«Πάμε όλοι μαζί συντεταγμένα, οι όποιοι απολογισμοί θα γίνουν μετά τις εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας. Σημείωσε πως στόχος είναι η ανατροπή αυτού που καταγράφηκε στην κάλπη στις 21 Μαΐου. Είπε πως θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κάθε ψήφο που μπορούμε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιώργος Τσίπρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Μετά την Κεντρική Επιτροπή, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν άλλες φωνές, πάμε όλοι μαζί συντεταγμένα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων, και εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανατρέψουμε συσχετισμούς. Όποιοι απολογισμοί και για πριν τις 21 Μαΐου και για μετά τις 21 Μαΐου θα γίνουν μετά τις εκλογές», είπε αρχικά.

«Ο στόχος μας είναι η ανατροπή αυτού που καταγράφηκε στην κάλπη στις 21 Μαΐου. Ο πραγματικός συσχετισμός στην ελληνική κοινωνία δεν είναι αυτός που καταγράφηκε στην κάλπη, αυτό οφείλεται σε μια κατολίσθηση της τελευταίας εβδομάδας, για την οποία μπορεί να υπάρχουν διάφορες γνώμες και εκτιμήσεις, αυτό που καταγραφόταν και από μετρήσεις αλλά και από τα πραγματικά προβλήματα δεν ήταν αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε απόσταση από τη ΝΔ, δηλαδή ήταν δύσκολη η νίκη μας στις εκλογές και λόγω λαθών, τακτικής δηλαδή στο ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας με την απλή αναλογική, αλλά ο συσχετισμός έτσι κι αλλιώς δεν ήταν αυτός που καταγράφηκε στην κάλπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά αντικειμενικά οι όροι είναι όχι απλώς να επανακάμψουμε αλλά να υπάρξει ανατροπή συσχετισμών. Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κάθε ψήφο που μπορεί να κερδηθεί απέναντι στην προοπτική που έχουμε για μια νέα τετραετία Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Υπάρχει μια σαφέστατη στροφή του ΠΑΣΟΚ, από την Κυριακή και μετά δηλαδή ο βασικός του αντίπαλος πλέον έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το όλο αφήγημα περιλαμβάνει πιθανώς και συνεργασία με τη ΝΔ, έχει εκφραστεί από διάφορα στελέχη, υπάρχουν πολλά στελέχη που κλείνουν το μάτι προς τα εκεί».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι θέμα αριθμών, δηλαδή δεν είναι θέμα του ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα είναι ποιος μπορεί να είναι αντιπολίτευση και ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Είναι δεδομένο ότι είναι ευσεβής πόθος πολλών κέντρων στη δύσκολή αυτή κατάσταση για το ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνουν και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τον Α. Τσίπρα, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πριν γιατί προφανώς κάτι κάναμε λάθος και πρέπει γρήγορα να το διορθώσουμε και πριν και μετά τις εκλογές και νομίζω ότι σε αυτή την προσπάθεια βρισκόμαστε τώρα αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δηλαδή η αντιμετώπιση μεγάλων παθογενειών και προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει με τη ΝΔ και ειδικά του κ. Μητσοτάκη ο οποίος μάλιστα ζητάει λευκή επιταγή στην παρούσα φάση. Δηλαδή με βάση το πώς διακυβέρνησε τέσσερα χρόνια δεν έχει εκθέσει κάποιο πρόγραμμα, δεν ξέρουμε τι θα κάνει στα ελληνοτουρκικά όπου μάλλον ετοιμάζεται μια μεγάλη ‘ισπανική υποχώρηση’», επισήμανε.

«Δεν μπορώ να το αποδείξω υπάρχει σωρεία δημοσιευμάτων και πληροφοριών ότι πάμε σε μια συνεννόηση η οποία θα γίνει με τους χειρότερους όρους για την ελληνική πλευρά με την έννοια ότι γνωρίσαμε τα προηγούμενα τέσσαρα μια ΙΧ εξωτερική πολιτική όπως και μια ΙΧ εξοπλιστική πολιτική που δεν βασιζόταν δηλαδή σε μια συντεταγμένη πορεία της χώρας. Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική απέναντι σε μια νέα κατάσταση στο Αιγαίο και απέναντι στο Αιγαίο, δεν είναι η Τουρκία που γνωρίζαμε πριν 10-15 χρόνια και φοβάμαι ότι πράγματα με βάση και τις πιέσεις άλλων δυνάμεων οδεύουν προς τα εκεί αλλά και για αυτό δεν υπάρχει μια τοποθέτηση απαιτείται λευκή επιταγή», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το αφήγημα του κ. Ξυδάκη, απάντησε: «Ούτε κατά διάνοια αυτά τα θεωρώ απαράδεκτα, πρέπει να σεβόμαστε την ψήφο του κόσμου. Ο κόσμος δεν είναι χαζός, μπορεί να ψηφίζει στραβά καμιά φορά με την έννοια ότι τιμωρεί περισσότερο από ότι θα έπρεπε κάποιον ή πιστεύει περισσότερο από ότι θα έπρεπε κάτι άλλο, αλλά έχει κριτήρια ο κόσμος στο τι ψηφίζει. Ακόμα και αν ψηφίζει λάθος υπάρχει κάποιος λόγος». Για τα νέα πρόσωπα που προβάλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Έχουμε μια καθυστέρηση στην εμφάνιση καινούργιων προσώπων από αυτά που ταυτίστηκαν με την περίοδο ’15-΄19, καθυστερήσαμε δηλαδή σε αυτό γίνονται εσπευσμένα μπροστά στην καινούργια εκλογική μάχη που απέχει ένα μήνα από την προηγούμενη αλλά γενικά η ανάγκη αυτή υπάρχει το να βγουν καινούργια πρόσωπα μπροστά».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα πρέπει να συζητηθούν όλα στον ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των εκλογών, εξήγησε: «Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανοίξει μια συζήτηση για όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αν θέλετε και πιο πίσω. Τα πάντα πρέπει να συζητηθούν όμως θα μείνω σε ένα γιατί θέλει διευκρίνιση, όταν ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική συμμαχία και του ζητάμε να ψηφίσει Α.Τσίπρα σημαίνει ότι ο Α.Τσίπρας θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών. Το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι ο Α. Τσίπρας, τα βασικά μας προβλήματα είναι ότι έχουμε κάνει λάθος όλο το προηγούμενο διάστημα που πρέπει να διορθώσουμε. Ο μόνος που μπορεί να ωθήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση είναι ο ίδιος ο Α. Τσίπρας».