπτωση, τι θα πει ότι φταίνε οι πολίτες. Το θέμα είναι πόσο υπάρχει μια αντιπαράθεση στα πραγματικά προβλήματα, πόσο τα πραγματικά γεγονότα φιλτράρονται μέσα από την κυρίαρχη ενημέρωση, τους κυρίαρχους αρμούς της ενημέρωσης και κατανοεί ο κόσμος τι γίνεται. Αυτό δεν είναι θέμα ευθύνης, είναι θέμα πια λειτουργίας μια ολόκληρης δημοκρατίας όπως θέμα δημοκρατίας είναι αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης πάρει πάνω από 180 έδρες. Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ θα έχει και μια μικρή υποχώρηση αλλά σκεφτείτε τι σημαίνει για τη δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν ήταν υπερβολική η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Το «χούντα ο Μητσοτάκης» δεν ειπώθηκε κατ’ ουδένα επίσημο τρόπο ούτε εγώ μπορώ να χρεώσω στον κ. Μητσοτάκη υπερβολές αντίστοιχες που ακουστήκανε αν και δυστυχώς ο ίδιος κάποια στιγμή είπε ότι έχει δίκιο ο κ. Θεοδωρικάκος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρούς. Δεν ήταν απλώς ακραίο, ήταν τοξικό και διχαστικό».

Για την απλή αναλογική, εξήγησε: Η απλή αναλογική είναι ένας εκλογικός νόμος δεν μπορεί να απαντήσει στα θέματα των πολιτικών προϋποθέσεων, ευνοεί, ωθεί τα πράγματα προς προγραμματικές συγκλίσεις αλλά πρέπει να υπάρχουν και αποδέκτες αυτής της λογικής. Εδώ είδαμε ότι για διαφορετικούς λόγους ο κάθε σχηματισμός που θα μπορούσε εν δυνάμει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Άρα εκείνο το οποίο θα έπρεπε με μεγαλύτερη ένταση να κάνουμε είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε καλλιεργήσει την κουλτούρα των συνεργασιών, να έχουμε αναδείξει μια συγκεκριμένη ατζέντα προγραμματικών συγκλίσεων και από εκεί και πέρα όποιος την αρνιόταν να πάρει την ευθύνη του. Ούτως ή άλλως η απλή αναλογική ήταν και το μόνο σύστημα το οποίο ξεκλείδωνε μια κυβερνητική προοπτική για το ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις με δεδομένο ότι όπως όλα δείχνανε δεν θα ήταν πρώτο κόμμα. Φέραμε την απλή αναλογική γιατί θέλουμε μια κυβέρνηση του 47% και όχι του 38%. Εμείς κινούμαστε με μια λογική διαμόρφωσης συμμαχιών στο πολιτικό και το κοινωνικό επίπεδο το έδαφος της απλής αναλογικής είναι το πιο καλό, αυτό εξασφαλίζει ευρύτερες συναινέσεις και είναι στον αντίποδα της λογικής των μονοκομματικών αυτοδυναμιών. Την απλή αναλογική την υπερασπίζομαι 100%

Για τον κ. Ανδρουλάκη, υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει αυτή τη στιγμή πάρει ένα διαζύγιο από οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία επιλέγοντας για τον εαυτό του σε αντίφαση με τα χαρακτηριστικά αυτού του χώρου να είναι ένα κόμμα αντιπολίτευσης και διαμαρτυρίας, το οποίο δεν μπορεί καν να αξιολογήσει αν το πρόγραμμα του είναι πιο κοντά σε εμάς ή στην ΝΔ αυτό δεν το απάντησε προεκλογικά την προηγούμενη φορά πρέπει να το απαντήσει τώρα αλλιώς τα κίνητρα είναι πολύ ταπεινά τελικά, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό».